Cahors - hoofdstad van de Lot

De stad Cahors, hoofdstad (“préfecture”) van de Lot, is de belangrijkste stad van het departement, met ruim 20.000 inwoners. Het is de historische hoofdstad van de streek Quercy. De stad ligt in een bocht van de rivier de Lot en is omgeven door steile heuvels van kalksteen. De heuvels ten noorden en zuiden van Cahors bieden panoramische uitzichten op de mooie verzameling torens, wallen en bruggen van de stad. In de stad is het altijd gezellig: er zijn veel leuke boetiekjes en gezellige terrasjes. 

Historie van Cahors

Cahors, gebouwd in de Romeinse tijd, was tijdens de Middeleeuwen een welvarende Europese stad en een belangrijk centrum in de regio van handel, bankieren en onderwijs. Vandaag de dag kunt u deze gouden eeuw ontdekken tijdens een bezoek aan het oude en levendige stadscentrum. U ziet het aan de gebouwen met karakteristieke middeleeuwse kenmerken. 

Cahors met toeristisch treintje

Ontdek de oude binnenstad van Cahors (Quartier des Badernes) en doorkruis de middeleeuwse straatjes van de stad in het Toeristische Treintje tijdens een rondleiding van ca. 45 min. Beginpunt is de Pont Valentré brug. Er is heel veel te zien:

 • de Fontaine des Chartreux (de bron van de Kartuizers) of de oorsprong van Cahors en de stam der Cadurci
 • de kathedraal St Etienne uit de 12e eeuw en zijn karakteristieke dubbele romaanse koepelgewelven.
 • de versterkte binnenstad van Cahors, met de Tour des Pendus (gehangenen)
 • de brug Pont Valentré
 • de Barbacane
 • de Poort St Michel
 • overblijfselen van het amfitheater
 • leuke boetiekjes en gezellige terrasjes
 • de Tour van paus Jean XXII, die Cahors in 1332 bevorderde tot universiteitsstad.
 • la Maison Henri IV uit het einde van de 15e eeuw.
 • Cahors, geboortestad van Léon Gambetta en van dichters uit de 16e eeuw
 • de renaissanceramen, het stenen snijwerk en de fijn afgewerkte draagstenen van de indrukwekkende herenhuizen te zien. Eén van de fraaiste is Hótel Roaldès, quai Champollionmet een zuidgevel van hout en verweerde rode baksteen, en een loggia en toren in Italiaanse stijl; in de noordgevel zijn zonnen, bomen en het roosembleem van Quercy gesneden. 

Boulevard Gambetta

De hoofdstraat van Cahors is genoemd naar de beroemde 19de eeuwse radicale politicus Léon Gambetta, uit de stad afkomstig. De winkels in deze straat en de nabijgelegen overdekte markt bieden allerlei lokale lekkernijen, waaronder de rijke, volle wijn van Cahors, vin noir genoemd. Ten oosten van de Boulevard Gambetta ligt de oude wijk, met huizen die aan een glorieus verleden herinneren.  

Cathédrale St.-Etienne

De kathedraal, aan de place Aristide-Briand in het oude stadsdeel, is een van de meest oorspronkelijke koepelkerken, uniek omdat het twee koepelgewelven heeft. Het heeft een prachtige kloostergang. Het Romaanse schip is uitgebreid met gotische kapellen. De twee grote koepels zijn met 14de eeuwse fresco's versierd. De laatgotische kruisgang heeft mooi snijwerk. Het mooiste element van de kathedraal is het 16de eeuwse timpaan boven de noordelijke deur, waarop de Hemelvaart van Christus, gedragen door engelen, wordt afgebeeld. 

Pont Valentré (Werelderfgoed)

Deze voetgangersbrug is het symbool van de stad. In 1308 is met de bouw van de brug begonnen en is onderdeel van de wegen naar Santiago de Compostella. Het bouwen van de brug heeft 70 jaar geduurd en zo is ook de mythe van de duivel ontstaan. De bouwmeester van de brug zou zijn ziel aan de duivel verkocht hebben om de bouw te versnellen, maar was er met een list vanaf gekomen. Als represaille brak de duivel elke nacht af wat er de dag ervoor aan de centrale toren toegevoegd was. Bij de restauratie in de 19e eeuw is daarom een duivel in de middelste toren toegevoegd. Het is de enige brug ter wereld met fortificatie en drie torens. 

Jardins secrets

De geheime tuinen van Cahors zijn uniek in Frankrijk. Ze zijn verspreid over de hele stad. Er is een wandelparcours uitgezet in de middeleeuwse straatjes en via de tuinen om op deze manier kennis te maken met het erfgoed van de stad en met planten die in de middeleeuwen werden geteeld. 

Cahorswijn

Cahors is ook de naam van de wijn die deze streek levert. Er zijn zo'n 460 châteaus of wijnkastelen, die deze wijn produceren en vaak ook rechtstreeks aan particulieren verkopen. De Malbec is de belangrijkste druif die hiervoor gebruikt wordt. 

Markt

In het centrum wordt er het hele jaar op woensdag en zondagochtend op het plein van de Saint-Etienne kathedraal een kleurrijke, en één van de mooiste markten van Zuidwest Frankrijk gehouden. Hier vindt u traditionele markthouders en verkopers van streekproducten.

Rivier Lot

Van Luzech tot Larnagol is de Lot over een lengte van ruim 70 km van april tot november te bevaren. Ontdek de vallei van de wijnstreek van Cahors, de bekende Pont Valentré, en bezoek het hart van het natuurpark Parc Régional des Causse du Quercy om zijn indrukwekkende rotsen te bewonderen. 

Boottochten

Vanaf de Pont Valentré worden diverse boottochten georganiseerd. Er zijn tochten van een uur, maar ook langer tot aan een dagcruise aan toe.
U kunt kiezen om vanaf de rivier de geschiedenis en de architectuur van de stad te bekijken, een andere tocht gaat tot aan Saint Cirq Lapopie. Hier ziet u vooral het mooie omliggende landschap. Ook gaan er tochten richting het westen waarmee u vooral de wijnstreek van Cahors ziet.
 
In het lang durende zomerseizoen, wordt er veel georganiseerd in Cahors: diverse festivals, avondmarkten met live muziek, vuurwerk vanaf de Pont Valentré, een stadsstrand langs de Lot, met o.a. een zwembad in de rivier, verhuur van waterfietsen, een speeltuin, zwembad met glijbanen, een klimwand etc.

Terug naar het overzicht