Arles aan de Rhône en de Camargue

In het departement Bouches-du-Rhone, in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur ligt de plaats Arles. Het wordt omringd door de plaatsen Montpellier, Nîmes, Avignon, Aix-en-Provence en Marseille. Ten zuiden van Arles ligt het natuurgebied de Camargue, direct aan de de Middellandse Zee. Omdat de stad veel te bieden heeft rijden velen tijdens hun vakantie in Frankrijk graag een stukje om een bezoek te brengen aan deze bijzondere stad. Bekend is de weekmarkt van Arles, het is de grootste markt in heel de Provence en meer dan een kilometer lang. Daarnaast zijn er de vele overblijfselen uit de Romeinse tijd zoals de arena, het theater, de sacrofagen van de Alyscamps, de ondergrondse gangen van de Cryptoportici en de Thermen van Constantijn. Diverse monumenten staan op de UNESCO werelderfgoedlijst. Een groot aantal musea tonen aan dat Arles een stad van kunst en cultuur is. Vincent van Gogh heeft hier een tijd gewoond en veel geschilderd. Arles is ook een gezellige stad met restaurants en terrasjes, winkels en boetiekjes. En natuurlijk de uitvalsbasis naar de grote natuurgebieden in de omgeving.

Grootste weekmarkt in de Provence

Arles is om veel dingen bekend, maar zeker vanwege de enorme markt die er wekelijks is. Wilt u echt de franse sfeer proeven en een leuk dagje uit in uw vakantie, bezoek dan deze markt, het behoort tot de mooiste en grootste in de Provence. Op woensdag is de markt met ca. 300 kramen aan de Boulevard Émile-Combes tussen de Place Lamartine en de Carrefour de la Croisière. Op zaterdag is de markt 2,5 km lang en staan de kramen langs de Boulevard de Lices, Georges-Clemenceau en Émile-Combes. Voor de Fransen is de markt vooral ook een sociaal aspect, een plaats van ontmoeting. Eerst wordt een kop koffie gedronken voor het Office du Tourisme, daarna begint de wandeling over de markt. Er is een deel met groente en fruit, kaas, lokale delicatessen, bloemen en kruiden. Bij iedere kraam waar u langs loopt krijgt u wel wat aangeboden om te proeven. Ook liggen lokale producten uitgestald als worsten, schaaldieren, honing, brood, olijven, rijst uit de Camargue, oliën en wijnen. Tussen de vele toeristen zijn de Fransen goed te onderscheiden: zij voelen, ruiken en proeven eerst alle producten voordat een keus wordt gemaakt. Tegelijk praten ze met bekenden die ook bij de kraam staan. Verderop staan de kramen met de bekende Provençaalse zepen, zomerse kleding, schoenen en souvenirs. Er zijn ook kramen die huishoudelijke artikelen verkopen zoals handdoeken, tafelkleden, pannen, messen, beddengoed en zelfs matrassen.

Winkelstraten in Arles

De belangrijkste winkelstraten in Arles zijn

  • Rue Porte-de-Laure
  • Boulevard des Lices

Deze straten ligen in het centrum en zijn voor een groot deel gevuld met winkels, afgewisseld met terrasjes en restaurants. Er zijn grote modeketens, bekende merken en kleine boetiekjes waardoor het voor iedereen leuk is om hier te winkelen. Voor de liefhebbers van brocante en vintage is er op de eerste en derde woensdag van de maand een brocante markt op de Boulevard de Lices. Als dit uw belangstelling heeft is het de moeite waard deze markt te bezoeken.

Bezoek Arles tijdens uw vakantie

De stad met het grootste grondgebied in Frankrijk is niet Parijs maar Arles met een oppervlak van 760km2. Dat komt vooral omdat drie grote natuurgebieden bij de stad behoren: De Camargue met flamingo’s en wilde paarden, de Alpilles en de Crau. Arles is een stad met een grote diversiteit. Naast de vele overblijfselen uit de Romeinse tijd is er een futuristisch museum: Luma Arles. Ook is de stad bekend vanwege de fotografie. Jaarlijks vindt de “Rencontres de la Photographie” plaats, een internationale tentoonstelling waarbij het werk van 200 kunstenaars op diverse plaatsen in de stad wordt getoond. De twee bekendste pleinen in Arles zijn Place du Forum waar u tijdens uw vakantie op een van de terrasjes kunt genieten en Place de la République met het historische stadhuis, de klokkentoren in renaissancestijl, de St.Trophime ker met het klooster uit de 12e eeuw, de Ste. Anne kerk uit de 17e eeuw en in het midden de Obelisk. Grote delen van het historisch centrum van Arles staan op de UNESCO werelderfgoedlijst. Neem daarbij de jaarlijkse festivals en evenementen en de diversiteit van Arles is duidelijk.

Bezienswaardigheden in Arles

  • Thermen van Constantijn – Romeinse baden aan de oevers van de Rhône. Na de thermen van Cluny in Parijs en van Cassinomagus in de Charente een van de best bewaarde badhuizen in Frankrijk.
  • Les Alyscamps – Dit is een "necropolis", een dodenstad. Het is een begraafplaats buiten de stad met mooie graftombes. Alyscamps is het Provençaalse woord voor Champs Élysées. Aan het eind van de laan met sacrofagen staat de St. Horatius kerk. Deze eeuwenoude begraafplaats is een van de mooisten van heel Europa. In de zomer zijn er voorstellingen over Karel de Grote en anderen en mogen kinderen oefenen in zwaardgevechten.
  • Saint Trophime – Deze romaanse kerk is een van de mooiste in de Provence en vernoemd naar de eerste bisschop van de Provence. Indrukwekkend is het portaal dat helemaal gerestaureerd is. Bekijk ook het naastgelegen klooster en loop door de prachtig bewerkte kloostergang met zuilen en kapitelen met allerlei voorstellingen erop.
  • Theater van Arles – Vlakbij de Arena lag het theater van Arles. Het is gebouwd onder Augustus in de eerste eeuw voor Christus. In dit theater is het bekende beeld van Venus van Arles gevonden dat nu in het Louvre in Parijs staat.
  • Cryptoporticus – Netwerk van ondergrondse gangen onder het forum, de centrale marktplaats van een Romeinse stad.
Arles 3 Frankrijk vakantie Provence  camargue Rhone Middellandse Zee.jpg

Vincent van Gogh in Arles

De beroemde schilder Vincent van Gogh heeft rond 1888 ruim een jaar in Arles gewoond. Hier heeft hij zijn meeste schilderijen gemaakt, rond de 300. Hij werd in Arles vooral geïnspireerd door de bijzondere lichtval die er is. Ook andere schilders zoals Picasso zijn hierdoor aangetrokken. Van Gogh woonde eerst in de Rue de la Cavalerie, later in het Maison Jaune aan de Place Lamatarine. Er zijn in de stad routes uitgezet langs de plaatsen waar Van Gogh zijn schilderijen heeft gemaakt. Bekend is zijn schilderij “Caféterras bij nacht” van een café aan de Place du Forum. Dit café bestaat nog steeds. Bezoek ook La Fondation van Gogh. Dit museum bestaat voor een groot gedeelte uit glas zodat de kenmerkende lichtval in Arles goed tot zijn recht komt. In dit kunstmuseum hangen schilderijen van Van Gogh en van kunstenaars die door hem zijn geïnspireerd met als doel de herinnering aan Van Gogh levendig te houden.

Arena van Arles

Middenin het centrum en van alle kanten goed zichtbaar, staat de Arena van Arles. Het is gebouwd rond het jaar 90 toen Vespasianus, Titus en Domitianus regeerden. Ongeveer 10 jaar na de bouw van het Colosseum in Rome. Er was plaats voor 24.000 mensen. Voor geïnteresseerden in architectuur is het een opmerkelijk gebouw vanwege de verschillende soorten zuilen. De onderste laag met zuilen zijn Dorische zuilen en de bovenste Corinthische. Tot de zesde eeuw werd de Arena gebruikt voor uitvoeringen en gevechten. Daarna raakte het in verval. In 1825 werd begonnen met de restauratie van het complex. In onze tijd wordt het weer gebruikt voor evenementen en stierengevechten. Een verschil met vroeger is dat de stier nu niet wordt gedood maar dat het de kunst is om de cocarde (een strikje) tussen de horens van de stier te halen. In de zomerperiode geven gladiatoren demonstraties en zijn er workshops over het leven in de middeleeuwen.

Musea in Arles

Museon Arlaten - opgericht door Nobelprijswinnaar Fréderic Mistral over de geschiedenis en het leven in de Provence in de 19e eeuw;
Le Musée de la Camargue - over de geschiedenis, flora en fauna van de Camargue;
Le Musée Réattu – in het voormalig paleis van de Ridders van Malta over de kunst uit de 16e eeuw tot nu
Le Fondation Vincent van Gogh – over Vincent van Gogh
Le Musée Départemental Arles Antique - over de geschiedenis van de streek. Dit is het belangrijkste museum van Arles met kunstwerken en archeologische vondsten uit de romeinse periode. Een van de topstukken is een borstbeeld van Caesar dat in 2008 uit de Rhône werd opgedoken. Er zijn allerlei maquettes van Romeinse gebouwen, zoals het theater, de thermen en het forum.

Terug naar het overzicht