Een roadtrip rond de Gorges du Verdon


gorges Frankrijk Verdon Provence vakantiepark gezin kinderen zwembad lac castillon.jpg

Blogger Martijn is te gast op ons park Villa's du Verdon en doet verslag van zijn belevenissen.

Een felle zonnestraal die tussen het kozijn en de gordijnen komt gluren. Dat is de eerste glimp van de Provence die mijn ogen opvangen na een heerlijke nacht in onze vakantievilla in de buurt van Castellane. We staan nog aan het begin van een vakantieweek en vandaag staat een rondrit met de auto rond de bekendste bezienswaardigheid van de streek op het programma: de Gorges du Verdon.

Ideaal om aan het begin van uw vakantie in deze streek te doen, zo’n tour rondom de Gorges. Want op deze manier krijgt u direct een idee van de ligging en schoonheid van de door de Verdon uitgesleten rotskloof. Later in uw vakantie heeft u dan genoeg tijd om dieper in de kloof te duiken, door bijvoorbeeld een boottochtje of een wandeling door de kloof te ondernemen.

Vakantie nabij Grand Canyon van Frankrijk

De Grand Canyon van Frankrijk, zo wordt de Gorges du Verdon ook wel genoemd. En die benaming is het helemaal waard, want het is ook echt een grootse kloof: prachtige vergezichten, scherpe rotspunten, beangstigende dieptes en schitterende natuur. De Gorges du Verdon is een uniek gebied in Frankrijk, waar u kunt genieten van de uitzichten maar ook van de flora en fauna, zoals bijvoorbeeld de tientallen vale gieren met een spanwijdte van twee en een halve meter, en in april de bloeiende rotsmispel, om maar wat te noemen.
De kloof zelf is ongeveer 25 kilometer in doorsnede, maar de weg eromheen meet zo’n 120 kilometer. Reken dus gerust een volledige dag om op uw gemak rondom de kloof te touren. Zeker omdat u eigenlijk bij elke bocht en elk uitzichtpunt wel even wilt uitstappen om van het uitzicht te genieten. Wanneer u daarnaast ook nog in elk dorpje uitgebreid wilt rondkijken heeft u eigenlijk aan een dag niet genoeg voor de hele rondrit. U kunt het rondje rondom de kloof met de klok mee rijden of tegen de klok in, wij reden hem met de klok mee omdat u op die manier het mooiste en indrukwekkendste gedeelte voor het laatst bewaart en u langzaam kunt wennen aan al de natuurpracht.

Vanuit Castellane naar Gorges du Verdon

Hoewel de kloof officieel pas ter hoogte van Rougon begint, rijdt u vanaf een paar kilometer na Castellane op de D952 in de richting van Moustiers al een prachtig gebied binnen waar u een voorproefje krijgt. Ook hier heeft de Verdon al mooie bochten en rotswanden uitgesleten. Na ongeveer 12 kilometer neemt u de afslag links naar de D955 richting Trigance. Na enige tijd zult u aan de rechterkant het kasteel en het dorpje zien liggen en volgt daarna ook snel de afslag rechts in de richting van Aiguines. Hier begint u langzamerhand vanuit het zuiden de kloof in te rijden. Na een geleidelijk stijgend recht stuk, met aan uw rechterkant mooie uitzichten op de bergen, en enkele bochtjes, opent de zuidoostkant van de kloof zich voor u op het Balcon de la Mescla. Stop hier even om een eerste blik op te vangen van het diepblauwe water van de Verdon dat hier honderden meters onder u ligt.

Uitdagende roadtrip

Vervolgens komt u op een van de meest uitdagende stukjes van de zuidelijke route, in elk geval voor auto- en motorrijders. U moet door enkele nauwe, bochtige tunneltjes en tussendoor kunt u geregeld een blik de diepte in werpen, of naar de overkant, waar het andere deel van de route op je ligt te wachten. Na niet al te lange tijd komt u langs de indrukwekkende Pont de l’Artuby, waar je ’s zomers kunt bungeejumpen (de hoogste van Europa). Verder op de route ligt ook nog de Auberge des Cavaliers, met een grote parkeerplaats. Hier heeft u eigenlijk alleen vanaf het terras van het restaurant een mooi uitzicht op de kloof. Op dit punt is ook de start van het prachtige Sentier de l’Imbut, een wandelroute door de kloof.

Moustiers-Sainte-Marie in de Provence

Wanneer u ’s ochtends met de rondrit begonnen bent, komt u rond 12 uur aan bij het einde van de zuidelijke route, Aiguines, een dorp van waar u een mooi uitzicht heeft op het Lac de Sainte-Croix. Dit is een van de twee opties om even te genieten van een Provençaalse lunch. Populairder, maar daardoor ook drukker, is het dorp Moustiers-Sainte-Marie, dat even verderop ligt en het startpunt van de noordelijke route langs de Gorges du Verdon is. Wanneer u naar Moustiers gaat is het zaak om zo ver mogelijk door te rijden voor het parkeren, want hoe lager u parkeert hoe verder u omhoog moet lopen. Er zijn verschillende parkeerplekken op diverse terrassen, dus probeer zo hoog mogelijk te komen met de auto, liefst tot het parkeerterrein dat schuin boven het dorp ligt. Een restauranttip in Moustiers: neem het dagmenu in La Treille Muscate, met het terras langs het riviertje.

Na Moustiers-Sainte-Marie vervolgt u de rondrit rond de kloof door de D952 in de richting van Castellane te nemen. Vooral aan het begin van deze weg heeft u een mooi uitzicht op de uitloper van het meer die de kloof in gaat. Zo’n twintig kilometer verderop komt u aan in La-Palud-sur-Verdon, waar het hoogtepunt van de route rondom de kloof begint. Want kort na dit dorp kunt u de afslag naar de Route des Crêtes nemen, de D23. Dit is een weg met grotendeels eenrichtingsverkeer die u in een boog vlak langs de afgronden leidt, weer terug naar La Palud. Op zowat elke bocht van deze weg heeft u een schitterend uitzicht op de meest ruwe stukken van de Gorges en de rest van de omgeving, tot aan de hogere alpentoppen in het noorden. Met een beetje geluk scheren daarbij ook de machtige vale gieren vlak langs en over u heen en kunt u daarnaast de klimkunsten bewonderen van de vele klimmers die dit gebied aantrekt.

Bent u na deze laatste ronde over de Route des Crêtes, die zo’n uur in beslag neemt, nog niet uitgekeken op de kloof? Stop dan op de terugweg naar Castellane ook zeker even bij het Point Sublime, onder het dorpje Rougon. Vanaf dit populaire uitzichtpunt kunt u een laatste blik in de kloof werpen. Een andere optie is om nog even door te rijden en rechtsaf te slaan de doodlopende weg in naar de parkeerplaats bij Couloir Samson, het start- of eindpunt van de wandeling door de kloof langs de Verdon over het Sentier Martel. Ook vanaf hier kijkt u precies de Gorges du Verdon binnen.

Terug op villapark in Castellane

Terug in Castellane aangekomen is het hoog tijd voor een ijsje, een diner met streekgerechten of gewoon een biertje op een terrasje. Met een beetje geluk kunt u genieten van de laatste zonnestralen, of in ons geval van een prachtige regenboog, want in het voorjaar kan er aan het eind van de dag nogal eens een buitje voorkomen. Gelukkig duurt zo’n buitje hier meestal niet lang. En terwijl de zon langzaam onder gaat en de lucht in vuur en vlam zet, gaan de gedachten nog even terug naar de mooie route van vandaag. Ruig gebergte, doorkruist door een bijzondere blauwe rivier, rustig overvliegende gieren, een onder de voorjaarszon opbloeiend landschap, bochtige weggetjes, oneindige vergezichten, wat is dit stukje Frankrijk mooi!

Bron: Frankrijkpuur.nl