Moustiers-Sainte-Marie

Moustiers-Sainte-Marie is een prachtig dorp in het departement Alpes-de-Haute-Provence en eenvoudig te vinden. Het wordt al van grote afstand aangegeven met borden. Het mooiste is om vanuit zuiden aan te komen rijden over de D957. U passeert dan het Lac de Sainte Croix en rijdt over de brug over de Verdon. U heeft dan een schitterend uitzicht over het meer en de kloof waar de rivier door stroomt. 

Mousties, een typisch Frans dorp

Het dorp Moustiers-Sainte-Marie is het toonbeeld van de Zuid-Franse charme. Het is duidelijk Provençaals: lavendelgeur die je overal tegemoetkomt, pittoreske pleintjes en steegjes, terrasjes onder platanen en huizen bedekt met terracotta dakpannen. Moustiers-Sainte-Marie is al eeuwenlang een pleisterplaats en toevluchtsoord. Het is gebouwd op een verhoging, gelegen in de schaduw van een indrukwekkende rotspartij en is het kruispunt tussen het plateau de Valensole, het immense Lac de Sainte-Croix en de onherbergzame Gorges du Verdon. Volgens kenners een van de mooiste dorpjes in de regio. 

Église Notre-Dame-de-l’Assomption

Boven het dorp torent de klokkentoren van de Église Notre-Dame-de-l’Assomption, een prachtig voorbeeld van de Lombardisch-romaanse bouwstijl. De kerk stamt uit de twaalfde eeuw. Bijzonder is ondermeer het altaar, met als onderstel een sarcofaag uit de vierde eeuw, met een afbeelding van de doortocht van de Israëlieten door de Rode Zee. 

Kapel van Moustiers

Boven het dorp, te midden van de hoge rotsen, staat de Notre-Dame-de-Beauvoirkapel, een kapel ten oosten van het dorp, tussen de rotsen. De kerk draagt haar oude Lombardische toren, een van de mooiste in de Provence. Hij dateert van de 12e eeuw en was een van de drie bewegende klokkentorens in Europa. Dit mooie bouwwerk is alleen te voet bereikbaar in ongeveer twintig minuten via een kruisweg langs een geplaveide helling van 262 treden. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de daken van het dorp en de vallei.

Gouden ster van Moustiers

Moustiers wordt soms ‘het dorp onder de ster’ genoemd. Tussen de twee steile rotsen hangt een gouden ster. Deze is volgens de meest gangbare legende opgehangen door een kruisvaarder, de hertog van Blacas, die tijdens zijn tocht naar het Heilige land gevangen werd genomen door Arabieren en beloofde een monument op te richten voor Maria als hij zijn dorp weer terug zou zien.
Volgens anderen echter zou de ster zijn opgehangen ter nagedachtenis aan twee geliefden van vijandige families, die hier vanwege hun liefde een einde aan hun leven gemaakt zouden hebben. Hoewel er vele versies zijn over de oorsprong van de ster, werd geen enkele tot op heden bevestigd. Het mysterie over de oorsprong en betekenis van de ster boven Moustiers blijft bestaan.

Toerisme in Mousties Sainte Marie

Dankzij haar bijzondere ligging, en haar prachtige oude straatjes en steegjes weten ieder jaar weer vele toeristen dit mooie dorpje te vinden. Het dorp wordt in tweeën gesneden door een nauwe kloof met een stroompje, afkomstig uit een bron in de heuvels achter het dorp. Her en der in het centrum vind je gezellige kleine restaurants, en aan bijna alle gevels hangen de nodige bloemen om kleur in het straatbeeld te brengen. Op de wekelijkse markt ben je aan het juiste adres voor veel regionale producten en lekkernijen. 

Faience aardewerk

Het dorp is bekend om zijn aardewerk, de zogenaamde Faience. Een monnik uit Faenza in Italië leerde een plaatselijke pottenbakker, Pierre Clérissy, in 1668 het geheim uit het oosten voor het maken van stannifeerkeramiek. Er ontstond een traditie. De werkelijke productie werd pas begonnen in 1689 met wit-blauw serviesgoed. Tegen 1710 ontstond de Berain-decoratie. Toen braken hoogtijdagen aan.
Later kreeg deze nijverheid een neergang te zien. In 1874 sloot de laatste fabriek. In 1927 liet Marcel Provence de kunst van de keramiek echter weer tot bloei komen.
De hoogtijdagen van deze industrie zijn al lang voorbij, maar toch vind je in Moustiers een heus keramiekmuseum en maar liefst twintig ateliers. In de straatjes zijn dan ook tal van winkeltjes die dit aardewerk aanbieden. 

Feesten In Moustiers

Mousties kent een aantal feesten die van ver in de omgeving bezoekers trekt

Augustus
    f
eest van Diane

September
    groot dorpsfeest

Terug naar het overzicht