Parthenay, Carcassonne in het klein

De stad Parthenay in de Poitou – Charentes heeft veel overeenkomsten met de Cité, de beroemde Middeleeuwse burcht in Carcassonne. Het oude centrum van Parthenay heeft zijn oorspronkelijke Middeleeuwse karakter behouden. Kleine, slingerende straatjes als Rue de-la-Vaux-Saint-Jacques die zo kenmerkend zijn voor Middeleeuwse steden, prachtige vakwerkhuizen met originele baksteen en Romaanse kerken, het is er allemaal.

Vestigstad aan de Thouet

Parthenay ligt in een bocht van de rivier Thouet, op het punt waar de rivier een scherpe bocht maakt wat in de Middeleeuwen een goede plek was om de stad te verdedigen. Tijdens de Honderdjarige Oorlog is er in dit gebied veel gevochten. Veel dorpen en steden werden verwoest, Parthenay niet. Wel is de stad diverse keren geplunderd door vijandelijke legers. In de 17e eeuw is de stad volledig gerenoveerd en gemoderniseerd. De mooie bruggen en pleinen die u nu nog kunt bewonderen zijn toen aangelegd.

Kasteel van Parthenay

In de 13e eeuw is een kasteel gebouwd in Parthenay waar nu nog de restanten van zichtbaar zijn. Het is gebouwd op een rots aan de kant van de rivier. Het kasteel was eigendom van de heren van Parthenay. Er omheen was een citadel gebouwd die toegankelijk was via de poort Saint Jacques. Deze poort én de stadswallen zijn nog grotendeels in oorspronkelijke staat aanwezig. Aan de andere kant van de stad is de poort Tour de l’Horloge. Beide poorten hebben karakteristieke amandelvormige torens. In totaal had de citadel meer dan 30 verdedigingstorens, 4 toegangspoorten en een verdedigingswal van meer dan 1km. Carcassonne in het klein!

Santiago de Compostello

Parthenay is een oude pelgrimsplaats op de route naar Santiago de la Compostella. Dat blijkt ook wel uit de vele religieuze bouwwerken en monumenten die er te vinden zijn. De Notre Dame de la Couldres is een mooie kerk uit de 18e eeuw die u zeker moet bezoeken. Bij het Office du Tourisme kunt u een stadswandeling krijgen waarmee u de route volgt die pelgrims door de stad aflegden.

Veemarkt

Iedere woensdagochtend is in Parthenay één van de grootste veemarkten van Frankrijk. De koemarkt begint om 8 uur en de schapenmarkt om 9.30 uur. Op de “Forail de Bellevue” met een oppervlakte van 13.000 m2 vindt de handel plaats. Het is wel vroeg voor een vakantiedag, maar als u om 7.30u in Parthenay bent dan wordt er een rondleiding gegeven wat een hele belevenis is.

Parthenay 16 Gatine vakantie villa forges luxe festival ludique poitou charentes.jpg

Shoppen, eten en drinken

Om te shoppen kunt u in Parthenay goed terecht. Aan de rand van de stad is een winkelcentrum met warenhuizen. In het centrum zijn de winkelstraten waar u gezellig doorheen kunt slenteren. Deze liggen vooral in de Rue Jean Jaurès en de zijstraten daarvan. De winkels worden afgewisseld door restaurants en bistro’s met gezellige terrasjes. Regelmatig is er een markt in het centrum.

Festivals in Parthenay

In Parthenay worden jaarlijks diverse festivals gehouden. Dit zorgt ervoor dat er grote delen van de zomer een gezellige sfeer in de stad is.

  • Festival Ludique International de Parthenay – Dit festival vindt jaarlijks in juli plaats en duurt ongeveer 10 dagen. In de hele stad worden er allerlei spelen georganiseerd voor jong en oud. Het festival wordt daarom ook wel het “spelletjesevenement” genoemd. De spelen kunnen individueel worden gedaan maar er zijn ook spelen die je met een groep of de hele familie kan doen.
  • Festival De Bouche à Oreille – Eind juli wordt dit festival gehouden met allerlei bands en muziekoptredens. Zowel nieuwe als traditionele muziek wordt er gespeeld.

Te bezichtigen in Parthenay

  • Chateau du Parthenay
  • Porte Saint-Jacques
  • Port de l'Horloge
  • Église Saint-Pierre de Parthenay-le-Vieux
  • Notre Dame de la Couldres
  • Maison des Cultures de Pays
  • Georges Turpin museum
Terug naar het overzicht