Monflanquin

Monflanquin is één van de mooiste dorpen in Frankrijk. De charme van Monflanquin, de schoonheid van het landschap, de typisch Franse levensstijl en het cultureel erfgoed van de omgeving maakt Monflanquin tot een bijzondere plaats om zeker een keer te bezoeken tijdens de vakantie. 

Historie

De geschiedenis van Monflanquin gaat terug naar de dertiende eeuw waar het werd gesticht door de broer van Lodewijk de Heilige. Het dorp kende al snel een bloeiperiode die echter sterk beïnvloed werd door het conflict tussen de Franse en Engelse koning in de veertiende eeuw. Frankrijk was verdeeld tussen de twee vorsten waarbij het dorp precies op de grens lag. Het dorp wisselde nogal eens van ‘eigenaar’ maar behoorde voor de langste tijd van deze Honderdjarige oorlog bij de Engelsen. De Engelse kroonprins Eduard van Woodstock, ook wel de Zwarte Prins genoemd, woonde hier zelfs een tijdje en zijn huis is er nog steeds. 

Bastide

In zuidwesten van Frankrijk zijn veel Bastide dorpen. De regio wordt wel genoemd : "Pays des Bastides", Land van de Ommuurde Steden. De bastides van Monpazier, Ville Réal en Castillonnès zijn bekend, net als Monflanquin.
Deze dorpen zijn allemaal ontstaan in de late middeleeuwen en zijn allemaal gesticht door een heer. Hiermee wilde zij hun macht uitbreiden en een bastide had ook altijd een militaire functie maar was tevens een centrum van ambachten en handel. Om de inwoners te bewegen om in zo’n dorp te wonen kreeg de inwoners bepaalde privileges zoals vrijstelling van dienstplicht en belastingen. 

Plus beaux villages

De typische netwerkstructuur van een bastide en de markt zijn in Monflanquin intact gebleven en goed te zien. Een bastide kenmerkt zich door een strak stratenpatroon met een plein als centrum. Het centrale plein, met zes gelijksoortige huizen aan elke kant, wordt omringd door spitsbogen. De groepen uit vierkante of rechthoekige steen opgetrokken of half-betimmerde huizen worden verdeeld door een net van kleine steegjes genaamd "carrerots". Op het plein kunt u het huis van de Zwarte Prins zien met zijn mooie vensters met verticale raamstijlen. Iets verder terug ligt de kerk van Saint-André met zijn versterkte façade, zijn spitsboogpoort en zijn toren met drie openingen. Het is niet vreemd dat de kenners Monflanquin tot de allermooiste dorpjes in Frankrijk rekenen.
Monflanquin heeft een bevolking van 2.400 inwoners en verwelkomt jaarlijks meer dan 27.000 bezoekers, hoofdzakelijk uit Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland. 

Museum en artisans

Wilt u meer weten over de bijzondere geschiedenis en ontwikkeling van de bastide-dorpen? Bezoek dan het Musée des Bastides, gevestigd in het Office de Tourisme aan het dorpsplein. Een andere leuke plek is de galerij met arcadebogen rondom de Place des Arcades. Bezoek de lokale créateurs-artisansn, zoals bijvoorbeeld zeepmaakster Anja Canaux van Savonnerie Saponaire. 

Markt

Elke donderdag-ochtend is er de week-markt, terwijl u ‘s avonds kunt aanschuiven aan lange tafels en kunt genieten van het lekkers van de gezellige eet-markt.
Maar natuurlijk zijn er ook tal van restaurantjes in de buurt waar u de regionale keuken kunt proeven! 

Festivals

Net als in veel andere plaatsen in Frankrijk zijn er ook in Monflanquin regelmatig festivals en feesten. Zeker de “Barokavonden” en de “Middeleeuwse dagen” zijn erg leuk.
 
Mei:
Wijn- en kaasfeest
 
Juli:
Concerten “Avonden van de baroque”
Brocantemarkten
 
Augustus:
Middeleeuwse dagen
Feest van de regionale producten
 
Elke donderdagavond in juli en augustus:
Avondmarkt op place des Arcades (18.00 – 22.00)
 
Eerste weekend in december
Feest van de heilige André

Terug naar het overzicht