Collonges-la-Rouge, het rode dorp in Frankrijk

Een bezoek aan Collonges-la-Rouge tijdens uw vakantie in Frankrijk brengt u terug in de tijd. Het lijkt of u de middeleeuwen binnenstapt want een groot deel van de huizen is gebouwd in die periode. Collonges-la-Rouge heeft zijn oorspronkelijk karakter door de eeuwen heen weten te behouden. Maar er is meer en dat maakt het extra bijzonder, want alle huizen zijn gebouwd met rode stenen. Niet voor niets heeft het dorp als toevoeging “la Rouge”. Collonges-la-Rouge ligt in de Corrèze, iets ten zuidoosten van Brive-la-Gaillarde vlakbij de Dordognevallei en de Périgord. De omgeving bestaat uit een groen heuvellandschap met kastanje- en notenbomen. Neem de tijd om het dorpje, dat tot een van de mooiste van Frankrijk behoort, te bezoeken. Op een zonnige vakantiedag kunt u prachtige foto’s maken, de winkeltjes en galerieën bezoeken en tussendoor kunt u uitrusten en wat drinken op een van de terrasjes.

Wandel door het dorp en ontdek Collonges-la-Rouge

Het dorp staat vol met bezienswaardigheden en wordt ook wel het dorp met de 25 torens genoemd. Diverse huizen hebben een monumentale status zoals het Maison de la Sirène uit de 16e eeuw wat nu een museum is voor kunst en volkstradities. U ziet daar de inrichtingen zoals het in vroeger tijden was. Een ander oud pand is het Maison Boutang du Peyrat uit de 15e eeuw. Ook een deel van de priorij, de oude rechtbank en het oude gemeentehuis vallen onder deze status. Er zijn zelfs enkele stadspaleizen en met de bouw van de kerk is in de 11e eeuw begonnen. Om het dorp heen ziet u de restanten van de oude verdedigingswerken met af en toe een poort en een toren. Torentjes ziet u ook op het Castel de Vassinhac, Castel de Maussac en Maison Ramade de Friac en het kasteel van Benge. Ook de kerk Saint Pierre met de mooie versieringen is een bezoek waard.

Bezienswaardigheden

  • Maison de la Sirène
  • Maison Boutang du Peyrat
  • Priorij, kerk St. Pierre
  • Rechtbank, gemeentehuis
  • Stadspaleizen
  • Castel de Vassinhac
  • Castel de Maussac
  • Ramade de Friac
  • Château de Benge
  • Église Saint Pierre

Plus beaux villages de France

Collonges-la-Rouge staat op de lijst van Les plus beaux villages de France. Op deze lijst staan de mooiste dorpen van Frankrijk die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze lijst is ontstaan door toedoen van de burgemeester van Collonges. Rond 1980 las hij in een boek van Reader’s Digest over de honderd mooiste dorpen van Frankrijk. Van alle dorpen was een korte beschrijving opgenomen. De burgemeester van Collonges heeft contact opgenomen met de burgemeesters van al die plaatsen. Vrijwel iedereen was akkoord met zijn voorstel om de mooie oude dorpen van Frankrijk te verenigen onder een label en een stichting met de naam “Les Plus Beaux Villages de France” op te richten die jaarlijks de verkiezing organiseert van de ranglijst.

Geschiedenis van Collonges-la-Rouge

Het dorp is in de achtste eeuw ontstaan toen er een priorij werd gevestigd door de monniken van de abdij van Charroux. Een priorij is een dependance van een klooster. Het viel onder de bescherming van het nabijgelegen staatje Turenne en had als voornaamste taak en inkomstenbron om onderdak te geven aan de pelgrims die op weg waren naar Compostella. Al snel werden er huizen om de priorij gebouwd en ontstond een welvarend dorpje.

Rond de 13e eeuw kreeg Collonges bepaalde voorrechten van de graaf van Turenne en werd het verder uitgebreid. In de 16e eeuw werd het steeds meer een vakantieplaats. Veel leden van de plaatselijke adel lieten er grote huizen en stadspaleizen bouwen om er ’s zomers te verblijven, zoals Castel de Vassinhac. Na de overgang van Turenne naar de Franse staat verlieten veel inwoners het dorp Collonges en tijdens de Revolutie zijn veel huizen verwoest. In het begin van de 20e eeuw kwam er weer belangstelling voor Collonges en werden de huizen herbouwd in oorspronkelijke staat. De toevoeging “la-Rouge” gebeurde in 1969, het was de periode dat steeds meer toeristen het dorp gingen bezoeken.

Collonges la Rouge 1 in de correze bij de Dordogne Frankrijk vakantiepark.jpg

Speel Ganzenbord tijdens de vakantie

In de streek van Collonges heeft de gans altijd een belangrijke plaats ingenomen. Om dit te promoten is er bij La Grange aux Oies een enorme versie van het bekende spel “Ganzenbord” gemaakt tussen de notenbomen. Leuk om als gezin te spelen. U krijgt een dobbelsteen en al spelend wordt het belang en de geschiedenis van de gans in de streek uitgelegd. Het einde van het spel is vakje 63. Dat is een schuur waar u lekkere streekgerechten kunt proeven.

Castel de Vassinhac

Castel de Vassinhac is een van de meest opmerkelijke gebouwen van Collonges-la-Rouge. Het is aan het eind van de 16e eeuw gebouwd door de heer van het dorp en diende als paleis. De mooie torentjes van Castel de Vassinhac zijn het bezichtigen waard alsook de schietgaten in de torens. Deze schietgaten zijn aangebracht voor de sier en niet om het kasteel te beschermen.

Église Saint Pierre

De kerk van het dorp is gebouwd tussen de 11e en de 15e eeuw. Het is gebouwd op de fundamenten van een kerk die in de 8e eeuw was gebouwd maar inmiddels verwoest was. De kerk is gebouwd in de Romaanse bouwstijl en heeft een robuuste klokkentoren. Opvallend is de tympaan boven de hoofdingang. Deze is prachtig versierd en heeft als thema de Hemelvaart.

Terug naar het overzicht