Marseille, de tweede stad van Frankrijk

De hoofdstad van de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur (PACA) is Marseille. Het is een enorme stad met veel inwoners. Naar inwoneraantal is het de tweede stad van Frankrijk. Parijs staat op nummer één. Na Marseille volgen Lyon, Toulouse en Nice. Marseille ligt direct aan de Middellandse zee en heeft de grootste handelshaven van Frankrijk.

Het ontstaan van toeristenstad Marseille

Marseille is een van de oudste steden van Frankrijk. De Grieken hebben rond 600 v. Chr. een handelspost nodig voor de handel met de Kelten in noordwest Europa. De handelaren maken gebruik van de Rhône om hun handelswaar te vervoeren. Daarom is een nederzetting aan de monding van de Rhône nodig: het begin van het huidige Marseille. Vanuit deze nederzetting zijn andere plaatsen ontstaan als Nice en Monaco. In die tijd zijn de belangrijkste handelswaren zout, keramiek en tin. De Grieken hebben ook de druiven naar Frankrijk gebracht waardoor de wijnhandel is ontstaan. Tot op de huidige dag is Marseille belangrijk voor de handel tussen de regio rond de Middellandse zee en West-Europa.

Tot enkele tientallen jaren geleden heeft Marseille een minder goede reputatie. De criminaliteit is hoog in vergelijking met andere Franse steden. Dat is nu helemaal veranderd. Een belangrijke oorzaak van die verandering is de aanleg van de TGV en goedkoper vliegmaatschappijen die gaan vliegen naar Marseille. Parijzenaren hebben nu een korte reistijd nodig naar Marseille en kopen daar een tweede huis. Marseille heeft daar ook enorm op ingespeeld en allerlei faciliteiten aangebracht om de stad aantrekkelijk te maken voor de toerist. En dat is gelukt!

Bezoek Marseille tijdens de vakantie

Marseille is een heel veelzijdige stad, vol met verrassingen. Of u nu komt voor de cultuur, de geschiedenis, moderne musea, uitgaansgelegenheden, gezellige terrasjes, het is er allemaal.

De wijk “Le Vieux Port” is het hart van Marseille. Rond de oude haven met de dagelijkse visafslag op de “Quai des Belges” is het altijd gezellig. Er zijn volop terrasjes en restaurants. De naburige wijk het “Le Panier” en behoort ook tot het oudste deel van Marseille. In de smalle straatjes zijn winkels, galeries en restaurants. Het wordt wel vergeleken met Montmartre in Parijs.  

Bezienswaardigheden in Marseille

Er zijn in Marseille teveel bezienswaardigheden om te noemen en te bezoeken. Hieronder is een selectie die laat zien dat de verscheidenheid enorm is.

Notre-Dame de la Garde

Op een heuvel van ruim 150m hoog ligt de basiliek van Marseille: Notre-Dame de la Garde. Het is een prachtige kerk met een Romaanse-Byzantijnse stijl uit de 19e eeuw die zeker de moeite waard is om te bezoeken. Kijk ook even binnenin de kerk, het interieur van de kerk bestaat vooral uit marmer en porfier. U kunt de heuvel beklimmen, maar er rijdt ook een treintje. Op de toren van de kerk staat een groot beeld van Maria. Vanaf de heuvel heeft u een schitterend uitzicht over de zee. In oostelijke richting zijn de beroemde Calanques te zien.

Le Vieux Port

De eeuwenoude haven van Marseille is een natuurlijke haven. Rond de 16e eeuw werden de kades aangelegd. In opdracht van Lodewijk XIV werden 2 forten gebouwd bij de ingang van de haven om de haven te bewaken: Fort St. Jean en Fort St. Nicolas. In de Tweede Wereldoorlog is de haven vrijwel geheel vernietigd. Nu is de Vieux Port een toeristische attractie. De mooie boten worden bekeken en in de vele restaurants wordt genoten van heerlijke Franse gerechten. Bouillabaise is het top gerecht aan de quai des Belges. Vanuit deze haven vertrekken de rondvaartboten naar de diverse eilanden. Tegenover de oude haven staat de kerk Église St-Ferréol. Hier ligt ook de wijk quai du Port met het barokke raadhuis.

Palais Longchamp

In “Quartier des Cinq-Avenues” ligt het schitterende Palais Longchamp. Het is gebouwd in 1862 om te vieren dat het Canal de Marseille klaar is. Dit kanaal is belangrijk voor Marseille omdat het de stad van drinkwater voorziet. Nog steeds zorgt het voor een groot deel van het drinkwater van de stad. In de twee vleugels van het Palais zijn twee musea: Musée des Beaux-Arts en Muséum d'Histoire Naturelle.

Les Docks en Les Terrasses

De oude havenpakhuizen die als opslagplaatsen dienden worden al decennialang niet meer gebruikt. Zij zijn omgebouwd tot complexen met winkels, restaurants en terrasjes: “Les Docks”. Houten loopbruggen verbinden de diverse gebouwen aan elkaar. Kortgeleden is er ook een nader groot winkelcentrum geopend in Marseille “Les Terrasses du Port”. Beide winkelcentra hebben een enorm aanbod van winkels, vooral van bekende merken.

Cathédrale de Major

Op de plek waar nu de grote basiliek “Cathédrale de Major” staat, stond in de 5e eeuw ook al een kerk. In de 12e eeuw is deze verder uitgebouwd. De huidige kathedraal werd gebouwd van 1852 tot 1896. Het is een enorme kerk van 140m lang. Vanbinnen is er veel marmer. Vanbuiten is de kerk gestreept met groen en beige kalkzandsteen.

Le Panier

De oudste stadswijk “Le Panier” ligt ten noorden van de haven. Vroeger had het een minder goede naam. Er zijn veel gangsterfilms opgenomen in deze buurt. De smalle straatjes en charmante pleintjes van vroeger zijn er nog steeds, maar het is er nu veilig en gezellig. Er zijn volop winkels, boetiekjes, restaurants en terrasjes.

Hotel de Ville

Het oorspronkelijke stadhuis (Hotel de Ville) van Marseille staat bij de oude haven. Het is een van de gebouwen die tijdens de tweede wereldoorlog niet is verwoest. Het heeft een prachtige architectuur. Als u in de buurt bent, moet u er zeker even langs lopen.

Ontdek Marseille op verschillende manieren

Marseille is een grote en drukke stad. Het beste is om de auto aan de rand van de stad of in een parkeergarage te parkeren en dan op een andere manier Marseille te bekijken. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Wandelen
  • Een rondvaart met de boot
  • Electrische fiets
  • Scooter
  • Segway tour
  • Tour met een bus met open dak

Feesten en evenementen in Marseille

Maart: Regatta’s, marathon, carnaval

April: Internationale watersportweek van de Middellandse zee

Juni: Regatta Vieux Port, Festival de Marseille, Festival Marsetac

Juli: Jazz festival

September: Septembre en mer, Regatta, Fête du Vent

Oktober: Fiesta des Suds, halve Marathon

November: Festival Mondial de l’Image sous-marine

December: Kerstmarkten

Terug naar het overzicht