Penne d’Agenais, historisch stadje met enorme basiliek

Oorspronkelijk is het gebouwd als vestigstad, een bastide. In de loop van de eeuwen is er heel wat gevochten rond Penne d’Agenais en deze onstuimige geschiedenis heeft ervoor gezorgd dat er veel verdedigingswerken zijn gebouwd. Telkens als de stad werd uitgebreid, werd er weer een nieuwe muur omheen gebouwd waardoor Penne een groot aantal wallen, stadspoorten, torens en andere verdedigingswerken heeft. Diverse zijn er nog van overgebleven. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat Penne d’Agenais nu een prachtige plaats is en bekend staat als een van de mooiste plaatsjes van de Lot-et-Garonne. Jaarlijks komen vele toeristen tijdens hun vakantie in dit deel van Frankrijk naar Penne d’Agenais.

Penne d’Agenais, middeleeuws vestigstadje

Het dorp ligt direct aan de oevers van de rivier de Lot op een grote heuvel waardoor er een goed overzicht was over de omgeving. Dat zorgt er nu voor dat u van alle kanten prachtige uitzichten heeft. U kunt er goed wandelen. Vooral het centrum, bovenop de heuvel, is erg mooi met zijn hellende steegjes en middeleeuwse vakwerkhuizen. De oude dorpskern van Penne d’Agenais wordt gedomineerd door de grote kerk “Notre Dame de Peyragude”. De gulden koepel is van grote afstand te zien. Loop door de smalle, geplaveide straatjes langs de kunstgalerijen en ambachtelijke werkplaatsen en bekijk de gezellige pleintjes. Voor een uitgebreid bezoek aan Penne d’Agenais kunt u gerust een middag van uw vakantie uittrekken, maar trek wel goede schoenen aan om makkelijk de hellende straatjes op en af te lopen.

Geschiedenis van Penne d’Agenais

Tijdens opgravingen in de omgeving van Penne d’Agenais is duidelijk geworden dat hier al vroeg een nederzetting is geweest van de Galliërs. Later is het plaatsje verder uitgegroeid en werd het in de tijd van de middeleeuwen een van de belangrijkste plaatsen. De goede strategische positie bovenop een hoge rots was in de tijd van groot belang. Richard Leeuwenhart die in die tijd koning van Engeland was heeft opdracht gegeven om Penne d’Agenais verder te versterken waardoor de invloed steeds groter werd. In de tijd van de oorlogen met de katharen bood Penne onderdak aan de katharen die vervolgd, gemarteld en gedood werden door de roomse kerk. Na een lange belegering werd de stad ingenomen door de graaf van Toulouse. Later, in de tijd van de Honderdjarige oorlog, heeft Penne d’Agenais opnieuw diverse oorlogen meegemaakt.

Kerk met een enorme koepel

Iedereen die in Penne d’Agenais komt valt het direct op: een relatief klein dorp met zo’n grote kerk. Deze kerk is de Notre Dame de Peyragude. Door de glimmende koepel is de kerk tot ver in de omtrek te zien. De kerk is een bedevaartsoord op de route naar Compostelle. Meer dan 1000 jaar geleden was er een kleine kapel die vernietigd werd. Een legende vertelt dat een arme herderin een dame ontmoette die zei dat als de herderin thuis komt er een brood zou liggen. Thuisgekomen lag het brood er en de herderin ging terug naar de dame om haar een stukje te geven waarna ze een beeldje kreeg. De kerk heeft dat later geïnterpreteerd als zou dat een verschijning van Maria zijn geweest. Op de plek van de kapel is later een kerk gebouwd om de vermeende verschijning van Maria in ere te houden. De kerk is gebouwd in Romeins Byzantijnse stijl. Op het plein is een mozaïek dat gewijd is aan Maria. In de kerk ziet u mooie glas-in-lood ramen en muurschilderingen. Wandelt u ook rond de kerk, u heeft dan prachtige uitzichten over twee rivierdalen: de vallei van de Lot (met de grote rivier) en de vallei van de Boudouyssou (met de kleine rivier).

Penne d'Agenais 18 Lot Garonne Dordogne vakantie Frankrijk toeristisch.jpg

Wandel door het dorp en ontdek Penne

Om Penne d’Agenais te bekijken kunt u de auto onderaan de heuvel parkeren waarna u lopend door de Porte de la Ville gaat. Dit is de eerste van de drie poorten die u passeert voordat u boven in het oude centrum bent. Bekijkt u het mooie plein Aliénor d’Aquitaine en ga door naar de Place du Mercadiel waar de markt is. Iets terug is het stadhuis en klim daarna verder omhoog. U komt langs prachtige huizen en gezellige pleintjes. De tweede poort die u doorgaat is de Porte de Richard. Eenmaal op de top aangekomen heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving.

Boottochten over de rivier de Lot

Vlakbij Penne d’Agenais kunt u tijdens uw vakantie een leuke boottocht maken over de rivier de Lot. Er zijn rondvaarten van een uur, een halve dag en het is zelfs mogelijk om een hele dag vanaf de boot de omgeving te bekijken. Het departement Lot-et-Garonne, waarin Penne d’Agenais ligt, dankt haar naam aan de twee rivieren die er doorheen stromen: de Lot en de Garonne. De Lot stroomt vanuit de Lotvallei de Lot-et-Garonne in en de Garonne komt oorspronkelijk uit Spanje en stroomt door Toulouse, Agen en gaat bij Bordeaux de Atlantische oceaan in.

Terug naar het overzicht