Boottocht langs de kust van de Middellandse zee

De kust van de Middellandse zee in Frankrijk is een populaire regio voor toeristen. De uitgestrekte stranden, de badplaatsen met gezellige terrasjes, de mooie steden met winkels en boetiekjes, daar wil iedereen van genieten. Op de Middellandse zee zijn diverse vormen van watersport mogelijk: zeilen, parasailen, waterskiën, jetskiën en varen. Stap ook eens in een boot en bekijk de kust vanaf de zee. Vanuit veel plaatsen langs de kust van de Middellandse zee zijn er boottochten. Vooral in de toeristische regio’s van:

  • Côte d’Azur
  • Provence
  • Languedoc

Varen tijdens uw vakantie in Frankrijk

In de meeste gevallen is het nodig om vooraf te boeken voor een boottocht, zeker als het een boottocht van enkele uren is. Op de afgesproken tijd gaat u aan boord en zoekt een plekje uit om te zitten. Als iedereen aan boord is gaan de trossen los en vertrekt de boot uit de haven. Eenmaal op de zee aangekomen, vaart de boot langs de kust. U ziet de badplaatsen en daarachter de heuvels of bergen. Mooie villa’s zijn gebouwd op de berghelling, afgewisseld met wijngaarden en andere natuurgebieden.

Op sommige plekken zijn er baaitjes met strandjes. In de Languedoc bij de uitlopers van de Pyreneeën in de Middellandse zee, in de Provence zijn het de calanques bij Marseille en Cassis en in de Côte d’Azur is dat bij het massief van Esterel. Deze “Corniche de l’Esterel” ligt ten westen van de plaatsen Cannes en Mandelieu en ten oosten van Saint-Raphaël en Fréjus.

Vaar met een boot, catamaran of aquascoop

Er varen verschillende soorten boten tijdens de rondvaarten. Er zijn passagiersboten waar u binnen kunt zitten of buiten op het dek. Ook is het mogelijk om in een Aquascope te varen. Dit is een boot met ramen onder het wateroppervlak of een glazen bodem. U ziet dan het onderwaterleven van de Middellandse zee en de vissen voorbij zwemmen. Een derde variant is een grote catamaran. Als er voldoende wind is worden de zeilen gehesen. Bij onvoldoende wind wordt de motor gestart.

Tijdens de rondvaarten kunt u heerlijk zonnen op het dek. Bij een tocht van enkele uren zal de boot onderweg stoppen en krijgt u de gelegenheid om te zwemmen of even van de boot af te gaan en een dorpje te bezoeken.

Eten & drinken tijdens de boottocht

In de meeste gevallen is het mogelijk om aan boord eten en drinken te kopen. Bij langere tochten is vaak de lunch inbegrepen in de prijs. Rond het middaguur wordt er eten klaar gemaakt op de bakplaat of de gril. U kunt dan genieten van de streekgerechten, diverse bijgerechten en een uitgebreid dessert. Een glas wijn zal niet ontbreken. Zorgt u er wel voor dat u tijdens de boottocht een zonnebril, zonnehoed en zonnebrandcrème meeneemt.

Boottochten Côte d’Azur

Vanuit diverse plaatsen aan de Côte d’Azur kunt u vertrekken:

Menton

Menton ligt ten oosten van Nice, tussen Monaco en de Italiaanse grens. U kunt hier de “Promenade Menton” maken, een boottocht van ruim een uur. Vanuit de haven van Menton vaart u naar Cap Martin, de baai van Monaco en Roquebrune. Voor een langere tocht neemt u de “Promenade de Monaco”. U vaart dan langs verschillende paleizen, eeuwenoude ruïnes en valleien.

Nice

Vanuit Nice kunt u diverse kanten op varen. U vaart bijv. langs de Promenade des Anglais en ziet de luxe hotels en chique villa’s. Of u komt langs Cap de Nice, Cap Ferrat en de mooie baai van Villefranche. Er zijn aparte boottochten naar het eiland Sainte Marguerite.

Cannes

Heel bekend is de “Corniche d’Or”, de gouden kustroute tussen Cannes en Saint Raphaël. Het is een van de mooiste gebieden van de Côte d’Azur. Vanaf het water is dit deel van Frankrijk schitterend. U ziet de azuurblauwe zee met op de achtergrond de rood gekleurde bergen van het Esterel Massief en de prachtige villa’s.

Saint Raphaël

Ook vanuit Saint Raphaël kunt u het Esterel gebergte bekijken. Andere tochten gaan naar St. Tropez of naar de “îles de Lérins” waarvan Marguerite er een van is.

Boottochten Provence

In de Provence kunt u boottochten maken vanuit Marseille, Cassis, La Ciotat, Bandol. De meeste boottochten gaan naar de bekende calanques die tussen Marseille en Cassis liggen. Deze kust met rotsen en baaien is 20 km lang. “Parc national des calanques” is een van de mooiste nationale parken van Frankrijk. Jaarlijks komen er meer dan een miljoen bezoekers. De calanques zijn baaien die diep het land ingaan. Aan de kanten rijzen de rotswanden steil omhoog. Af en toe is er een strandje. Het water is kristalhelder. De boot vaart diverse calanques in en zal regelmatig stoppen zodat u kunt zwemmen of snorkelen.

Bij sommige boottochten kan gekozen worden welke calanques er bezocht worden. Bezoekt u dan zeker de Calanques d'En-Vau, de Morgiou en de Sugiton. Dat zijn de mooiste calanques. Ook de Calanques de Port-Pin, de Port-Miou en de Sormiou zijn prachtig.

Marseille

Vanuit Marseille is er ook op sommige avonden een boottocht. U kunt dan op het water de ondergaande zon bewonderen. Voor de kinderen is het leuk om de boottocht te nemen die door de militair haven van Toulon gaat. Toulon heeft een van de grootste marine havens van Europa. U vaart langs boten en oude verdedigingswerken.

Boottochten Languedoc

Aan de kust van de Languedoc liggen diverse badplaatsen met een haven: Collioure, Port Vendres, Argeles, St Cyprien, Canet, Sète, La Grande Motte. Vanuit al deze plaatsen zijn er boottochten. Vanuit de zuidelijke plaatsen gaan de boottochten vooral naar het zuiden, het grensgebied tussen Frankrijk en Spanje. Daar lopen de uitlopers van de Pyreneeën in de Middellandse zee. Het is een prachtig natuurgebied met rotsen, baaitjes en strandjes. Deze plaatsen kunt u vanaf het land niet bereiken, maar wel vanaf de zee.

Terug naar het overzicht