Gorges du Verdon

De Gorges du Verdon in de Provence is de bekendste kloof van Europa. En volgens veel wandelaars het mooiste wandelgebied van Frankrijk. Met opvallend groenblauw water.

Grand Canyon van de Verdon

De kloof, die ook wel Grand Canyon du Verdon wordt genoemd, ligt op de grens van de departementen Var en Alpes-de-Haute-Provence en is onderdeel van het regionaal natuurpark Verdon, dat 180.000 hectare groot is. De Gorges du Verdon is met ongeveer 25 kilometer lengte een van de grootste rivierkloven van Europa en heeft rotswanden van zo’n 700 meter hoogte.

Bron van de Verdon

De Verdon-rivier ontspringt boven de 2.500 meter tussen de bergen Col de la Sestrière en de Pas du Mélèze. Het water loopt eerst relatief rustig naar het stuwmeer Lac de Castillon. Daarna duikt het de diepte in. Om vervolgens weer in een stuwmeer, het Lac de Sainte Croix te verdwijnen.

Indrukwekkend

Het meest indrukwekkende gedeelte bevindt zich tussen de dorpen Moustiers St. Marie en Castellane waar het water de hoogvlakte Grand Plan de Canjuers doorsnijdt. Op diverse plekken is de kloof dan nog slechts zes meter breed. Het gebied werd eeuwenlang als ontoegankelijk beschouwd.

Toerisme in de Verdon

De kloof staat op de agenda van veel toeristen. Waarbij ze zowel bovenaan gaan staan, alsook de bodem verkennen. En wandelen, zwemmen en dieren spotten. Want opmerkelijk genoeg zijn er hier nog veel wilde dieren te zien.

Toeristische attractie

Tegenwoordig is het een enorme toeristische attractie. Bergbeklimmers en rafters uit de hele wereld zijn er te vinden. De zeer lastige stroomversnellingen zijn een grote uitdaging. Overigens regelt de hydro-installatie het grootste deel van het toerisme. Op dinsdag en vrijdag laat de installatie het in het stuwmeer opgevangen water los in de kloof, waardoor sporten als rafting en canyoning mogelijk zijn. De meeste sporten worden dan ook alleen op die dagen aangeboden.

Tips voor de mooiste uitzichtpunten op de Gorges du Verdon

  • Het Point Sublime nabij het dorpje Rougon. Bekend is vooral het zogenaamde Couloir Samson, een nauwe doorgang aan het officiële begin van de Gorges.
  • Een van de eerste uitzichtspunten op de Route des Crètes vanuit het noorden is het Belvedère de Trescaire.
  • Ook op de zuidelijke route langs de Gorges du Verdon, Col d’Illoireheeft u indrukwekkende vergezichten. Deze ligt na het dorpje Aiguines in een scherpe bocht.
  • Een stukje verder op de route vanuit het noorden komt u langs de Falaise de l’Escalès, vanwaar u een prachtig uitzicht hebt richting de Alpen in het noorden.
  • Misschien nog wel het meest indrukwekkend is het om de kloof te voet te verkennen, vanaf de onderkant dus. U kijkt tegen hoge rotsen aan, met om u heen het geruis van de rivier de Verdon, in een kleurrijke omgeving. Het 15 kilometer lange Sentier Blanc-Martel is een van de bekendste wandelpaden.
  • Ook als u aan de zuid-westkant van de Gorges begint komt u prachtige uitzichten tegen. Dit ziet u als u de kloof vanaf de kant van het Lac de Sainte-Croix inrijdt.

Lees ook de blog over een autorondrit om de Gorges du Verdon heen

Terug naar het overzicht