Boottocht op de Lot

Stap aan boord van één van de rondvaartboten in de regio. Maak een boottocht met of zonder gids, eventueel aangevuld met een wijnproeverij aan boord of allerlei versnaperingen of zelfs een heerlijke lunch. Uiteraard kunt u ook zelf een boot huren en zonder vaarbewijs de mooie omgeving bekijken.

Wijnstreek Cahors

Ontdek de vallei van de wijnstreek van Cahors en vaar tussen de wijngaarden door. Mooie wijnchateaus en schilderachtige dorpjes wisselen elkaar af. Gaat u meer richting Cahors dan passeert u zeker de bekende Pont Valentré en meer oostelijk bezoekt u het hart van natuurpark "Parc Régional des Causses du Quercy" met zijn indrukwekkende rotsen te bewonderen.

Vallee de Lot

Gaat u meer westelijk van Cahors dan ontdekt u de grote verscheidenheid van de vallei van de Lot. De rivier kronkelt door de vallei en na iedere bocht van de rivier doemen indrukwekkende vergezichten op.
U passeert leuke plaatsjes als Pradines, Mercuès, Crayssac, Luzech, Castelfranc, Puy l’Évêque en Fumel.

Gabarre

Er zijn diverse soorten bootjes. De meest authentieke zijn de Gabarres. Oorspronkelijk is het een traditioneel Frans scheepstype bestemd voor goederenvervoer. Het zijn platbodems zoals gebruikelijk bij riviervrachtschepen, zodat ze ondanks geringe diepgang toch een grote lading kunnen vervoeren. Dikwijls konden deze boten ook gezeild worden. Afhankelijk van de regio bestond de lading op de reis stroomafwaarts uit landbouwproducten, wijn, mineralen, bouwmateriaal en hout voor de tonnenmakerijen en scheepsbouw. Op de terugreis stroomopwaarts ging het vooral om zout, gedroogde vis en koloniale waren zoals koffie, suiker en specerijen.
Het riviertransport per gabare raakte in verval door de opkomst van de spoorwegen en verdween volledig in de eerste helft van de 20e eeuw. Later werd voor toeristisch gebruik, o.a. op de Dordogne en Lot een aantal exemplaren herbouwd.

Opstapplaatsen en tochten

Er zijn meerdere opstapplaatsen. De meest bekende in de regio is:

  • Gabarre Fuméloise (Fumel). Dit is een boot met de Nederlandse gids Floor erop. Zij woont al jaren in de omgeving en kan u alles van de streek vertellen. Wel zo fijn in de eigen taal. Omdat velen hier gebruik van maken dient u te reserveren. Dat kan met een mail in het Nederlands of telefonisch +33 (0)5.53.71.13.70 in het Engels of Nederlands en dan vragen naar Floor. Bekijk het onderste filmpje, dat is de boot en Floor.

Andere opstapplaatsen zijn:

  • Gabare Copeyre Jeny (Puy-l'Eveque)
  • Les Croisières Fenelon (Cahors)
  • Les Croisieres de Saint Cirq Lapopie (Bouzies)

Er zijn boottochten met verschillende lengtes. Eén of twee uur en soms wel een halve of hele dag. Het is wel zo leuk om een gids te hebben in uw eigen taal die u de bijzonderheden onderweg kan vertellen. Zeker een meerwaarde.

Reviews

Leuke boottocht over de Lot
Genoten van de tocht over de Lot. De Nederlandse gids vertelde veel over de omgeving en zorgde ook voor de sluis. De sluis moet nog met de hand gedraaid worden. Super leuk om dit zo te beleven.

Super!
Een aanrader om te gaan doen. Mooie tocht over de Lot, er zijn ook tochten met NL reisgids. Veel uitleg bij wat je passeert en als leuk hoogtepunt de doorgang door de sluis. Ook de kinderen (van 3 en 5) vonden het erg leuk.

Veel leuker dan verwacht
Lijkt beetje saai zo'n boottocht maar dankzij de zeer uitstekende gids werd het zeer geslaagd uitje. Wij deden de Nederlandse variant. Erg informatief en prima humor. Floor lijkt ons een aanwinst voor Fumel.

Terug naar het overzicht