Culinair genieten in de Dordogne - Lot

De Dordogne - Lot is een regio waar u voor lekker eten goed terecht kunt. Het is een gebied waar  pruimen en walnoten worden geteeld en waar met snuffelende varkens naar zwarte truffels wordt gezocht. Ook de ganzenleverpastei (foie gras), het uitstekend lamsvlees (Label rouge) en de traditioneel vervaardigde geitenkaas uit Rocamadour laten zich goed smaken. Vergeet daarbij niet de  beroemde wijnen uit Bergerac en de Cahors.

In ons parkrestaurant worden deze gerechten voor u geserveerd.

Truffels

De truffel wordt wel de zwarte diamant van de Dordogne – Lot regio genoemd vanwege de hoge prijs. Deze paddenstoel die onder de grond groeit, zijn aan de buitenkant zwart en vanbinnen zwart met witte aders erdoorheen. De vruchten worden vanwege de sterke geur door varkens en honden opgespoord en op diverse manieren verwerkt in de maaltijden. Voor kenners is het een delicatesse. In de regio zijn speciale truffelmarkten, de bekendste is in Lalbenque bij Cahors.

Wijnen uit Bergerac en Cahors

De wijnen van Bergerac en Cahors worden geperst uit druiven die al honderden jaren groeien in de gebieden rond Bergerac en Cahors en inmiddels duizenden hectare beslaan. Er worden rode wijnen, witte wijnen en rosé geproduceerd uit druiven als Cabernet Sauvignon, Merlot en Malbec. In een goed restaurant krijgt u advies welke wijn het beste gedronken kan worden bij een bepaald vlees- of vissoort.

Kaas uit Rocamadour

In de regio rond Rocamadour wordt een speciale kaas gemaakt, meestal in de vorm van een schijf. Er zijn verschillende varianten, variërend tussen romig en wat droger en met verschillende aroma’s. De kaas wordt gepresenteerd op diverse momenten in het rijpingsproces, ieder moment heeft weer een andere smaak. Ook warm smaakt het lekker, bijvoorbeeld op een salade. In juni is in Rocamadour het traditionele kaasfeest.

Lamsvlees uit de Quercy

Net zoals er in Frankrijk vanwege de kwaliteit een beschermde status is voor wijnsoorten, zo is die er ook voor vlees. Het lamsvlees uit de Quercy, met Label Rouge als keurmerk, mag alleen uit de Lot en enkele aangrenzende gebieden komen. Het vlees is mals en heeft een subtiele smaak. Het Quercy lamsvlees wordt vaak gebruikt op de barbecue of in de oven. Ieder jaar in augustus is in Cressensac het “Quercy lam feest”.

Walnoten

Tijdens de vakantie zult u uitgestrekte boomgaarden met walnotenbomen tegenkomen. Ze liggen langs de oevers van de Dordogne en in het heuvellandschap van de Lot. In veel dranken en gerechten worden ze verwerkt, in salades, zoete en hartige taarten, olie, wijn en likeur. Maar ook gedoopt in chocola of gekaramelliseerd. Na iedere oogst zijn er in veel plaatsen walnotenfeesten. In Castelnaud is een walnotenmuseum.

Bleu des Causses

De Bleu des Causse is ook een kaassoort uit de regio. Het heeft zelfs een AOC en een AOP status gekregen. Deze populaire kaas heeft blauwe aders, net als de Roquefort, een natuurlijke korst en blauw groene schimmelvlekken. De Bleu des Causses wordt vooral gebruikt in een salade of omelet, of na het diner op een kaasplankje met een stuk brood.

Pescajoune

In de Quercy en Dordogne is de Pescajoune een echte specialiteit. Het is van tarwemeel en boekweitmeel gebakken waaraan verschillende ingrediënten zijn toegevoegd. Vaak een beetje pruimenbrandewijn, rum of vanille en vruchten als appelschijfjes of pruimen. De Pescajoune wordt vaak geserveerd als dessert of bij de koffie.

Foie gras en confit de canard

In de regio staat op vrijwel iedere menukaart wel foie gras, confit de canard en diverse soorten pâtés. Heerlijke gerechten waar u van kunt genieten, als voorgerecht of hoofdgerecht. Er zijn diverse boerenbedrijven die u uitnodigen om het procedé te kunnen bekijken zodat u ziet dat er velen op diervriendelijke manier met hun beesten omgaan.

  

🍗 Boek nu uw culinaire vakantie 🥗

Kim en René"Wij hebben met de kids regelmatig in het restaurant gegeten. Prima kwaliteit!"