Limousin, de groene regio middenin Frankrijk

Op weg naar vakantie in Frankrijk rijden velen er doorheen: de Limousin, een van de groenste regio’s van Frankrijk met heuvels, bossen, meren en natuurgebieden als Plateau de Millevaches. Sinds de Franse Revolutie bestaat het uit de drie departementen Corrèze, Creuse en Haute-Vienne. Het ligt in het midden van Frankrijk met als hoofdstad Limoges dat bekend is vanwege de productie van porselein. Leuke dorpjes in de Limousin zijn Collonges-la-Rouge met de rode huizen, Turenne bovenop een heuvel, Aubusson dat bekend is om de wandtapijten, en vele andere. De streek is bekend in de hele wereld door de koeien van de Limousin die hier oorspronkelijk vandaan komen. Naast een goed stuk vlees is een ander streekgerecht de taart Clafoutis, de soep Bréjaude of Galette Corrézienne. De Limousin is geliefd vanwege de mogelijkheden om te wandelen, te watersporten, te fietsen en te vissen. Wist u dat in de Limousin het grootste aangeplante doolhof ter wereld is? En dat het automodel limousine haar naam te danken heeft aan deze streek? Vroeger was er een overeenkomst tussen de “limo” en de manier van kleden van de inwoners van de Limousin.

De Limousin met bossen, meren, heuvels en rivieren

Het landschap van de Limousin bestaat voor een groot deel uit bossen, rivieren, meren, veengebieden en moerassen. Het moeras van Dauges is een nationaal natuurgebied. Andere natuurparken zijn “Parc Naturel régional de Millevaches” en "Parc Naturel régional Périgord-Limousin”. Daarnaast zijn er veel natuurreservaten. Omdat het een gebied met veel water is, wordt het wel de “watertoren van Frankrijk” genoemd. In de Limousin ontspringen de rivieren VienneCharente en Vézère. Ook de rivier Dordogne stroomt erdoorheen. Bekende meren zijn Vassivière en St. Pardoux met diverse stranden en watersportmogelijkheden. Etang La Grande Cazine is een populair meer om te vissen. De Limousin is heuvelachtig en voor een deel bergachtig met diepe kloven als de Crozant. Het Château de Crozant waar nu de ruïnes nog van zichtbaar zijn, was destijds een van de machtigste kastelen in Frankrijk. De naam “Crozant” is ook bekend door de stroming van impressionistische schilders als Monet en Guillaumin die hier komen schilderen. De hoogste toppen in de Limousin zijn de Mont Bessou (977m) en Puy Pendu (973m) en behoren tot de Montagne Limousin. Ten zuiden van Mortemart ligt het bergmassief Monts des Blonds met prachtige rotsformaties. In het Réserve Naturelle nationale de l’astroblème de Rochechouart-Chassenon ziet u de plek waar ooit een meteoriet is ingeslagen op de aarde.

Natuurgebieden in de Limousin

 • Parc Millevaches
 • Parc Périgord-Limousin
 • Moeras Dauges
 • Rivier Vienne
 • Rivier Vézère
 • Rivier Charante
 • Lac de Vassivière
 • Lac St. Pardoux
 • Etang La Grande Cazine
 • Château de Crozant
 • Mont Bessou en Puy Pendu
 • Monts des Blonds

Koeien uit de Limousin

De naam “Limousin” is ook bekend vanwege het wereldberoemde ras van koeien dat uit deze streek komt. Het vlees van dit ras is een van de meest gewaardeerde vleesrassen ter wereld. De runderen van de Limousin zijn krachtig, gespierd en kunnen wel tot 1,60m groot worden. Stieren zelfs tot 1,80m. Ze hebben een tarwekleurige vacht, alleen de buik, de achterkant en tussen de benen is de vacht van een lichtere kleur. Oorspronkelijk kwam het ras uit het Centraal Massief en werd het ingezet voor de landbouw. In de tijd van de mechanisatie werd de koe overbodig, het werd toen gefokt voor het vlees. Het ras is over de hele wereld verspreid en in 80 landen te vinden. Het vlees van deze rund heeft een lekkere en gevarieerde smaak, daarom is het zo populair. In de Limousin is het redelijk vochtig waardoor de koeien ruimschoots kunnen eten. De wei staat vol met allerlei soorten gras, kruiden en plantjes die zorgen voor de wereldberoemde smaak van de Faux Filet.

Limoges de hoofdstad van de Limousin

De Limousin is een dunbevolkte streek. Voor Franse begrippen is de hoofdstad Limoges met ruim 140.000 inwoners dan ook niet bijzonder groot. Zeker niet als de omvang vergeleken wordt met steden als Parijs, Marseille, Lyon of Toulouse. Limoges is ook de hoofdstad van het departement Haute-Vienne. In de stad zijn alle faciliteiten aanwezig: winkelcentra, een universiteit, kantoorcomplexen en allerlei soorten van animatie en vermaak voor de inwoners en ver erbuiten. De stad is aan het begin van de jaartelling gesticht door Keizer Augustus. De Romeinse invloeden zijn nog steeds zichtbaar met het amfitheater en de brug over de rivier de Vienne. In de 4e eeuw was de stad vrijwel verlaten, later werd er door St. Martial, de eerste bisschop van Limoges, een abdij gebouwd en groeide de stad. De abdij heeft een enorme bibliotheek, de op twee na grootste van Frankrijk. In het centrum van Limoges zijn leuke winkels en boetiekjes. Ook in Galerie Lafayette en Centre St. Martial kunt u prima shoppen. Bekijk het mooie stadhuis, het station en de gotische kathedraal St. Etienne. Bij de kathedraal zijn ook de tuin van de bisschop “Jardins de l’Évêché” die terrasvormig afdalen naar de rivier de Vienne.

Loopt u bij een bezoek aan de oude stad ook door de “Quartier de la Boucherie”. Dit is de oude wijk waar vroeger de slagers hun werk deden. U vindt hier middeleeuwse huizen met houten gevels. De straten lopen schuin naar beneden. Dat was handig voor de slagers: zo kon het bloed van de geslachte dieren goed wegstromen.

Porselein uit Limoges

Limoges is tot ver buiten Frankrijk beroemd vanwege het porselein en emaille dat al eeuwenlang wordt gemaakt in deze stad. In 1768 werd een bepaald soort zuivere klei ontdekt dat uniek is en bijzonder geschikt voor het maken van porselein. Dit heeft geleid tot het ontstaan en grote bloei van een nieuwe industrie. Het porselein uit Limoges wordt nu over de hele wereld gebruikt in chique restaurants. Wilt u het porselein bekijken, ga dan naar de Boulevard Louis Blanc. Daar zijn veel winkels met porselein en emaille. Ook het Nationale Porseleinmuseum “Musée National de la Porcelaine A. Dubouché” staat vol met allerlei soorten porselein. Hier wordt uitgelegd hoe het porselein vroeger werd gemaakt. Bezoek Manufacture Bernadaud als u nog meer wilt weten over porselein.

Limousin 13 Limoges vakantie Frankrijk Dordogne villa porselein millevaches.jpg

Steden en dorpen in de Limousin

Na Limoges is Brive de grootste stad van de Limousin. Het ligt aan de oevers van de Corrèze, heeft een mooie oude binnenstad en op zaterdag een grote markt met streekproducten. Een van de mooiste dorpjes in de Limousin is Collonges-la-Rouge. Het wordt de robijn van Frankrijk genoemd. De huizen en kastelen zijn er allemaal gebouwd met rode stenen. Tulle ligt in het zuiden van de Limousin en is de hoofdstad van de Corrèze. Het is een stad vol met cultuur, festivals en een mooie binnenstad met middeleeuwse huizen zoals Maison de Loyac. Vroeger werd in Tulle de stof tule geproduceerd. Het dorp Oradour-sur-Glane is een dorp dat in de oorlog volledig is verwoest. De inwoners zijn vermoord. Ter herinnering aan deze vreselijke gebeurtenis is er niets aan het dorp veranderd. Een bezoek aan dit oorlogsmonument zal diepe indrukken bij u achterlaten.

Andere mooie dorpen in de Limousin

La Souterraine is een oud stadje in het noorden van de Limousin en gesticht door monniken. De plaats is sterk verbonden aan de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Bekend is de Tour de Bridiers. Tot de mooiste dorpen van Frankrijk behoren Beaulieu-sur-Dordogne aan de rivier de Dordogne en St. Benoit du Sault met middeleeuwse huizen. De plaats Saint-Junien ligt in de Haute-Vienne middenin het veeteeltgebied. Het is bekend geworden door de productie van producten van leer. Al sinds eeuwen zijn hier leerlooierijen gevestigd. Bekijk ook de oude abdij van St. Armand. Bovenop de heuvel, strategisch gelegen, ligt het dorpje Turenne. Vroeger was het een middelpunt van de macht. Onder paardenliefhebbers is het dorp Arnac-Pompadour zeker bekend. Het is bekend vanwege de Anglo-Arabische paarden die hier volop worden gefokt.

Bezoek tijdens uw vakantie de paardenraces en dressuurwedstrijden. Arnac-Pompadour is ook bekend vanwege het kasteel dat door Lodewijk XV is geschonken aan een van zijn maîtresses: Jeanne-Antoinette Poisson. Zij kreeg later als naam Madame de Pompadour. In Coussac-Bonneval staat hoog boven het dorp een groot kasteel. Het is nog steeds in bezit van de familie Bonneval die er regelmatig verblijven. Châlus is het dorpje dat in de geschiedenis bekend is als de plaats waar de Engelse koning Richard I die ook hertog van Aquitanië was, dodelijk is getroffen door een pijl. De ruïnes van het kasteel zijn nog zichtbaar. Aan de rivier Auvézère ligt Ségur-le-Château, een prachtig dorpje dat op de lijst van mooiste dorpen van Frankrijk staat. Tijdens de vakantie lopen er jonkvrouwen, ridders en boeren door het dorp waardoor het middeleeuwse dorp nog meer die uitstraling heeft. Andere dorpen die de moeite waard zijn om te bezichtigen zijn MortemartCuremonteLe DoratSt. Yrieix-la-PercheSt. RobertNoblatBellacTreignac, en vele andere.

Terug naar het overzicht