Grotten in de Dordogne – Lot

Bent u geïnteresseerd in geschiedenis, cultuur of geologie, bezoek dan tijdens uw vakantie in Frankrijk een van de vele grotten in de Dordogne – Lot regio. Voor volwassenen en kinderen is het een belevenis om ver onder de grond al die natuurschatten te bekijken.

Langste en diepste grotten

Een grot is een door de natuur gevormde ondergrondse ruimte. In een grot zijn vaak verschillende ruimtes of zalen die door gangen aan elkaar verbonden zijn. Vaak bevinden ze zich op verschillende niveau’s. Via een put kan dan omhoog of omlaag worden gegaan om op een andere verdieping te komen. Grotten kunnen enorme afmetingen hebben, de langste grot ter wereld ligt in de VS. De galerijen hebben een totale lengte van 643km. De diepste grot ligt in Georgië, tussen de ingang en het diepste gedeelte van de grot ligt een niveauverschil van ca. 2200m. Ruim 60% van de grotten die dieper zijn dan 1000m liggen in Europa.

Stalagmieten en stalactieten

Er zijn verschillende soorten grotten: zandsteengrotten, vulkanische grotten en kalksteengrotten. De kalksteengrotten komen het meest voor en zijn ook het mooist. Ze zijn ontstaan door de verwering van het kalkgesteente als gevolg van een chemische reactie van bepaalde stoffen die in het water zitten en dat langs de stenen naar beneden druppelt. Door de stoffen in deze waterdruppels ontstaat gesteente dat lijkt op ijspegels. Er zijn hangende pegels die stalactieten worden genoemd en rechtopstaande pegels die stalagmieten heten. Regelmatig ontstaan op deze manier grote zuilen of gordijnen in de grot. De kleurvarianten komen door de verschillende metalen die erin zitten.

Kenmerken van grotten

  • Zandsteen
  • Kalksteen
  • Vulkanisch
  • Stalactieten
  • Stalagmieten

Voorbereiding op een grotbezoek

Een goede voorbereiding op een grotbezoek is belangrijk. Controleer of niemand in de groep claustrofobie heeft. Tijdens warme zomerdagen is het aangenaam koel in een grot. Een temperatuurverschil van 20 graden of meer kan er zeker zijn. Neem dus een jas of trui mee. In sommige grotten vaart u met bootjes over een ondergronds meer. Het water is vaak ondiep maar personen met watervrees kunnen het als onprettig ervaren. Kijkt u ook naar de afstand die gelopen wordt en of er veel trappen zijn. Soms rijdt er een treintje, maar het is verstandig om te checken of iedereen in goede conditie is.

Grotte of gouffre

De ene keer wordt de aanduiding “grotte” gebruikt en de andere keer “gouffre”. Het verschil is dat een grotte een opening in een rotswand is waarbij u horizontaal naar binnen kunt lopen. Een gouffre is een groot gat in de grond van soms wel 40m breed en 30m diep. Daar moet u dus eerst naar beneden en als u daar bent aangekomen zijn er gangen die horizontaal de rots ingaan.

Prehistorische grotten

De grotten zijn vaak duizenden jaren oud en werden vroeger gebruikt om in te wonen of om in tijden van oorlog of rampen in te verbergen. Soms had een grot ook een religieuze betekenis. Sporen van deze vroegere holbewoners zijn op veel plekken terug te vinden. In veel grotten zijn inscripties en muurtekeningen gevonden die taferelen van het dagelijkse of religieuze leven uitbeelden.

Diverse grotten in de Dordogne - Lot regio

Hieronder staat een selectie van grotten in de Dordogne - Lot die u kunt bezoeken. Voor openingstijden en andere informatie kunt u de websitepagina van een grot bekijken.

Gouffre de Padirac

Grotte de Lascaux

Gouffre de Proumeyssac

Cave de Rouffignac

Grotte de Villars

Grotte de Roffy

Grotte de Domme

Grotte du Grand Roc

Grotte de Tourtoirac

Grotte des Combarelles

Grotte de Lacave

Grotte du Pech-Merle

Grotte de Cougnac

Grotte des Carbonnieres

Grotte de Presque

  

📅 Check de beschikbaarheid in de Dordogne - Lot ✔️