Château de la Brède – Montesquieu tijdens de vakantie

Frankrijk staat vol met châteaux. Het is al haast geen bijzonderheid meer. In uw vakantieregio is er een château die er toch wel uit springt: Château de la Brède, enkele kilometers onder Bordeaux. Het is het Château dat bekend is geworden omdat Montesquieu er de eigenaar van is geweest en er lange tijd heeft gewoond.

Geschiedenis van een van de bekendste châteaux in de Gironde

Het kasteel dateert van het jaar 1306. Toen is met de bouw begonnen, op de plek waar voorheen een ander kasteel had gestaan. Door de eeuwen heen is er voortdurend gebouwd en verbouwd aan het kasteel. Eerst was het meer een versterkte burcht in gotische stijl. Later, in de tijd van de Renaissance, is het behoorlijk aangepast en is het een kasteel geworden waarin men aangenaam kon leven.

Ruim 350 jaar is het kasteel in eigendom van de families La Lande, l’Isle en Pesnel. In 1686 trouwde Marie-Françoise de Pesnel met Jacques de Secondat, de vader van de bekende Franse filosoof Montesquieu. Hij is hier ook geboren. Vanaf dat moment is het in handen van de familie Secondat. Gravin Jacqueline de Chabannes, een nazaat van Denise, de dochter van Montesquieu overleed in 2004. Zij heeft het kasteel ondergebracht in een naar haar genoemde stichting en bepaald dat het open gesteld moet worden voor het publiek.

Kasteelrondleiding tijdens uw vakantie

Het kasteel staat open voor bezoekers en is zelfs een van de mooiste bezienswaardigheden in het departement Gironde. Er worden rondleidingen verzorgd van ca. een uur waar u aan kunt deelnemen. Een deskundige gids laat u alle mooie kamers zien. U ziet ook de werkkamer van Montesquieu en zijn persoonlijke bibliotheek. Zijn boeken zijn echter ondergebracht in de bibliotheek van Bordeaux.

Ook de buitenzijde van dit mooie kasteel is de moeite waard om te bekijken. Het kasteel heeft een eigen slotgracht wat herinnert aan het militaire verleden. Het landgoed van het kasteel is ca. 150 hectare en bestaat uit mooie Franse en Engelse tuinen en kreupelbos.

Montesquieu (1689 – 1755)

Het château is vooral bekend geworden omdat de Franse filosoof Montesquieu hier geboren is. Officieel heet hij Charles Louis de Secondat, baron de la Brède et de Montesquieu. Hij is geboren in 1689 en heeft een deel van zijn leven in dit kasteel door gebracht. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste filosofen van de Verlichting.
Hij studeerde rechten in Bordeaux en Parijs. In 1713 overleed zijn vader en kwam hij terug naar Bordeaux om de zorg van de erfenis op zich te nemen. In die tijd werd hij lid van het Parlement van Bordeaux en trouwde hij met Jeanne de Lartigue, lid van een rijke familie.
In 1716 kreeg hij een grote erfenis van zijn oom en erfde de baronie Montesquieu die hij vanaf dat moment in zijn naam droeg.
Van ca. 1728 tot 1731 maakte hij een lange reis door Europa en werd in Engeland lid van de Vrijmetselaars. Nadat hij thuis gekomen is in Château de la Brède legt hij zich volledig toe op het schrijven van boeken. 

Trias politica

Montesquieu is met name bekend geworden door de “Trias Politica”. Deze scheiding van de machten is tot op vandaag norm van de westerse democratieën. Dit beginsel heeft hij uiteengezet in wat wel zijn hoofdwerk wordt genoemd: “De l’esprit des lois”.

Terug naar het overzicht