Belvès, middeleeuws dorp met zeven torens

In het hart van de Périgord Noir ligt het middeleeuwse dorp Belvès. Dit dorp met zeven torens ligt tussen de plaatsen Monpazier en Sarlat in het toeristisch centrum van de Dordogne waar velen ieder jaar hun vakantie vieren. De zeven klokkentorens zijn van verre te zien en geven het dorpje een bijzondere uitstraling. Belvès is een bastide met het kenmerkende rechthoekige stratenplan van een bastide. In het centrum staat de overdekte markthal uit de 15e eeuw. Eromheen, aan de randen van het plein zijn winkels, bars en restaurants, gebouwd van steen in de prachtige gouden kleur van het gebied. Onder het plein liggen oude grotwoningen uit de oudheid. Belvès is een gezellig dorp waar tijdens het lange zomerseizoen van alles is te doen en te bekijken voor jong en oud. Wandel door de straatjes in het oude centrum en bekijk de mooie huizen en de leuke artistieke winkeltjes. Bekijk ook het Château de Belvès, de Notre-Dame-de-l’Assomption of de Notre-Dame de Montcuq en bezoek de avondmarkt.

De naam Belvès

De meest voor de hand liggende betekenis van de naam Belvès is dat het afgeleid is van het occitaanse bèl ves “mooi uitzicht” waar ook het Franse “belle vue” vandaan komt. Het is in ieder geval een naam die aansluit bij de praktijk. Het dorp ligt op een verhoging en aan welke kant van het dorp u ook staat, naar alle kanten heeft u prachtige uitzichten. Niet alleen de plaats heeft een mooie naam, ook de straten in Belvès hebben bijzondere namen als la Rue du Bout du Monde “straat naar het eind van de wereld” of la Rue de l’Oiseau qui chante “de straat van de zingende vogel”.

Plus beaux villages

Belvès is een van de Plus Beaux Villages in Frankrijk. Als een dorp een plek krijgt op de bekende ranglijst van mooiste plaatsen in Frankrijk, dan weet u dat het ook echt mooi of bijzonder is. In dit gedeelte van Frankrijk zijn relatief veel “plus beaux villages”, dat komt omdat veel dorpen in de Dordogne vrijwel ongeschonden door de geschiedenis zijn gekomen. Belvès is gebouwd op een rotspunt aan de rand van de vallei de Nauze en torent boven de omgeving uit. In vroeger tijden kon de bevolking dan van verre de vijand aan zien komen en ook bij een aanval had het voordelen om hoger gelegen te zijn dan de tegenstander. Het castrum (de verdedigingswerken van een kleine stad) van Belvès dateert uit de elfde eeuw. Nu resteren alleen nog een toren en de toegangspoort.

Andere Plus Beaux Villages

 • Beynac-et-Cazenac
 • Domme
 • La Roque-Gageac
 • Monpazier
 • Limeuil
 • Monflanquin
 • Tournon-d'Agenais

Geschiedenis van Belvès

Vanaf ongeveer 300 v. Chr. Is er al iets bekend van Belvès. In die tijd vestigde zich de Keltische stam Bellovaci, op deze plek. Het was een goed uitgekozen plek met een aangenaam klimaat, vruchtbare grond en goed te verdedigen. De Romeinen die in de eerste eeuw Gallië veroverden hebben er een fort gebouwd. Dit gaf de plaats veiligheid en welvaart. In latere eeuwen zijn de Merovingers, Franken en Vikingen eigenaar geweest van het dorp. In de elfde eeuw kwam het dorp door een huwelijk in engelse handen en tijdens de honderdjarige oorlog lag het vaak in de frontlinie van de Engelsen en Fransen die met elkaar in gevecht waren. Er was rust en welvaart in de tijd van Clemens V die als paus in Avignon woonde en beschermheer van Belvès was. In het dorp is nog veel zichtbaar uit die pauselijke periode in afbeeldingen en beeldhouwwerken met sleutels of een driedubbele kroon.

Grotwoningen

Een van de meest opzienbarende dingen van Belvès zijn de grotwoningen uit de prehistorie die ongeveer 6m onder het marktplein liggen. U kunt deze “Habitations troglodytiques” bezichtigen en zien hoe men in vroeger tijden leefde in deze rotswoningen. De ingang van de holbewonerswoning is door de versterkte poort in de hoek van het plein.

Markthal

OP het centrale plein van Belvès staat de meer dan vijfhonderd jaar oude markthal met 23 palen, een van de pronkstukken van het dorp. Nog steeds wordt er iedere zaterdag markt gehouden. Aan een van de palen ziet u de “piloriketting”, een ijzeren ring die om de nek van een wetsovertreder werd gedaan. De boosdoeners en criminelen werden daar dan enkele dagen vastgehouden.

Belves 16 Dordogne perigord Frankrijk vakantie luxe villa toeristisch restaurant.jpg

Château de Belvès

Het Château de Belvès lijkt aan de buitenkant niet zo opzienbarend. Het is ook een redelijk klein château. Als u het château bezoekt ziet u dat dit intieme juist de charme is van dit middeleeuwse kasteel. De muurschilderingen uit de veertiende en zestiende eeuw zijn van hoge kwaliteit en uniek in de Aquitaine.

Zeven torens van Belvès

Aan opzienbarende dingen van een dorp zit vrijwel altijd een verhaal of legende vast. Dat is ook het geval bij de zeven torens van Belvès. In de elfde eeuw werd een abdij gebouwd die beschermd werd door zeven edelmannen. Al deze edelmannen lieten een toren bouwen om de abdij te kunnen verdedigen. Hierdoor kreeg Belvès de naam “dorp met zeven torens”.

Festivals en markten in Belvès

In de zomermaanden zijn er tal van activiteiten en festivals in Belvès. Als u tijdens uw vakantie naar Belvès wilt gaan kijkt u dan wat er te doen is.

 • Het grote middeleeuwse festival is op de eerste zondag van augustus.
 • Op vijftien augustus wordt op het plaatselijke vliegveld een vliegfestival georganiseerd wat ook voor kinderen erg leuk is.
 • Op andere momenten zijn er wijnfestivals, bachfestivals en dorpsfeesten
 • Iedere dag zijn er rondleiding door het dorp en de grotwoningen

Iedere week in het zomerseizoen wordt het volgende georganiseerd:

 • Dinsdagavond - om 21.00 vanaf het marktplein een wandeling door het dorp met fakkels
 • Woensdagmiddag - een boerenmarkt met regionale producten van het land
 • Woensdagavond - barbecue, pizza en salade op het dorpsplein
 • Dinsdag en donderdag -  tochten door de omgeving met informatie over het maken van foie gras, het verbouwen van walnoten, truffels en andere producten
 • Zaterdagochtend - de markt in de markthal op het plein

Marché nocturne

Op woensdag is er in de zomermaanden een avondmarkt in Belvès. Lange tafels en banken zijn dan opgesteld op het dorpsplein. Het is schemerdonker en de lantaarns zorgen ervoor dat alles prachtig verlicht is. Aan de rand van het plein staan tientallen marktkramen waar lokale boeren, de dorpsslager, de plaatselijke bakker en andere lokale ondernemers hun gerechten aanbieden. U kunt zelf uitkiezen wat u gaat eten. Wel moet u zelf uw eigen bord en bestek meenemen. De maaltijd wordt met een dessert afgesloten. Het is een leuke, betaalbare en smakelijke manier om in de zomer uit eten te gaan. Maar vooral is het gewoon heel gezellig. Een zwoele zomeravond, lekker eten en drinken en een zanger voor het muzikale vertier.

Terug naar het overzicht