Gorges de Galamus, prachtige rotskloven

De streek tussen Quillan en de kust van de Middellandse zee staat bekend om zijn vele cultuurhistorische bezienswaardigheden. In deze streek ligt van west naar oost de D 117, de weg die loopt van Quillan via Axat naar Perpignan. Langs deze weg staat een groot aantal bordjes die verwijzen naar bezienswaardigheden.
Halverwege deze prachtige weg met veel natuurschoon ligt de plaats Saint-Paul-de-Fenouillet. Daar wijzen bordjes u de weg naar de Gorges de Galamus. Via de D7 zijn deze te bereiken.

Bezoek aan de gorges tijdens uw vakantie

Tijdens uw vakantie in deze regio is het de moeite waard om de gorges de Galamus, een van de schitterendste natuurverschijnselen in deze streek, te bezoeken. Via een goed aangelegde weg, door tunnels en langs overhangende rotsen, kunt u de plek bereiken. Deze slingert, 100m boven de rivier, langs de rotsen. Vaak hoor je de rivier goed terwijl je hem niet ziet. Op sommige plaatsen is de weg zo smal dat er maar één auto tegelijk langs kan. U kunt het uzelf ook makkelijker maken en met een van shuttles naar de parking gaan.
Op de parking aangekomen kunt u te voet verder gaan via verschillende routes. Onderweg heeft u schitterende uitzichten. Op een speciaal aangelegd uitzichtpunt, bevestigd aan een klip, heeft u mooi zicht op het klooster. 

Rivier “Agly”, van de Aude tot aan de Middellandse zee

De rivier Agly ontspringt in het departement Aude op een hoogte van 940m, nabij de Col de Linas ten noordoosten van Bugarach. Vervolgens stroomt het oostwaarts richting het departement Pyrénées-Orientales. Tussen de badplaatsen Barcarès en Torreilles stroomt zij de Middellandse zee in.
Op de grens van de Aude en de Pyrénées-Orientales stroomt de Agly door de Gorges de Galamus. Deze rivier heeft er in vele jaren voor gezorgd dat de rotsen zijn uitgesleten tot de gorges zoals die er nu zijn.
De Agly heeft een mooie turkooizen tot diepgroene kleur en slingert zich over een lengte van bijna 2 km door de ravijn, een imponerend natuurgebied met prachtige kalkwanden. Hij vindt zijn weg via watervalletjes en waterbekkens met kristalhelder water. De plaatselijke bevolking gaat er graag zwemmen. 

Hermitage Saint Antoine de Galamus

Door de rivier de Agly zijn er grotten ontstaan in de kloof. Deze zijn vanaf de 7e eeuw gebruikt door kluizenaars om erin te wonen. De “beschermheilige” was Saint Antoine, de patriarch van de monniken in de woestijn. Halverwege de gorges is tegen de rotswand de hermitage van Saint-Antoine-de-Galamus gebouwd. Een zekere Limoux Nègre verbleef er in de 14e eeuw. Hij wilde 40 dagen vasten en toch overleven. Het gevolg was dat hij door de inquisitie, de “politie” van de Roomse kerk, is opgepakt en op de brandstapel ter dood is gebracht.
In de 15e eeuw is de plek verder uitgebreid en in 1782 werd de huidige kapel gebouwd als dank voor opmerkelijke genezingen van veel inwoners uit Saint-Paul-de-Fenouillet. Tot 1950 hebben hier kluizenaars geleefd.
Nog steeds is het een traditionele plek voor pelgrimages op 2e Paasdag en 2e Pinksterdag. Op Paasmaandag bezoeken veel Occitaanse inwoners de plek en op Pinkstermaandag vooral Catalanen.

Opvallend bij een bezoek aan de rotskapel is de merkwaardige steen met daarin een ‘Sator-vierkant’ gebeiteld. De tekst, die in alle richtingen identiek kan gelezen worden, luidt als volgt: “Sator arepo tenet opera rotas”, wat zoveel betekent als “de zaaier houdt het rad van de wereld draaiend”. 

Canyoning

In de zomermaanden worden de gorges de Galamus veel gebruikt om de sport Canyoning te beoefenen. Canyoning is het afdalen van de rivier zonder een boot. Via de waterbekkens, watervallen en rotsen wordt het parcours doorlopen door te zwemmen of te glijden en te springen vanaf de rotsen. Er zijn hoogtes van 7m. waar vanaf wordt gesprongen.

Hoe u de gorges de Galamus ook bezoekt, per kano of via de mooie wandelpaden, het is een indrukwekkende plek om te bezoeken.

Terug naar het overzicht