Badplaatsen in de Languedoc

Uitgestrekte zandstranden, baaien met stranden met kiezelstenen, imposante rotsen, een azuurblauwe zee en prachtige natuurgebieden: Dat is in het zuiden van Frankrijk de 200km lange kust van de Languedoc. De hoofdstad van de regio is Montpellier in het departement Herault. Vier van de vijf departementen in de Languedoc liggen aan de kust van de Middellandse Zee. Van zuid naar noord zijn dat Pyrénées Orientales, Aude, Herault en de Gard. Langs de kust liggen ca. 30 badplaatsen, de een niet veel groter dan een klein vissersdorpje, de ander een toeristische hotspot met alle voorzieningen, winkels, restaurants en appartementencomplexen. De kustregio is voor velen populair. Zon, water en strand blijft een ideale combinatie tijdens de vakantie. In het noorden van de Languedoc zijn beroemde bezienswaardigheden als de Arena van Nîmes en de Pont du Gard. Ten oosten van Montpellier, waar de Rhône in de Middellandse Zee uitmondt,
ligt de Camargue, een streek met cowboys, stieren en wilde paarden.

Ook de bekende roze flamingo’s ziet u in de Languedoc. Het achterland van de Languedoc bestaat voor een groot deel uit wijngaarden, de bergen van de Pyreneeën in het zuiden en in het noorden de Cevennen en de Gorges du Tarn. Bekende steden zijn Perpignan, Carcassonne, Narbonne, Nîmes en Montpellier. Typische streekgerechten zijn de cassoulet rond Carcassonne, de brandade de morue in de regio van Nîmes, de tielle de Sète en de crème catalane. Op het strand kunt u wat eten of drinken bij de diverse strandtenten terwijl op het water vele vormen van watersport mogelijk zijn als zwemmen, zeilen, duiken, jetskiën, kanoën, parasailen, rondvaarten, windsurfen, kitesurfen, stand up paddle en nog veel meer. Vanaf het strand kunt u vaak het dorp in lopen om de winkels en boetiekjes te bekijken.

Bekijk onze parken in de Languedoc 🌞➡️

Aigues-Mortes

Aigues-Mortes ligt op het meest noordelijke punt van de kust van de Languedoc, ten oosten van Montpellier. Deze oude vestingplaats is gebouwd in de 13e eeuw omdat de Franse koning een havenstad nodig had en Marseille in die tijd niet van Frankrijk was. Aigues-Mortes is volledig ommuurd, u kunt vanuit de Tour Constance over de muur rond de stad lopen terwijl u prachtige uitzichten heeft. Het heeft een gezellige binnenstad met winkels, boetiekjes en pleintjes met terrasjes als Place Saint Louis. Rond Aigues-Mortes liggen de bekende roze zoutvelden van de Camargue waar de “fleur de sel” vandaan komt. Regelmatig zijn er groepen flamingo’s te zien.

Argelès-sur-Mer

De meest zuidelijke grote badplaats van de Languedoc met uitgestrekte zandstranden is Argelès-sur-Mer. Verder naar het zuiden gaan de rotsen van de Pyreneeën over in de Middellandse Zee en liggen er kleine plaatsen aan een baai zoals Collioure en Banyuls. Aan de kust van Argelès zijn vrijwel alle vormen van watersport mogelijk terwijl u in het achterland de bergen kunt beklimmen en de wijngaarden bekijken. Bezoek ook het dorp, zeker de oude binnenstad waar de Catalaanse charme zichtbaar is: smalle straatjes, gekleurde gebouwen, kleine winkels en restaurants met Franse en Spaanse gerechten. Beklim de 34m hoge Notre Dame en geniet van het uitzicht.

Banyuls-sur-Mer

Banyuls-sur-Mer ligt aan de Côte Vermeille, de kuststreek van Argelès tot aan de Spaanse grens. De bekende Banyuls wijnen komen van de wijnranken die op de berghellingen boven het dorp groeien. Banyuls ligt in een baai met een kiezel- en een zandstrand. Op de gezellige boulevard groeien de palmbomen die voor een mediterrane sfeer zorgen. Bezienswaardigheden in Banyuls zijn Cap Rédéris, het museum van Aristide Maillol, het aquarium en de wijnkelders. In de haven liggen de gekleurde catalaanse bootjes. Houdt u van duiken tijdens uw vakantie? Ga mee met een excursie en bekijk de unieke onderwater flora en fauna tussen de rotsen en kliffen van Banyuls-sur-Mer.

Barcarès

Noordoostelijk van Perpignan ligt de badplaats Barcarès, aan het begin van de smalle strook land die tussen de Middellandse Zee en het meer van Salses Leucate ligt. Vanwege de Tramontana, de wind die tussen de Pyreneeën en het Centraal Massief waait, is Barcarès in Europa bekend als een ideale plek om te windsurfen, kitesurfen en wakeboarden. Aan de andere kant van Barcarès liggen kilometerslange zandstranden waar u kunt genieten van het strand, de zon en de zee. De plaatselijke culinaire specialiteit is de Bouillinade du Barcarès: vis en aardappelen in een pittige saus. In de zomer is er het Fête des Pêcheurs, de roeiwedstrijden en de Joutes Sétoises.

Canet Plage

Een populaire badplaats aan de Middellandse Zeekust in Frankrijk is Canet Plage, gelegen tussen St. Cyprien en Ste. Marie. Vanaf het strand loopt u zo het gezellig dorp in waar sfeervolle straatjes zijn met winkeltjes, boetiekjes en restaurants. Het ecolabel “Pavillon Blue” is toegekend aan Canet Plage vanwege het schone strand. Bezoek het aquarium van Canet met diverse soorten haaien en meer dan 600 soorten zeedieren en het kasteel Vicomtal of de St. Martin kapel. Tussen Canet en St. Nazaire ligt een natuurreservaat. In Canet zijn veel mogelijkheden tot watersport als jetskiën, duiken, parasailen, surfen, zeilen, rondvaarten maken, kanoën of gewoon zonnen op het strand.

Cap d’Agde

Tussen Narbonne en Montpellier ligt, aan het deel van de Middellandse Zee dat de Golfe du Lyon heet, Cap d’Agde. Deze badplaats wordt de “Zwarte Parel van Occitanië” genoemd, vanwege de zwarte vulkaangrond van de Mont Saint-Loup. Er zijn ca. 10 stranden als Richelieu, Rochelongue en Baie de l’Amitié. In oostelijke richting zijn het La Plagette, La Grande Conque, La Plage des Falaises, La Plage du Môle, La Plage de la Roquille en La Plage Naturiste. Bezoek de gezellige boulevard, loop door de winkelstraatjes, maak een rit met het treintje of bezoek Aqualand. Bij Cap d’Agde ligt het natuurgebied Bagnas en voor de kust Fort Brescou uit de 16e eeuw.

Collioure

Het St. Tropez van de Languedoc is Collioure aan de Côte Vermeille, de zuidelijke kuststrook van de Languedoc in Zuid-Frankrijk tussen plaatsen als Port Vendres, Cerbère en Banyuls. Het is de warmste streek van Frankrijk. Collioure ligt aan een prachtige baai waarin u kunt watersporten. Het middeleeuwse stadje met kleine straatjes en pastelkleurige huizen werd veel bezocht door kunstenaars als Matisse, Picasso, Dali en Derain. Bezoek Château Royal, het zomerpaleis van de voormalige koningen van Mallorca, fort St. Elme en Miradou, de Tour Madeloc en oude kerken als Notre Dame des Anges. Proef de streekgerechten met ansjovis of Le Croquant.

Gruissan

Een van de mooiste badplaatsen van de Aude in Zuid - Frankrijk is het authentieke vissersdorp Gruissan en Gruissan Plage. In het oude centrum staat de Tour Barberousse, overblijfsel van een oude brucht. Eromheen zijn in cirkels de huizen gebouwd. Bekijk ook de “Chalet Pilotis”, de leuke gekleurde huisjes op houten palen die op het strand “Plage des Chalets” staan. Gruissan ligt in het natuurgebied “Narbonnaise en Méditerranée Natural Régional Park“. Dit is een gebied met 300 vogelsoorten en 2000 soorten planten. In de omgeving van Gruissan wordt zout gewonnen. U kunt het “Sel de Gruissan” op veel plekken kopen.

La Grande Motte

Tussen Montpellier en de Camargue ligt La Grande Motte. Deze moderne badplaats is voor iedereen herkenbaar aan de vorm van de appartementsgebouwen. Rond 1965 is onder leiding van president Charles de Gaulle het idee ontstaan om op deze plek een moderne badplaats te bouwen. De architect Jean Balladur heeft op basis van de Piramides van de Maya’s een ontwerp gemaakt met een futuristische uitstraling. La Grande Motte heeft een grote jachthaven met op de kade leuke winkeltjes en gezellige restaurantjes. Op het strand staan bekende strandtenten als Paillote Bambou.

Le Grau-du-Roi

Le Grau-du-Roi is een van de grootste badplaatsen van de Languedoc in het departement Gard en ligt bij La Grande Motte en Aigues-Mortes. Het is een populaire badplaats waar velen tijdens hun vakantie in Frankrijk een dag naartoe gaan. Slenteren langs de haven en de mooie boten bekijken, zonnen op het strand en shoppen in de winkelstraten blijft leuk. Loop over de markante draaibrug die de twee delen van Le Grau-du-Roi aan elkaar verbindt. Vlakbij ligt Port Camargue, de grootste plezierjachthaven van Europa met 5500 ligplaatsen. Bekende stranden zijn Plage de l’Espiguette en Plage Sud dat vooral bij watersportes populair is.

Leucate Plage

Tussen Narbonne en Perpignan ligt in de regio Corbières de badplaats Leucate met Leucate Plage en daarbij La Franqui en La Plagette Beach. De plaats is bekend vanwege de grote jachthaven en de prachtige kliffen langs de kust waar u mooie wandelingen kunt maken, zoals naar de vuurtoren. Ieder jaar worden hier ook de kampioenschappen georganiseerd voor kitesurfen en windsurfen. Er worden dan ook veel demonstraties gegeven. Blikvanger is de Ponton die een stuk de zee in loopt. In totaal is er 18km strand, verdeeld over stranden als Gallion, Briganti, La Plagette, l’Anse du Paradis, Mouret en andere.

Marseillan Plage

Tussen Sète en Cap d’Agde, in de regio van Béziers, ligt Marseillan en Marseillan-Plage. In dit deel van de Languedoc liggen veel toeristische dorpjes zodat er tijdens uw vakantie altijd wel ergens een markt of ander evenement is. Aan de kust zijn watersportmogelijkheden en het strand behoort tot de mooiste van Frankrijk. In Marseillan zijn veel restaurants als Color Café, Mussels and Company of Bar A Huitre. Aan het strand ligt restaurant “Les Pieds dans l’eau”. Wandel over de Plage d’honneur, bekijk de bootjes in de haven of maak een boottocht over het Canal du Midi of het Étang de Thau. Ook kunt u wandelen door de Gorges d’Heric of langs het Lac du Salagou.

Narbonne – Plage

Narbonne – Plage ligt vlakbij Narbonne, tussen Gruissan en Valras. Het ligt in een natuurpark aan de voet van het Massief la Clape. Vanuit deze badplaats kunt u dan ook mooie wandelingen maken in dit ongerepte gebied. Aan de kust kunt u naast zwemmen en duiken ook zeilen, jetskiën, surfen, kajakken of zeilen met een catamaran. Bootjes varen af en aan naar de jachthaven met 600 ligplaatsen. Al jarenlang wappert hier de blauwe vlag als een teken dat de waterkwaliteit goed is. In de omgeving zijn veel zomeractiviteiten als nachtmarkten, traditionele feesten en andere evenementen die leuk zijn om een keer tijdens uw vakantie te bezoeken.

Palavas-les-Flots

De badplaats van Montpellier is Palavas-les-Flots, een gezellige plaats waar het leuk is om langs de kades te slenteren, de winkelstraten door te lopen en te genieten op het rede zandstrand. Bijzonder in dit dorp is de korte kabelbaan over de gracht. De Phare de la Méditerranée is de voormalige watertoren waar nu een restaurant in is. Vanaf grote hoogte heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving en ziet u de Saint-Pierre kerk, de bergen van de Cevennen, het azuurblauwe water van de Middellandse Zee en de Pic St. Loup. Heeft u tijd over, bezoek dan Parc du Levant of het Museum Albert Dubout met de vele cartoons.

St. Cyprien Plage

Een van de grotere badplaatsen in de Languedoc is St. Cyprien Plage. Het ligt in de Pyrénées-Orientales in Frans Catalonië op korte afstand van Perpignan en is bekend om zijn grote haven waardoor het gedurende het hele jaar gezellig druk is in deze plaats aan de Middellandse Zee. Vanuit St. Cyprien worden diverse rondvaarttochten georganiseerd langs de Côte Vermeille zodat u de rotsen en de baaien goed kunt bekijken. Naast het strand en de zee met de vele watersportmogelijkheden gaan velen een dag tijdens de vakantie naar Aqualand Saint Cyprien. Natuurlijk heeft deze badplaats ook gezellige winkelstraatjes en restaurants.

Sète

Sète, ook wel het Venetië van de Languedoc genoemd, is een prachtige havenstad, bekend om de oesterkwekerijen. Bezoek de stad en de leuke pleintjes als Place Léon Blum, ook wel Place du Pouffre genoemd. Bekende stranden zijn Plage du Lido, Les Trois Digues, Jalabert, Castellas, Corniche en Quilles. Bijzondere evenementen zijn Escale à Sète met prachtige schepen in de Canal Grande, muziekfestivals en Les Fêtes de St. Louis met “Les Joutes”: de watersteekspelen die plaatsvinden op het Canal Royal, midden in de stad waarbij elk buurdorp zijn beste boot én mannen inzet. Sète is de moeite waard om tijdens de vakantie te bezoeken.

Valras Plage

In de zomer is de badplaats Valras vol met toeristen die hun vakantie hier doorbrengen. Valras wordt wel gezien als het strand van Béziers en is zeer geschikt voor gezinsvakanties met kinderen. Het voormalige vissersdorp ligt aan de monding van de Orb, heeft een mooie jachthaven en de gezellige boulevard Jean Moulin. Aan de boulevard en in de winkelstraatjes zijn diverse restaurantjes met terrasjes waar u kunt genieten van een glas wijn of een koud biertje. Vanuit de haven zijn allerlei watersporten mogelijk als zeilen, surfen, jetskiën. U kunt hier ook bootjes huren. Naast Valras ligt het natuurgebied Orpellières waarin u kunt wandelen.

Boek uw vakantie naar Frankrijk

Bekijk onze parken in de Languedoc 🌞➡️