Montignac – Lascaux in de Vézère vallei

Centraal in de Dordogne ligt Sarlat, het toeristische hart van deze populaire regio in Frankrijk. Iets noordelijker ligt de Vézère vallei. Deze vallei wordt ook wel de Vallei van de Prehistorie genoemd. Veel overblijfselen uit het verre verleden zijn er gevonden als grotten en grotwoningen. Maar liefst 14 plekken in deze vallei staan op de UNESCO werelderfgoedlijst. Door de vallei stroomt de rivier de Vézère. Hij ontspringt in het Centraal Massief op het Plateau de Millevaches en stroomt bij Limeuil in de Dordogne. Vanwege de historische overblijfselen, de mooie natuur en charmante dorpjes in dit dal, is de Vallei van Vézère geliefd bij toeristen. Velen gaan er tijdens de vakantie een dagje naartoe, ook vanuit de vakantieparken van FranceComfort die in de Dordogne liggen. In de zomerperiode kan het druk zijn terwijl er een beperkt aantal toegangskaarten per dag beschikbaar zijn voor de grotten. Het is verstandig om of vroeg aanwezig te zijn of indien mogelijk online te bestellen.

Montignac – Lascaux

In de Vallei van Vézère, onderdeel van de Périgord Noir ligt het dorpje Montignac. Hiertoe behoort ook Lascaux. In 2020 is aan de naam van het dorp “Lascaux” toegevoegd waardoor het Montignac – Lascaux is geworden. Op deze manier kan het dorp nog beter op de toeristische kaart worden neergezet. Montignac ligt aan beide zeiden van de Vézère. Op de zuidelijke oever ligt het moderne gedeelte met hotels en VVV kantoor en op de noordelijke oever ligt de oude middeleeuwse stad met smalle straatjes en historische gebouwen uit de 14e en 15e eeuw, leuke winkeltjes en gezellige terrasjes, washuizen en fonteinen. Hier is ook twee keer per week markt en staan de restanten van een oude burcht en abdij. Vanaf de oude stenen brug over de Vézère ziet u de paalwoningen met houten galerijen. Op de brug wordt jaarlijks vuurwerk afgestoken op 14 juli en tijdens het Festival. Montignac – Lascaux mag dan bekend zijn vanwege de grot van Lascaux, een bezoek aan het plaatsje zelf is ook de moeite waard.

Highlights Vézère vallei

 • Montignac
 • Grotten van Lascaux
 • Kasteel van Montignac
 • Grotten Le Régourdou
 • Roque Saint Christophe
 • Abdij Saint Armand
 • Pont Vieux
 • Schrijver Eugène Le Roy

Ontdekking grot van Lascaux

De omgeving werd al in de prehistorie bewoond. Tijdens de Romeinse tijd zijn enkele villa’s gebouwd en daaromheen is een dorp ontstaan. In de middeleeuwen werd Montignac steeds belangrijker en is er een kasteel gebouwd. Aan het eind van de 18e eeuw was er zelfs een station. In 1940 werd de omgeving wereldnieuws door de vondst van de grot. Het was een van de grootste prehistorische ontdekkingen ooit. Op 12 september 1940 gingen de ca. 17 jarige vrienden Marcel Ravidat, Jacques Marsal, Georges Agnel en Simon Coencas met hun hond naar het bos waar een boom was omgewaaid en een gat zichtbaar was geworden: het begin van een verticale schacht. Even later stonden ze in een ruimte van 20m bij 8m en 7m hoog met allerlei afbeeldingen op de muren in zwarte, bruine, rode en gele kleuren. De ontdekking werd snel bekend en bezoekers stroomden toe om de vondst te bekijken.

Schilderingen grot van Lascaux

De grot van Lascaux wordt wel genoemd de “Sixtijnse Kapel” van de Paleolithische kunst” vanwege de grote hoeveelheid schilderingen. Het is de rijkst beschilderde prehistorische grot die tot nu toe is ontdekt, meer dan 600 schilderingen zijn er. Het zijn vooral tekeningen van paarden, rendieren, stieren, bizons, herten, neushoorns en runderen. In 1963 werd het ingrijpende besluit genomen om de grot af te sluiten voor het publiek.

Er waren allerlei schimmels, algen en bacteriën ontdekt die in de grot gekomen zijn door het uitademen van bepaalde stoffen door de vele bezoekers. Om het publiek toch kennis te kunnen laten maken met de ontdekking is er op 200m afstand tussen 1972 en 1984 een replica gebouwd die de naam Lascaux II draagt. Sinds 2016 is er nog een replica van Lascaux I die groter en nauwkeuriger is. Deze is tentoongesteld in “Lascaux IV Centre International de l’Art Pariétal”, ook in Montignac. Lascaux III is tussendoor een reizende wereldtentoonstelling geweest. In Lascaux II zijn rondleidingen van 40 min. waarbij telkens max. 30 personen naar binnen mogen. Houdt u er rekening mee dat de temperatuur met 13 graden laag is.

Montignac 5 Lascaux Christophe Dordogne Frankrijk vakantiepark luxe villa vezere vallei.jpg

Abdij Saint Armand

Vlakbij ligt de abdij Saint Amand. Deze is gebouwd in de 12e eeuw en is mooi om te zien. Het is gebouwd in de romaanse stijl en is in die stijl een prachtig exemplaar. Neemt u de tijd tijdens uw vakantie om dit goed te bekijken. U ziet de imposante gewelven en het houtsnijwerk met allerlei details erin verwerkt. De hoge klokkentoren geeft een markante uitstraling. In die tijd lag Montignac aan een bekende handelsroute waardoor er veel mensen langs kwamen. Een van de voorzieningen was het Hôpital Saint Jean. Hier werkten vrouwelijke religieuzen die uit de nabijgelegen priorij Saint Georges kwamen. De kerk van deze priorij werd een parochiekerk van Montignac.

Kasteel van Montignac

Boven het oude centrum zijn de restanten van het middeleeuwse kasteel zichtbaar. Dit kasteel was een toevluchtsoord van de graven van de Périgord. Oorspronkelijk was het een “Heerlijkheid”, maar door een huwelijk in handen gekomen van de graven van de Périgord. Het was een machtige vesting in de tijd dat Montignac de belangrijkste haven van de rivier de Vézère was. De laatste graven waren Archambaud V en VI. Hun bezittingen werden verbeurd verklaart door het franse parlement. In 1603 verkocht Hendrik IV het kasteel aan François de Hautefort, heer van Thenon, die tot aan de Franse Revolutie eigenaar bleef. In 1825 werd het verwoest en resteert er alleen nog een toren.

Evenementen en festivals in Montignac-Lascaux

 • Maart : Journée de l’Arbre, du Bois et de la Fleur
 • April : Rencontre photographiques CLIC CLAC
 • Juli : Festival de Danses et Musiques du Monde « Cultures aux coeurs »
 • Juli - oktober: Festival du Périgord Noir
 • September : Festival de la Récup
 • November : Festival des contes du Lébérou, Festival du film DocumenTerre
Terug naar het overzicht