Figeac, een prachtige stad met mooie oude gebouwen.

Figeac is de op een na grootste gemeente in het departement Lot. Het is bekend omdat een relatief groot deel van de oude bebouwing bewaard is gebleven, de stad heeft veel oude monumenten. Figeac was vroeger een welvarende koopmansstad op de grote pelgrimsroutes.

Koopmanshuizen in Figeac

Aan de bouw van de grote huizen (hôtels) is iets van de vroegere rijkdom te zien. De rijke kooplieden hadden op de begane grond de werkplaats / het magazijn, aan de voorkant de arcades met de etalage. De woonruimte was op de eerste etage en is via een smalle wenteltrap te bereiken. De zolders waren meestal droogzolders, voor het drogen van fruit, geverfde stoffen en dergelijke.

Steen van Rosetta

Opvallend is op de Place des Écritures de enorme afbeelding van de steen van Rosetta, gemaakt in zwart graniet, ter ere van Jean François Champollion. Champollion is met name bekend geworden doordat hij de steen van Rosetta ontcijferd heeft, en daarmee het begin gemaakt heeft met het ontcijferen van het Egyptische hiërogliefenschrift. Er is ook een museum van Champollion in het dorp.

Omgeving

In de omgeving is veel te bezoeken en te bezichten. Op de site van het toeristenbureau van Figeac is alles keurig aangegeven. Mooie tuinen, abdijen, kastelen, grotten, musea, het staat er allemaal op. Op een andere pagina staan alle restaurants van de omgeving.

De stad

In Figeac rijdt een leuk treintje door de oude stad en langs de oevers van de rivier de Célé. Wilt u de stad nog beter leren kennen? Op het Toeristen-informatiekantoor kunt u een cassetterecorder huren die u rondleidt door de stad. De banden zijn Engelstalig. Dagelijks zijn er rondleidingen door de stad vanaf het Toeristen-informatiekantoor. Dinsdag en donderdag is er een kleine markt, op zaterdag een grote.

Terug naar het overzicht