Met de toeristentrein naar Marquèze

Middenin het “Parc Naturel Régional des Landes de Gascogne” ligt het ecomuseum Marquèze. Marquèze is een klein dorpje zoals het er vroeger uitzag met de traditionele huizen, het oude meubilair, de dieren en de inwoners. Ga samen of met uw kinderen terug naar het verleden en zoek de herder met zijn schapen op, neem een kijkje bij de bakker die in zijn houtoven brood bakt of ga langs bij de molenaar die u in zijn oude molen de geheimen om bloem te maken verklapt. De enige manier om er te komen is met de oude stoomtrein die vanuit Sabres naar Marquèze rijdt. Bij het station van Sabres is een groot parkeerterrein.

Toeristentrein naar Marquèze

Van juni tot september vertrekt de trein meerdere keren per dag. In de prijs van een kaartje is de toegang tot het museum inbegrepen. Deze treinrit van 5 km van het station van Sabres naar het Ecomusée de Marquèze is leuk voor zowel kinderen als volwassenen. Vroeger was de route van de trein van Sabres via Labouheyre naar Mimizan. Nu wordt slechts een deel gebruikt, van Sabres naar Marquèze.
Van 1889 tot de jaren zestig werd de spoorlijn gebruikt om passagiers en goederen te vervoeren. In die tijd was het gebied alleen per trein goed te bereiken. In de uitgestrekte bossen werd de hars van de bomen opgevangen en verwerkt tot allerlei producten. De werknemers reisden iedere dag met de trein naar hun werk. Daarom wordt de trein ook wel de harstapperstrein genoemd. De trein die nu rijdt tussen Sabres en Marquèze is gebouwd rond het jaar 1910.

Ecomuseum in de Aquitaine

Rond 1970 is het museumdorp geopend. Het wordt beheerd door het Regionaal Natuurpark van de Landes de Gascogne en was in die tijd het eerste ecomuseum in Frankrijk.
Op het moment dat u uit de trein stapt komt u in een andere wereld. Marquèze is een buurtschap, verscholen in de bossen, waar de tijd heeft stil gestaan. Voordat de treinverbinding er was, was het dorp vrijwel afgesloten van de buitenwereld en lange tijd zelfvoorzienend.
Het dorp is nu een reconstructie van het leven in vroeger tijden met authentieke huizen, de school, schaapskooien en een molen. De oorspronkelijke bevolking loopt er nog steeds rond: de “dauna” (de vrouw des huizes in het Gascons), de ossenhoeder, de schaapsherder op stelten, de pachter, ze zijn er allemaal.

Loop tussen de karakteristieke huizen, proef vers gebakken brood, wandel door het bos en ga even terug in de tijd. Proef ook de Pastis de Marquèze, een plaatselijke specialiteit. Er zijn demonstraties van oude ambachten zoals weven, dennenhars winnen of het maken van traditionele zeep en diverse workshops.
Voor de lunch kunt u naar de ‘Estanquet’, een soort lokale uitspanning waar u in de schaduw van de eikenbomen lokale producten kunt eten.
De kinderen vermaken zich prima met traditionele spelletjes: ‘palet gascon’, kegelen, kermisspelletjes, steltlopen en een schattenjacht.

Terug naar het overzicht