Nîmes en het wereldberoemde amfitheater Les Arènes

Nîmes is de hoofdstad van de Gard, een van de departementen van de Languedoc-Roussillon in de regio Occitanie. Het ligt tussen de Cevennen en de Camargue aan de Rhône met de wilde paarden en roze flamingo’s. De Middellandse Zee ligt op 50km afstand. Het is een populaire plaats om tijdens de vakantie in Frankrijk te bezoeken. Nîmes wordt “Het Franse Rome” genoemd omdat het destijds de belangrijkste stad van Gallië was en veel overblijfselen uit die periode zichtbaar zijn: Amfitheater Les ArènesMaison Carré en Tour Magne. Op 25km afstand ligt het bekende Unesco monument Pont du Gard als onderdeel van het aquaduct dat Nîmes van water voorzag. Porte d’Auguste behoorde bij de oude vestingwallen uit het jaar 15 v. Chr. In de middeleeuwen was Nîmes een welvarende textielstad. De stof “denim” komt dan ook van “de Nîmes”. Uit die tijd zijn ook de huizen in de oude binnenstad met smalle straatjes en gezellige pleintjes als Place du Marché en Place du Chapitre. U vindt er leuke winkels en boetiekjes en sfeervolle terrasjes waar u kunt genieten van de regionale gerechten. Geniet van een mooi uitzicht over de stad op het panoramaterras aan de Rue de la République.

Amfitheater met Colosseum als voorbeeld

Het bekende Colosseum in Rome heeft model gestaan voor de bouw van vele andere arena’s. De meeste zijn voor een groot deel of helemaal verdwenen. Dat geldt niet voor de arena of het amfitheater in Nîmes dat 20 jaar na het Colosseum, rond 100 na Chr., werd gebouwd en erg op de arena van Arles lijkt. Het Unesco monument is een van de best bewaarde arena’s uit de Romeinse tijd. Niet voor niets staat voor velen een bezoek aan deze arena hoog op het lijstje tijdens de vakantie in Frankrijk, het is de populairste bezienswaardigheid van Nîmes. Het imposante ovale bouwwerk is 133m lang en 101m breed. De arena zelf is 69 bij 38 meter. Er konden ca. 24.000 bezoekers plaatsnemen op de tribunes. De voorgevel van 21m hoog heeft op 2 niveaus in totaal 120 bogen. Op de grond staan Toscaanse pilasters, op de verdieping Toscaanse zuilen op piëdestals met daarop de kroonlijst en de restanten van de attiek. De toeschouwers zaten op 24 rijen, afhankelijk van hun sociale klasse. Toegang was gratis zodat armen én rijken konden genieten van het schouwspel.

El Nimeno II

Op het plein voor de arena staat het standbeeld van een stierenvechter. Het is El Nimeno II, de beroemdste matador van Frankrijk die in een groot aantal arena’s in Frankrijk, Spanje en Latijns-Amerikaanse landen optrad. Zijn carrière was internationaal bekend. Vooral zijn optreden in 1989 was spectaculair toen hij de strijd aanging met 6 stieren. Tijdens een optreden in Arles op 10 september 1989 raakte hij zwaar gewond. Na een lange periode in coma en van revalidatie bleek dat hij nooit meer zou kunnen optreden in de arena.

Arena van Nîmes

Oorspronkelijk was de arena van Nîmes bedoeld voor gladiatorengevechten, paardenraces en andere voorstellingen. Het diende tot vermaak van het volk en om de macht van de keizer tot uitdrukking te brengen. In de 5e eeuw maakten de Visigoten er een fort van en in de middeleeuwen werd het een versterkte burcht met huizen, kerken en een kasteel zodat het als een schuilplaats voor de burgers kon dienen als er gevaar was. In de 19e eeuw werd het complex gerestaureerd, alle huizen en andere toevoegingen verwijderd en in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Nu biedt het plaats aan allerlei culturele evenementen, concerten en af en toe aan een stierengevecht. Het Festival van Nîmes en de Romeinse spelen vinden er plaats. Er kunnen ongeveer 13.000 bezoekers zitten. Als er geen shows of evenementen zijn kan het bezocht worden. U krijgt een rondleiding met behulp van een audiotour waardoor u terug gaat in de geschiedenis en zich een beeld kunt vormen van het leven tijdens de hoogtijdagen van het Romeinse rijk.

Maison Carrée

Vlakbij de arena ligt Unesco monument Maison Carrée, een afspiegeling van de tempels van Apollo en Mars in Rome. Het is de enige Romeinse tempel die volledig bewaard is gebleven en gebouwd aan het begin van de jaartelling als onderdeel van de verering van de keizer en symbool van zijn goddelijke macht. Waarschijnlijk was het gewijd aan de kleinzonen van keizer Augustus “de Prinsen van de Jeugd”. Oorspronkelijk was het onderdeel van het Romeinse Forum: het centrum van het religieuze, politieke, economische en sociale leven in die tijd. De tempel heeft een zuilengalerij met prachtige versieringen en een afgesloten gedeelte “cella” waarin nu exposities worden gehouden en een film over de geschiedenis van Nîmes wordt getoond. Door dit bouwwerk werd Napoleon geïnspireerd bij de bouw van La Madeleine in Parijs. Maison Carrée betekent “vierkant huis”. Toch is het met afmetingen van 26m lang en 15m breed geen vierkant maar een rechthoek. In het oude Frans werd “carrée” ook gebruikt voor “rechthoek”.

Festival van Nîmes

Tijdens de zomermaanden worden in veel grote plaatsen festivals en evenementen georganiseerd met theater, dans en muziek. Vooral het zuiden van Frankrijk staat bekend om de vele festivals. Vanaf 1997 wordt in Nîmes het bekende Festival van Nîmes georganiseerd in de arena met rock- en moderne muziekconcerten. Bent u liefhebber van dit soort muziek en bent u in juni op vakantie in dit deel van Frankrijk, dan kunt u een van de vele concerten bezoeken. In 2024 staan namen op het programma als rapper Ninho op 6 juli 2024, SCH op 28 juni 2024, Bigflo et Oli, Patrick Bruel, Slimane, Shaka Ponk, Macklemore, Eric Clapton, de bekende Britse gitarist die op 31 mei 2024 viert dat hij 60 jaar in de muziek zit, The Offspring, Dadju & Tayc, Simple Minds en Patti Smith, maar ook PLK en Dua Lipa. Ieder jaar weer zit de arena vol met de duizenden bezoekers die vanuit grote delen van Frankrijk, Spanje, Italië en andere landen naar Nîmes komen. Het programma is veelzijdig en gevarieerd zodat alle muziekstijlen aan de orde komen.

Nimes 2 Frankrijk Gard vakantie Languedoc Provence Middellandse zee arena carree pont.jpg

Jardins de la Fontaine

Op de Cavalierberg in het oude centrum van Nîmes ligt de “Jardins de la Fontaine”, een van de eerste stadsparken van Europa. In dit park staat de Nemaususput. Dit is de bron waaromheen Nîmes is ontstaan. De Romeinen bouwden bij deze bron thermische baden. Omdat er niet genoeg water was voor de groeiende stad werd een aquaduct via de Pont du Gard aangelegd. Aan de rand van het park ligt de Temple de Diane uit de tweede eeuw.  Op de top van de berg staat de Tour Magne, het enige overblijfsel van de Romeinse muur met oorspronkelijk 60 torens. Vanaf deze toren heeft u een prachtig uitzicht over de stad. In 1745 gaf Lodewijk XV opdracht aan Philippe Mareschal om op deze plaats een mooi park te realiseren. Het is een mooi resultaat geworden waarbij de tuin met fonteinen en vijvers geometrisch is gerangschikt. In juni en juli zijn er de “Nuits des jardins” met allerlei concerten en optredens. Een andere beroemde fontein in de stad is Fontaine Pradier.

Musea in Nîmes

Musée de la Romanité – In het futuristische gebouw tegenover de arena ziet u de geschiedenis van de regio en het Romeinse verleden aan de hand van meer dan 5.000 voorwerpen. Hier is ook de Mosaïque de Penthée, een mozaiek uit de 2e eeuw en een reconstructie van een Romeinse villa.
Musée des Beaux-Arts – In het gebouw uit 1907 met het Romeins vloermozaïek “De bruiloft van Admetus” bevindt zich een collectie van oude en moderne schilder- en beeldhouwwerk.
Musée d’Histoire Naturelle – Dit museum is gevestigd in een oude jezuïetenkerk met klooster. Op het gebied van natuur- en menswetenschappen zijn er tentoonstellingen over prehistorie, etnografie en zoölogie.
Musée du Vieux Nîmes – Bekijk de geschiedenis van de bevolking van Nîmes, de tradities en de klederdrachten. Het museum is ondergebracht in het 17e eeuwse bisschoppelijke paleis.
Musée des Cultures Taurines – Een museum met een heel specifiek onderwerp: De stierengevechten. Hier komt u alles te weten over de stieren, de manier van vechten, en het verschil tussen gladiatoren, matadors en toreadoors.

Feesten en evenementen

Feria van Nîmes – Sinds 1952 worden in mei of juni de Pinkster Feria gehouden en in september de Féria des Vendanges. Het is een groot volksfeest met fanfare en muziek, concerten en optredens. Het belangrijkste zijn de stierengevechten in allerlei vormen, de encierros (insluiting) en abrivados (begeleiding).
Grands Jeux Romains – Iedere zomer zijn in de arena de Romeinse Spelen met allerlei voorstellingen gebaseerd op de periode van Julius Caesar. Meer dan 500 figuranten spelen de Romeinse legionairs en het keizerlijke hof na. Ook zijn er gladiatorengevechten en races met geveschtswagens. Ieder jaar is er een ander thema. In de straten van Nîmes worden allerlei demonstraties gegeven. Op de Place Gabriel Peri is een Gallisch dorp nagebouwd waar workshops worden gegeven. ’s Avonds is er een banket met een Gallo-Romeins menu.
Jeudis de Nîmes – In juli en augustus is er iedere donderdagavond markt en livemuziek in de oude stad van Nîmes.
Nuits des Jardins – Concerten in de Jardins de la Fontaine in juni en juli
Festival van Nîmes – Muziekfestival in de arena in juli.
Flamenco Festival – Deze vindt plaats in januari.

Terug naar het overzicht