Gironde – Aquitaine voor een populaire vakantie

Het departement Gironde is het grootste departement in Frankrijk en is schitterend gelegen aan de Atlantische Oceaan. Het departement is onderdeel van de regio Nouvelle-Aquitaine dat heel Zuidwest-Frankrijk omvat.

De Gironde is heel gevarieerd en daarom bij toeristen erg populair om er de vakantie door te brengen. Zon, zee, strand, natuur en cultuur, het is er allemaal. Voeg daarbij de mogelijkheden van watersport, uitgestrekte fietsroutes en wandelpaden door bossen en wijngaarden, het bassin van Arcachon, toeristische dorpjes met gezellige terrasjes en de culinaire kwaliteiten van deze regio, dan is de vakantie al meer dan geslaagd!

Omgeving van de toeristische streek Gironde

Het departement Gironde ligt aan de Atlantische Oceaan. Aan de westzijde van de Gironde is de zee met haar uitgestrekte zandstranden. Om de Gironde heen liggen vier departementen:

 • Ten noorden van de Gironde ligt de Charente-Maritime met plaatsen als La Rochelle.
 • In het noordoosten ligt de Dordogne met plaatsen als Perigeux, Bergerac en Sarlat.
 • Tegen het zuidoosten van de Gironde ligt het departement Lot-et-Garonne met Agen als hoofdstad en bekend om de pruimenteelt. Hier liggen de grootste pruimenboomgaarden van Europa.
 • Ten zuiden ligt, aan de kust, Landes, een streek met veel bossen en natuur.

Het departement Gironde is opgedeeld in zes arrondissementen:

 • Bordeaux – Dit arrondissement ligt in het midden van het departement en omvat de stad Bordeaux. De hoofdstad van het departement, Bordeaux is van groot belang geweest voor de geschiedenis van de Gironde. Bordeaux is gesticht door de Romeinen in de 3e eeuw voor Chr. De stad is in haar geschiedenis diverse keren geplunderd door de Visigoten, Franken, Moren en Noormannen. Het is zelfs een tijd in de handen van de Engelsen geweest. In die tijd was er een periode van welvaart, vooral door de wijnhandel. Aan het eind van de Honderdjarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk kwam het weer in Franse handen.  
 • Lesparre-Médoc – Dit deel is de landtong die aan de kust, ten westen van de stad Bordeaux ligt. Tussen Le Verdon-sur-Mer in het noorden aan de Gironde en Le Cap Ferret in het zuiden zijn de mooiste stranden van Frankrijk. Veel badplaatsen zijn er niet, daarom is de natuur er juist zo mooi. De badplaatsen van noord naar zuid zijn: Souillac-Sur Mer, Montalivet-Les-Bains, Hourtin Plage, Carcans PLage, Lacanau Ocean, Lège Cap Ferret en Cap Ferret en Arcachon. In deze streek is veel wijnbouw.
 • Arcachon – Tussen de kust en Bordeaux, ten zuiden van Lesparre-Médoc ligt het arrondissement Arcachon. In dit arrondissement liggen de plaatsen Arcachon, Teste de Buch en Gujan Mestras. In dit arrondissement ligt ook de plaats Salles.
 • Blaye – Blaye ligt ten noorden van Bordeaux
 • Libourne – dit is het gedeelte ten oosten van Bordeaux en staat bekend om haar goede wijnen.
 • Langon – ten zuiden van Bordeaux, tussen de arrondissementen Arcachon en Libourne ligt Langon.

Toeristische plaatsen in uw vakantieregio

In de Gironde zijn leuke toeristische plaatsen. De meest populaire zijn de volgende.

Bordeaux

In deze prachtige stad is van alles te zien en te beleven. De historische binnenstad is vol met authentieke gebouwen en is een bezoek zeker waard. Bekend is de Place de la Bourse, een prachtig plein met mooie gebouwen er omheen. Dit plein ligt aan de oevers van de rivier de Garonne. Op het plein is een prachtige fontein, Fontaine des Trois-Grâces. De fontein is gebaseerd op een verhaal uit de Griekse mythologie. Het hoogtepunt van het Place de la Bourse is zeker de Miroir d’Eau. Dit ondiepe waterbassin is het grootste ter wereld en is gecreëerd om het volledige plein te doen reflecteren in het water. Het grootste plein van Frankrijk is de Place de Quinconces en staat vol met standbeelden, o.a. van Montesquieu en Montaigne en fonteinen.
Bordeaux is ook een culturele stad met diverse musea. Bekend is het Musée d’Aquitaine waarin de geschiedenis van de regio is tentoongesteld waaronder veel Romeinse objecten. Ook het CAPC musée moet u zeker bezoeken. Het is wereldberoemd om zijn moderne kunst. Bezoekt u ook de imposante Cathedrale Saint André en de Tour Pey-Berland.
Het is in Bordeaux goed zichtbaar dat het middenin een wijnregio ligt. Er zijn grote wijnhuizen met tentoonstellingen en proeverijen. Het Musée des Vins en La Cité du Vin zijn twee van de beste en leukste wijnmusea in de stad. Het Cité du Vin is wat meer uit het centrum en een stuk groter dan het Musée des Vins. het is gelegen in een indrukwekkend gebouw. Het museum gaat niet alleen over Bordeaux wijnen, maar over allerlei wijnstreken in de wereld. Er zijn audio guides beschikbaar en het museum is ook erg interactief.

Saint-Émilion

Saint-Émilion is een prachtige Middeleeuwse plaats aan de oever van de rivier de Dordogne. Het is vanaf de 8e eeuw bewoond en heeft dus een lange geschiedenis. Dat is terug te zien in het historische stadscentrum. Saint-Émilion staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en dat is niet voor niets. Het lijkt net of u in een Middeleeuwse stad bent met mooie huisjes rond stenen pleintjes. De Monolitische kerk is een van de belangrijkste bezienswaardigheden. Monolitisch houdt in dat de kerk is gebouwd op en in een uitstekende rots. De monolithische kerk van Saint-Émilion bevindt zich in de rots en uit de rots steekt een mooie kerktoren. Beklim de toren voor een mooi uitzicht over de stad.
Saint-Émilion is ook bekend vanwege de wijn. Het dorp ligt in een wereldberoemde wijnstreek.

Arcachon

Arcachon ligt aan de kust en is een bijzondere badplaats met een prachtig centrum en mooie buitenwijken. Deze zijn ontstaan in de 19e eeuw toen veel rijke Fransen daar een villa lieten bouwen. In deze villawijk “Ville d’hiver” staan de mooiste en kleurrijkste villa’s. Neem de tijd om deze wijk te bekijken. Onderweg komt u langs een mooi uitkijkpunt.
De Boulevard is altijd een geliefde plek om overheen te slenteren. Geniet van de mooie uitzichten over de zee, bekijk de souvenirwinkeltjes en geniet van de mosselen en oesters die in de restaurantjes gegeten kunnen worden.

Hoogtepunten van de natuur in de Gironde

Het gevarieerde gebied van de Gironde heeft ook een grote verscheidenheid in de natuur. Uiteraard is er de zee die altijd blijft fascineren, daarnaast het achterland van duinen en bossen.
Er zijn enkele plaatsen die in het bijzonder opvallen:

 • Dune de PilatDune de Pilat (of Pyla) is een enorme zandduin aan de kust, iets ten zuiden van Arcachon. Het is de hoogste duin van Europa met imposante afmetingen: 107m hoog, 500m breed en 3km lang. Leuk om te beklimmen en te genieten van het uitzicht.
 • Bassin d’Arcachon – Het bassin van Arcachon ligt ten noorden van Arcachon. Het is een binnenzee die in verbinding staat met de Atlantische Oceaan. Bij eb staat het bassin vrijwel droog, alleen de vaargeulen blijven gevuld met zeewater. Rond het meer van Arcachon liggen vissersdorpjes die allemaal de moeite waard zijn om te bezoeken. Overal zijn restaurantjes waar de vis en de oesters vers geserveerd worden.

Recreatiemeren

Achter de kust liggen enkele mooie recreatiemeren. Deze grote binnenmeren bieden tal van mogelijkheden om te watersporten. Ook voor gezinnen met kinderen zijn deze meren met hun strandjes ideaal. Het zwemwater is veilig en er zijn geen golven zoals aan de zee. Bekend zijn het Étang de LacanauLac d’Hourtin en het meer bij Sanguinet. De meren bieden tal van faciliteiten om te planksurfen, zeilen, kanoën, zwemmen en nog veel meer. Ze liggen vaak in een ongerepte omgeving met een fraaie natuur van duinen, bos en moerassen.

Culturele bezienswaardigheden tijdens uw vakantie

Bent u geïnteresseerd in cultuur, dan kunt u in de Gironde diverse mooie plekken bezoeken. In Bordeaux staan veel oude gebouwen maar ook buiten Bordeaux zijn indrukwekkende historische bouwwerken te vinden:

 • Château de la Brède – Een prachtig kasteel in de plaats La Brède, bekend geworden omdat de Franse filosoof Montesquieu er geboren is in 1689 en er een deel van zijn leven heeft gewoond. Zijn persoonlijke bibliotheek staat er nog steeds. Oorspronkelijk is het kasteel gebouwd in gothische stijl en in de renaissance gedeeltelijk aangepast. Om het kasteel zijn grachten en mooie Engelse tuinen waar u heerlijk kunt wandelen.
 • Abdij van Sauve-Majeure – Deze Abdij is gebouwd in 1079 en nu niet meer in gebruik. Het is vervallen tot een ruïne. Deze Abdij is onderdeel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.
 • Citadel de Blaye – Deze citadel is een enorm verdedigingswerk dat samen met de twee forten Médoc en Paté is gebouwd om de stad Bordeaux te beschermen. U kunt deze citadel bezoeken en zien hoe vroeger de beveiligings- en verdedigingsmethodieken waren. In de citadel is een klein dorpje met winkeltjes en restaurantjes.
 • Palais Gallien – Dit amfitheater is het oudste overblijfsel van de stad Bordeaux. Dit theater is ooit gebruikt door gladiatoren die met wilde dieren vochten. Het theater was één van de grootste in Gallië, er konden 20.000 toeschouwers in. Nu is er alleen een ruïne overgebleven.

Gironde, populaire wijnregio in Frankrijk

De Bordeauxregio is internationaal bekend om zijn uitstekende wijnen. Vooral de Médoc, ten noorden van Bordeaux, is een wereldberoemde wijnstreek. Het wijngebied omvat ca. 80 km. en ligt aan de oever van de Gironde. De wijnen die er geproduceerd worden zijn voornamelijk de Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, petit Verdot en Merlot.
In de Médoc zijn uitgestrekte wijngaarden en prachtige wijnkastelen. Twee van de bekendste wijngaarden zijn Château Latour en Château Margaux. Château Latour wordt wereldwijd gezien als één van de beste wijngaarden. Ze produceren topwijnen die teruggaan tot het jaar 1947 en de wijn uit het jaar 1961 wordt gezien als legendarisch onder wijnkenners. Ook Château Margaux is een erg bekende wijngaard met topwijnen vanaf het jaar 1899. Bij Château Margaux wordt de wijn uit 1900 gezien als een legendarische wijn onder wijnkenners.
Een ander bekend wijndomein is Château de Sales. Dit wijndomein met prachtig kasteel is open voor bezoek. Het domein behoort al meer dan 5 eeuwen toe aan dezelfde familie en tijdens de rondleiding wordt er van alles verteld over hun geschiedenis. Ook wordt er natuurlijk uitleg gegeven en van alles verteld over het maken van wijn. Het is een erg goed onderhouden kasteel met daarbij mooie wijnvelden.
Verder zijn er de gerenommeerde wijnhuizen: Lafite, Palmer, Lafite - Rothschild en Mouton-Rothschild, Clément-Pichon. Voorbij Bordeaux zijn de wijngebieden van Pomerol, Saint-Émilion en Entre deux Mers.

Animatie

In de Gironde zijn veel mogelijkheden voor animatie. Er zijn pretparken, aquaparken, dierentuinen, avonturenparken, boomklimparcoursen, speeltuinen. Voor zowel jonge kinderen als tieners zijn deze parken geschikt en geven u een leuke dag tijdens de vakantie.

Sportieve activiteiten tijdens de vakantie

De vakantie hoeft niet alleen een periode van uitrusten te zijn. Velen zoeken hun ontspanning juist in sportieve activiteiten. In de Gironde zijn er volop mogelijkheden:

 • Surfen en kiten – deze sport is erg populair. De golven zijn soms metershoog waardoor een goede voorbereiding en ervaring zeker nodig is. In veel badplaatsen worden surflessen aangeboden. Onder leiding van een professionele instructeur worden zowel beginners als gevorderden op weg geholpen.
 • Parasailing – Houdt u van spanning en actie, dan is het leuk om een keer te gaan parasailen. Vanaf een speedboot wordt er een kabel afgerold met een parachute eraan. U zit stevig vast aan de parachute. Door de snelheid gaat de parachute en u de lucht in, tot wel 100m hoog.
 • Zeilen – Neem uw eigen zeilboot mee of huur er een in de vele badplaatsen langs de kust. Maak een tocht over de zee of de baai van Arcachon.
 • Jetskiën – Huur een jetskie in een van de badplaatsen en maak een tocht over de zee, alleen of samen met uw partner of kind. Jetskies gaan met grote snelheid over de zee en zijn daarom populair bij jongeren (en ouderen).
 • Paardrijden – De mogelijkheden om paard te rijden zijn er in overvloed. U kunt het binnenland ingaan of over het strand en zelfs door de zee. Vaak gaat u in een klein groepje een tocht maken. Er zijn mogelijkheden voor beginners en gevorderden.
 • Golfen – er zijn diverse golfbanen in de Gironde, voor zowel beginners als gevorderden. Ga een balletje slaan, alleen, samen of met vrienden.
 • Mountainbike – Huur een mountainbike, eventueel een elektrische. Ga de bossen of de duinen in en ontdek de mooie natuur van de Gironde.

Fietsen in de Gironde tijdens uw vakantie

Voor fietsers is de Gironde een ideale omgeving. Het landschap is redelijk vlak en de natuur gevarieerd. De Gironde was een van de eerste Franse regio’s waar een aantrekkelijk fietsroutenetwerk werd aangelegd. Er zijn veel fietsroutes uitgezet met een lengte van meer dan 700 km. Mooie, brede fietspaden en verharde wegen langs de Atlantische kust, door de bossen, de duinen en de wijngaarden:

 • Route Velodyssee – Deze fietsroute is de langste fietsroute van Frankrijk en loopt langs de hele Atlantische kust van Nantes tot aan de Pyreneeën. In de Gironde ligt deze route tussen Point de Grave in het noorden van de Gironde tot aan Arcachon in het zuiden. In totaal ca. 160km. Het grootste gedeelte van de route is autovrij.
 • Route Bassin d’Arcachon – Fiets langs de dorpen die aan het meer van Arcachon liggen. U gaat via Arès en komt uiteindelijk uit bij de Dune de Pilat ten zuiden van Arcachon.
 • Route “Le Canal des Deux Mers à vélo” – Deze route loopt vanaf de Atlantische kust tot aan Sète aan de Middellandse zee. U gaat via Bordeaux en Toulouse en rijdt langs het Canal de Garonne en het Canal de Midi.
 • Route Médoc – Er zijn diverse fietsroutes door de wijngaarden van de Médoc.
 • Route Parc Naturel Régional des Landes de Gascogne – Bij Biganos begint een mooie foetsroute door het grootste dennenbos van Europa.
 • Route Voie Verte – Fiets over een oude spoorweg vanaf de kust naar Bordeaux.

Wandelen in de natuur aan de Atlantische kust

In de Gironde kunt u mooie wandelingen maken. Het landschap is zo gevarieerd dat u iedere keer een ander soort wandeling kunt maken:

 • Wandelen in de natuur – wilt u het mooie Franse landschap bewonderen, maak dan een wandeling door een natuurgebied als het natuurpark “Les Landes de Gascogne”, langs de oevers van de meren of de L’Eyre. Wilt u ook mooie vogels zien, dan kunt u het vogelpark “du Teich”bezoeken. Een andere keer loopt u door de duinen of langs de zee.
 • Wandelen rond een kasteel – bezoek tijdens uw vakantie een kasteel en wandel in de mooie kasteeltuinen. Kastelen die daar zeker voor in aanmerking komen zijn: Château des Ducs d’Epernon, Château de Cazeneuve, Château Lanessan, Château de La Brède
 • Wandelen in de wijngaarden – Vooral ten noorden en ten oosten van Bordeaux liggen uitgestrekte wijngaarden met daar doorheen mooie wandelroutes.

Eten & drinken in de Gironde

De streek rond Bordeaux staat bekend om de wijn. Echter, er zijn meer specialiteiten. Groenten en vleeswaren zijn belangrijk, maar hier is ook de beste kaviaar ter wereld te vinden. En zoete lekkernijen zijn er ook!

Kaviaar

Aan de zuidkant van het meer van Arcachon wordt al 25 jaar lang de beste kaviaar van de Aquitaine geproduceerd. De kaviaar draagt de naam Perlita, en komt van eitjes van de Siberische steur, die zich goed aanpast aan de Franse bodem. Goede restaurants en delicatessenwinkels verkopen de kaviaar in Frankrijk en in het buitenland. Het is op afspraak mogelijk om de visboerderij te bezoeken en een proeverij te doen.

Grattons

Het kleine dorpje Lormont ligt aan de rechteroever van de rivier Garonne. Daar wordt volgens een oud recept bijzondere paté gemaakt: Grattons. Verse ham en gekruide varkensschouder wordt langzaam gekookt. Daarna wordt de bodem van de pan uitgeschraapt (gratté in het Frans – waar de naam gratton vandaan komt) om de stukjes vlees eruit te halen, die in een terrine worden verwerkt. Gratton kan koud worden gegeten als voorgerecht of warm als hoofdgerecht.

Asperges

In de streek Blaye worden al sinds de 15e eeuw asperges geteeld. Ze staan bekend om de licht zoete smaak. De legende vertelt dat de markies van Vauban, de eigenaar van de citadel van Blaye, deze groente heeft geïntroduceerd bij het hof van Lodewijk XIV.

Macrons

In 1620 vestigde een religieuze order zich in Saint-Emilion. Een van de zusters had een recept voor macarons dat alleen bestond uit verse en bijzonder smakelijke producten. Ze vertelde het recept aan enkele insiders, die het van generatie op generatie doorgaven. U vindt de fabriek en de winkel van de “authentieke macarons” uit Saint-Emilion naast het postkantoor.

Canelé

De cakejes “Canelés” zijn verbonden met de wijngeschiedenis. De wijnmakers gaven de eidooiers die zij niet nodig hadden voor de wijn (ze hadden alleen het eiwit nodig) aan de inwoners van Bordeaux die er dit cakeje mee maakten. De canelé is een beetje crispy aan de buitenkant en zacht en smeuïg vanbinnen, met een heerlijke vanillesmaak en een aroma van rum. Bekend en beroemd in de regio is de Baillardran patisserie. Zij verkopen de traditionele canelé met chocolade- of vanillesmaken en hebben twaalf winkels in Bordeaux en twintig in de Gironde.

Terug naar het overzicht