Rondvaart in een Gabarre op de Dordogne

Op een van de mooiste plekken van de Dordogne is het mogelijk om een boottocht te maken in een Gabarre. Bij de plaatsen Beynac et Cazenac en Roque Gageac zijn opstapplaatsen. U vaart een stuk stroomopwaarts of stroomafwaarts waarna de boot keert en weer terugvaart naar de opstapplek.

Boottocht tijdens uw vakantie in Frankrijk

Bekijk de omgeving vanaf het water. Na iedere bocht is er weer een ander landschap met kastelen, burchten en leuke dorpjes. U komt op plekken waar u met de auto niet kunt komen. Er kunnen ongeveer 50 mensen op de boot en een gids vertelt in diverse talen over de omgeving. In de zomermaanden is het erg druk. Het is aan te raden om van tevoren te reserveren. De kosten zijn voor volwassenen ca, € 8 - € 10 en voor kinderen ca. € 5 - € 6.

De Gabarre, een eeuwenoude geschiedenis

De Gabarre is een type boot die kenmerkend is voor de Dordogneregio. Vroeger was men voor het vervoer van goederen en mensen vooral aangewezen op de rivieren. De Dordogne begint als klein beekje in de buurt van Clermont-Ferrand. Het stroomt al kronkelend richting het westen. Bij Argentat, ten Noordoosten van Souillac, is het mogelijk om met bootjes te varen.

Het bevaarbare deel van de Dordogne is in die tijd in drie delen gesplitst:

  • De boven-Dordogne: dit is het deel van Argentat tot Souillac. Het is vaak een dun stroompje met hellingen. Varen is alleen mogelijk in de lente en in de winter wanneer het water hoog genoeg staat, gemiddeld 30 dagen per jaar. In de zomer staat het water te laag (met een diepgang van slechts een dertigtal centimeter) en in de winter is de stroming te sterk.
  • De midden-Dordogne: het deel van Souillac naar Castillon (tussen Bergerac en Bordeaux) is dieper. Daar kan een langere periode gevaren worden, ca. 6 tot 8 maanden.
  • De beneden-Dordogne: van Castillon richting de Atlantische kust. Dit deel is het gehele jaar door bevaarbaar.

Vanaf de 18e eeuw komt de scheepvaart rond Argentat tot bloei. Er worden bootjes gemaakt om goederen te kunnen vervoeren richting het westen. Deze bootjes zijn lang en hebben een platte boden zodat ze in ondiep water kunnen varen. Deze “argentats” zijn alleen maar gemaakt om de rivier af te varen. Bij aankomst worden ze in stukken gezaagd en worden de planken verkocht als brandhout. De schipper gaat dan lopend terug naar Argentat om met een volgende boot de rivier af te gaan. Als de stroom niet te sterk is worden de schepen soms met touwen weer terug gesleept naar het beginpunt, meestal werden ze eenmalig gebruikt.

Er zijn verschillende type “argentats”. Een ervan is de Gaberot waar de naam Gabarre van komt. Er worden allerlei goederen in vervoerd: eikenhout en kastanjehout  voor de kuipers in de wijnbouwstreek van Zuid-Dordogne, kaas uit de Auvergne, kastanjes uit de Limousin en wijn uit Domme en Bergerac.

Later zijn er dammen gebouwd in de Dordogne waardoor er veel meer water in de Dordogne blijft dan vroeger. Nu varen er bootjes met toeristen op de gehel Dordogne, van Argentat tot de Atlantische kust.

Reviews

"Leuke boottocht op de Dordogne. Je hoort gelijk een stuk geschiedenis. De audiofoon is ook in het Nederlands. Het is een uur varen en onderweg heb je prachtig zicht op de gorges, de kastelen en de rivier. Tip: kom vroeg in de voormiddag dan is het nog redelijk rustig."

"Wij en de kinderen hebben genoten. De uitleg was goed te volgen. Het was warm maar het zonnescherm gaf de nodige schaduw. Het was heerlijk en we hebben veel gezien. Aanrader!"

"Mooie boottocht op de rivier. Prachtig uitzicht op de dorpen, rotsen en kliffen. Zeer aangenaam."

Terug naar het overzicht