Monflanquin

Op ongeveer 15 km boven de vallei van de Lot, precies tussen de Périgord en Guyenne, ligt Monflanquin. Van verre is het dorp al te zien omdat het bovenop een hoge heuvel ligt: de Pech de Monflanquin. Dit was destijds een strategische plaats om een dorp te bouwen, je kon de vijand van ver zien aankomen. Vanuit het dorp heeft u prachtige uitzichten over de Lède-vallei met heuvels, boomgaarden en akkers. Loop een rondje om het dorp heen en bekijk naar alle kanten de omgeving. Monflanquin is één van de mooiste dorpen in Frankrijk. Niet voor niets is het opgenomen in de bekende lijst van “Les plus beaux villages de France”. Bezoek tijdens uw vakantie in Frankrijk dit dorp en geniet van de charme van Monflanquin, de schoonheid van het landschap, de typisch Franse levensstijl en het cultureel erfgoed van de omgeving.

Monflanquin, een van de "Plus beaux villages"

Monflanquin heeft een plek gekregen op de bekende lijst van mooiste dorpen in Frankrijk: "Les plus beaux villages de France". Het authentieke bastidedorp is prachtig. In het midden ligt het centrale plein, met zes gelijksoortige vakwerkhuizen aan elke kant en de kenmerkende arcades: de spitsbogen en zuilengalerijen waar vroeger de handel plaatsvond. Nu zijn er terrasjes waar u in de schaduw even wat kunt drinken en uitrusten. Op het plein ziet u het huis van de Zwarte Prins met zijn mooie vensters met verticale raamstijlen. Iets verder terug ligt de kerk van Saint-André met zijn versterkte façade, zijn spitsboogpoort en zijn toren met drie openingen. Als u van het plein afloopt komt u in de straatjes en steegjes die allemaal haaks op elkaar staan om de vierkante of rechthoekige huizenblokken heen, het kenmerkende stratenplan van een bastidedorp.

Kenmerken Monflanquin

 • Authentiek bastidedorp
 • Kenmerkende arcades
 • Huis van de Zwarte Prins
 • Église Saint-André
 • Prachtige natuur
 • Museums en artisans
 • Markten
 • Festivals

Bastidedorpen in Zuidwest-Frankrijk

In het zuidwesten van Frankrijk zijn veel bastidedorpen. De regio wordt daarom wel "Pays des Bastides" genoemd. Voorbeelden zijn dorpen als Monpazier, Ville Réal, Castillonnès en Monflanquin.
Deze dorpen, met hun kenmerkende strakke stratenpatroon en een plein als centrum, zijn allemaal ontstaan in de late middeleeuwen en gesticht door een vorst of plaatselijke edelman om zijn macht uit te breiden en zijn gebied te beschermen. Het was tevens een centrum van ambachten en handel. Om de inwoners te bewegen om in zo’n dorp te wonen kreeg de inwoners bepaalde privileges zoals vrijstelling van dienstplicht en belastingen.

Geschiedenis van Monflanquin

De geschiedenis van Monflanquin gaat terug tot de dertiende eeuw waar het werd gesticht door de broer van Lodewijk de Heilige. Het dorp kende al snel een bloeiperiode die echter sterk werd beïnvloed door het conflict tussen de Franse en Engelse koning in de veertiende eeuw. Frankrijk was verdeeld tussen de twee vorsten waarbij het dorp precies op de grens lag. Het dorp wisselde nogal eens van ‘eigenaar’ maar behoorde de langste tijd van deze Honderdjarige oorlog bij de Engelsen. De Engelse kroonprins Eduard van Woodstock, ook wel de Zwarte Prins genoemd, woonde hier zelfs een tijdje en zijn huis is nog steeds te bezichtigen.

Museum en artisans

Wilt u meer weten over de bijzondere geschiedenis en ontwikkeling van de bastidedorpen, bezoek dan het Musée des Bastides, gevestigd in het Office de Tourisme aan het dorpsplein. Hier krijgt u een goede indruk van de verschillende kenmerken van een bastide en het ontstaan ervan. Een andere leuke plek is de galerij met arcadebogen rondom de Place des Arcades. Bezoek de lokale créateurs-artisans, zoals bijvoorbeeld zeepmaakster Anja Canaux van Savonnerie Saponaire.

Monflanquin 17 Frankrijk Dordogne Lot bastide vakantie luxe villa feesten plus beaux village.jpg

Middeleeuwse feesten

In de zomermaanden wordt ieder jaar in Monflanquin een groot feest gevierd. Rond 15 augustus is het enkele dagen lang alsof je terug bent in de Middeleeuwen. Tijdens dit festival zijn er allerlei optredens van troubadours, jongleurs en acteurs die meespelen in middeleeuwse taferelen. Bekijk de demonstraties van de ridders die hun vechtkunsten tonen, de paardengevechten en andere middeleeuwse shows. Op andere dagen zijn er optochten, muziek en spelen voor jong en oud. Alle dagen staan er kraampjes door het dorp waar u langs kunt slenteren, worden oude ambachten gedemonstreerd. De herbergiers zorgen er tijdens deze dagen voor dat u niets tekort komt aan eten en drinken. Op de laatste avond wordt een parade gehouden rond het centrale plein en een prachtige vuurwerkshow als afsluiting van deze feestelijke dagen in Monflanquin.

Markten

Elke donderdagochtend is er de weekmarkt, terwijl u ‘s avonds kunt aanschuiven aan lange tafels en kunt genieten van het lekkers van de gezellige eetmarkt. Maar natuurlijk zijn er ook tal van restaurantjes in de buurt waar u de regionale keuken kunt proeven!

 • Traditionele markt op donderdagochtend, het hele jaar door (Place des Arcades).
 • Elke donderdagavond in juli en augustus: Avondmarkt op place des Arcades (18.00 – 22.00)
 • 13 en 14 juli: Fair Antiques Brocante

Festivals

Net als in veel andere plaatsen in Frankrijk zijn er ook in Monflanquin regelmatig festivals en feesten. Zeker de “Barokavonden” en de “Middeleeuwse dagen” zijn erg leuk.

 • April: Spring Fair, paardrennen
 • Mei: Wijn- en kaasfeest
 • Juni: Festival of Music (village).
 • Zomer: Avonden van barok
 • 14 juli: Feest, vuurwerk.
 • Augustus: Shakespeare Theatre, Feest van de regionale producten.
 • Midden augustus (rond 15 augustus): Middeleeuwse feesten
 • Augustus: Festival Les Arts Franchis.
 • Eerste weekend in december: Feest van de heilige André
Terug naar het overzicht