Tuinen en parken in de Dordogne - Lot regio

In de Dordogne – Lot regio liggen prachtige tuinen en parken. Er zijn er zelfs veel die het kwaliteitslabel “Jardin Remarquable” hebben. Dit label wordt door het ministerie van Cultuur en Communicatie en de prefect van de regio toegekend aan tuinen die voldoen aan kwaliteitscriteria op het gebied van het esthetisch belang, het historische karakter, de botanische waarde, het onderhoud en de ontvangst van het publiek. Bent u tuinliefhebber, dan kunt u tijdens uw vakantie volop genieten in dit deel van Frankrijk. Veel tuinen zijn niet alleen voor volwassenen maar ook voor kinderen leuk om te bezoeken. Vaak zijn er puzzeltochten of raadsels die opgelost moeten worden.

Jardin Exotique de la Roque Gageac

In Roque Gageac, dat tussen een klif en de rivier de Dordogne ligt, is een microklimaat. s’Nachts geven de rotsen de warmte af die overdag wordt opgeslagen. Hierdoor groeien in deze exotische tuin palmbomen, bananenbomen, bougainvilles, sinaasappelbomen, citroenbomen en granaatappels. Vanuit de tuin heeft u prachtige uitzichten over de omgeving, de rivier de Dordogne en het dorp.

Jardins de Marqueyssac

In Vézac ligt kasteel Marqueyssac, een landgoed waarop in de 19e eeuw op 22 hectare een buxustuin met 150.000 buxussen en 6km aan wandelpaden is aangelegd. In het park is een theehuisje, een souvenirshop en de pauwen lopen vrij rond. Vanaf de Belvedère, een balkon op130m hoogte, heeft u een prachtig uitzicht over de rivier de Dordogne en de vallei. In de zomermaanden is op donderdagavond de tuin met kaarsen verlicht.

Jardins Panoramiques de Limeuil

Op de top van een heuvel ligt het middeleeuwse dorp Limeuil en de bekende tuinen van Limeuil, opgedeeld in een kleurentuin, een heksentuin, een watertuin en een insectentuin. De tuinen zijn ontworpen door een inwoner van het dorp, dokter Linarès die hier vanaf 1902 woonde. Vanuit de tuinen heeft u een prachtig uitzicht over de rivier de Dordogne. Er is ook een Escape Game garden waar codes gekraakt moeten worden.

Jardins Les Bambous de Planbuisson

In deze tuin staat een voor Europa unieke verzameling van ca. 240 bamboesoorten en ca. 100 grassoorten uit de gehele wereld. Deze opmerkelijke tuin heeft diverse prijzen en kwaliteitslabels ontvangen. U kunt tussen de bamboebomen door lopen en zult dan de enorme hoogte van deze bomen met hun kaarsrechte stammen ervaren.

Jardins d'Eyrignac

De tuinen van Eyrignac staan op de Unesco werelderfgoedlijst en bestaan uit honderden buxussen en taxussen die in prachtige sculpturen zijn gesnoeid, vijvers en fonteinen, een rozentuin met witte rozen en een authentieke chinese pagode. De tuinen, die in de 18e eeuw zijn aangelegd, zijn onderverdeeld in een aantal thema’s. In de zomer zijn er speciale avonden met picknick en vuurwerk. Er is een restaurant en er zijn picknickplaatsen.

Les jardins d'eau de Carsac

De watertuinen in Carsac zijn aangelegd op een landgoed uit de 16e eeuw. De tuinen, met prachtige kleuren, staan bekend om de vele soorten (chinese) waterlelies, lotussen en andere waterplanten. Van over de hele wereld zijn de waterplanten naar de Dordogne gebracht. U kunt er heerlijk in wandelen terwijl u geniet van de prachtige planten. De koikarpers in het water mogen gevoerd en aangeraakt worden.

Le jardin du Château des Milandes

Rondom het renaissancechâteau Milandes, met prachtig uitzicht over de Dordognevallei, ligt een schitterende tuin. De tuin is in de 20e eeuw aangelegd en ontworpen in Franse stijl met verschillende terrassen, gazons, buxushagen en bloemperken. Overal ziet u water: watervalletjes, bassin en beelden met fonteinen. In de tuin van het château worden in de zomer roofvogelshows gegeven. Bij het château is ook een gezellige brasserie.

Jardins de Jumilhac

Het kasteel Jumilhac en de omliggende tuinen zijn gebouwd en aangelegd tussen de 13e en 15e eeuw. Het is nog steeds in privé bezit. In de 17e eeuw heeft de eigenaar, de markies van Jumilhac, opdracht gegeven om 12 terrassen aan te leggen als een trap richting het eiland dat 45m lager ligt. Helaas waren er nog maar 2 terrassen over in de 19e eeuw totdat de huidige markies in 1995 opdracht gaf om de tuin te weer terug te brengen zoals het in 1770 was.

  

🌳 Boek uw vakantie naar de Lot - Dordogne 🌴