Tournon-d’Agenais, bastide in de Dordogne – Lot

Tournon-d’Agenais is een van de mooiste dorpen in het zuiden van de toeristische regio van de Dordogne-Lot. Niet voor niets is het opgenomen in de prestigieuze lijst van “plus beaux villages”. En terecht, Tournon is een plaats die u tijdens uw vakantie in dit gedeelte van Frankrijk zeker een keer moet bezoeken. De plaats ligt op een rotsachtige heuvel en steekt boven de omgeving uit. Als u komt aanrijden ziet u het van verre al liggen. U kunt met de auto naar de top rijden en op het hoogste punt parkeren, maar als u echt wilt ervaren wat een bastidedorp op een heuvel inhoudt, parkeer dan onder aan het dorp en loop de straten en steile trappen op zodat u onderweg naar alle kanten kunt genieten van de mooie uitzichten. U kunt ook een wandeling maken rond het dorp. U kijkt dan naar alle kanten uit over de valleien en het prachtige landschap.

Geschiedenis van Tournon-d’Ageneais

Oorspronkelijk was deze plek een nederzetting van de Kelten en later een Gallo-Romeinse plaats. De officiële geschiedenis van Tournon begint in 1271. In dat jaar heeft Filips III, de zoon van koning Lodewijk IX, de plaats op deze strategische plek gesticht en werd het een koninklijke vestingstad. Tijdens de Honderdjarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk wisselde het vaak van eigenaar, de ene keer was het in Franse handen, dan weer in Engelse. Ook in de Tweede Wereldoorlog heeft Tournon met veel geweld te maken gehad. Na gevechten tussen de Duitsers en verzetsstrijders hebben de Duitsers als represaille veel huizen geplunderd en verbrand. Ondanks al dit geweld is het een prachtig dorp gebleven met een vredelievende uitstraling.

Bastide

Tournon-d’Agenais is een bastidedorp zoals er meerdere zijn in de regio. Een bastidedorp is te herkennen aan het plein dat centraal in het dorp ligt en de rechte straatjes waardoor er vierkanten en rechthoeken ontstaan waarin de huizen zijn gebouwd. Een ander kenmerk is dat een bastide een stichtingsakte heeft en om te stimuleren dat mensen in een bastide gingen wonen hoefden ze minder belasting te betalen.

Bezoek Tournon tijdens uw vakantie

U komt het dorp binnen waarna u via een korte middeleeuwse straat op de Place des Corniers uitkomt. Dit is het historische centrum van het dorp. Rond dit plein staan prachtige oude huizen met authentieke arcades, booggewelven. Aan de ene kant van het plein staat het stadhuis en aan de andere kant een “Belfort”, de klokkentoren uit de 17e eeuw met een bijzondere maanklok. Via de Rue Philippe komt u bij de oude verdedigingswerken en de toegangspoort uit de 13e eeuw. Loop ook door de Rue de la Citadelle en de Rue du Couvent om de middeleeuwse huizen te bekijken. Aan de Place de l’Église staan de kerk en het klooster van de Recollets die gebouwd is op de fundamenten van een kasteel. Hier staat ook het oorlogsmonument en heeft u een prachtig uitzicht in zuidelijke richting. Aan de andere kant van het plein liggen straten waarin ook het “Abescat” staat, het oude bisschopshuis, uit de 13e eeuw.

Tournon agenais 6 bastide porte Dordogne Lot Garonne Agen Frankrijk vakantiehuis.jpg

Tourtière, het taartje van Tournon-d’Agenais

Een van de lekkernijen die afkomstig zijn uit Tournon is de Toutière. Tournon en omstreken wordt wel genoemd “het land van de Toutière”. De tourtière wordt vooral gegeten als dessert hoewel u het ook op andere delen van de dag kunt eten, bijvoorbeeld bij de koffie. Het is gebak van dunne lagen bladerdeeg met appels. Soms worden er rozijnen aan toegevoegd. Dit alles wordt op smaak gebracht door een saus op alcoholbasis dat smaakt naar rum. Ieder jaar wordt in de zomer, op 15 augustus, het Tourtière festival gehouden, een feestelijke gebeurtenis ter ere van de specialiteit van dit dorp. Het is een leuke dag om Tournon te bezoeken, zeker als u dit gebak eens wilt proeven.

Maanwijzer in de klokkentoren

Een van de bijzonderheden van Tournon-d’Agenais is de maanwijzer die u ziet in de klokkentoren. De maancyclus is ruim 29 dagen, 12 uur en 44 minuten. In die periode draait de maan rond. In de maanwijzer ziet u wat de maanstand is. De maanwijzer is op een ingenieuze manier verbonden aan de klok waardoor beiden de exacte situatie aangeven.

Markten en festivals

In Tournon-d’Agenais is er op iedere zondagochtend markt. Dit is een markt met o.a. groente, fruit en lokale producten. In juli en augustus is er op maandag een avondmarkt waar naast de gebruikelijke producten ook de oude ambachten worden gepromoot. Het is een markt gericht op de toeristen. De jaarlijkse bloemenbeurs is op 1 mei en op 15 augustus is het Tourtière Festival.

Terug naar het overzicht