Villefranche du Périgord, bastide in een kastanjeregio

De officiële naam van dit mooie bastidedorpje in Frankrijk is Villefranche du Périgord. De toevoeging wordt gebruikt omdat er in Frankrijk meer dorpen zijn met de naam Villefranche. Het ligt in het meest zuidelijke deel van het departement Dordogne, op de grens met de Lot en de Lot et Garonne. Deze populaire regio wordt tijdens de vakantie volop bezocht door toeristen vanwege de prachtige natuur en mooie dorpjes. De Périgord en de Dordogne is hetzelfde gebied. Vroeger heette deze regio de Périgord met Périgeux als hoofdstad. Tot de Franse Revolutie was het een graafschap. Bij de bestuurlijke herindeling na de Revolutie werd het een departement en kreeg het de naam van de belangrijkste rivier die er doorheen stroomt: de Dordogne.

Périgord Blanc, Noir, Pourpre en Vert

De Dordogne of de Périgord is opgedeeld in vier regio’s. De Périgord Blanc ligt in het midden. Het noordelijke deel is de Périgord Vert. De Périgord Pourpre is het zuidwestelijke deel van de Dordogne en het zuidoosten wordt gevormd door de Périgord Noir. De kleuren van deze vier streken komen terug in de natuur van het gebied. In de Périgord Blanc overheersen de lichtgekleurde kalkplateaus het landschap. De meeste regen valt in de Périgord Vert, daar is het landschap groener dan in de andere. De paarse kleur is zichtbaar in de wijnstreek rond Bergerac waar de druivenbladeren in het najaar rood-paars verkleuren. Het zwart slaat op het donkere bladerdak van de uitgebreide bossen en de truffel die daar wordt gevonden.

Vier regio's Périgord

  • Périgord Blanc
  • Périgord Vert
  • Périgord Pourpre
  • Périgord Noir

Villefranche du Périgord

In het meest zuidelijke deel van de Dordogne, in de Périgord Noir ten zuiden van Monpazier, ligt Villefranche tussen de beide grote rivieren Dordogne en Lot. Het landschap is prachtig, een van de mooiste delen van de Dordogne met grote bosgebieden en mooie dorpjes. In Villefranche moet u zeker het dorpsplein bekijken en door de straat lopen die op dit dorpsplein uitkomt. Daar zijn de winkeltjes en boetiekjes met plaatselijke delicatessen gevestigd. Ook de eeuwenoude markthal met imposante stenen pilaren is het bezichtigen waard, iedere zaterdag wordt er markt gehouden. Bezoek ook de beroemde markt met Porcini paddenstoelen en kastanjes. Rond de markthal liggen de gotische arcades waaronder de handelaren ook hun koopwaar konden uitstallen. Als u door de steegjes van Villefranche slentert, ziet u de mooie, eeuwenoude huizen. Deze huizen zijn de 16e eeuw gebouwd toen Villefranche een welvarend plaats was. Aan de rand van het dorp ligt de Laverie. In de middelweeuwen was dit de wasplaats van het dorp waar de kleding gewassen werd.

Villefranche, de oudste bastide

Villefranche is een bastidedorp en zelfs de oudste bastide van de Périgord. Het werd in 1261 gesticht door Alphonse de Poitiers en is vrijwel ongeschonden door de geschiedenis heen gekomen. Een van de kenmerken van een bastide zijn de straten die kaarsrecht en loodrecht op elkaar staan waardoor er huizenblokken van vierkanten of rechthoeken ontstaan. Dat is bij Villefranche duidelijk te zien. Ook de arcades, de markthal met originele graanmaten en de overblijfselen van de verdedigingswerken zijn kenmerkend. Hetzelfde vindt u terug bij andere plaatsen in de omgeving zoals Monpazier.

Église Notre-Dame

Op het plein is direct de grote kerk van Villefranche te zien. De oorspronkelijke kerk werd in 1261 gebouwd. Deze werd tijdens de Honderdjarige oorlog verwoest. Uiteindelijk in 1613 is de kerk herbouwd. Omdat de bevolking in die tijd arm was, is de kerk niet goed gebouwd. In de 19e eeuw is besloten om de kerk weer af te breken en te herbouwen onder leiding van d’Abadie die ook de architect was geweest van de Sacré Coeur van Montmartre in Parijs. De binnenkant van de kerk is vierkant. Dit is ongebruikelijk maar komt omdat de eigenaar van een naastgelegen huis zijn woning niet wilde verkopen waardoor de kerk zijn huidige vorm kreeg.

Villefranche 13 Perigord Frankrijk vakantie kastanje Dordogne villa bastide.jpg

Kastanjes

De Périgord wordt wel genoemd het “land van de kastanjes”. Oorspronkelijk komt de boom uit de omgeving van de Middellandse zee maar de Romeinen hebben deze bomen verspreid over het hele land. Omdat de kastanjeboom op veel grondsoorten kan groeien zijn er uitgestrekte bossen ontstaan. De kastanjes werden gebruikt om te eten en het hout van de bomen als bouwmateriaal. Villefranche wordt wel de hoofdstad genoemd van de kastanjeregio. Bij het VVV vindt u het “Maison du Chantaigne”, het kastanje museum. Toegang is gratis. In de zomerperiode worden er iedere dinsdag gastronomische wandelingen georganiseerd waarbij u de kastanjes en producten die van kastanjes zijn gemaakt op allerlei manieren kunt proeven. Van kastanjes worden bijv. likeurs, kastanjeroom, paté of pasta gemaakt.

Chataigne en Marron

In de Dordogne wordt er onderscheid gemaakt tussen de Chataigne en de Marron. In de bolster van een Chataigne zitten meerdere kastanjes terwijl de Marron maar één kastanje heeft. Volgens kenners heeft de chataigne de beste vruchten. De kastanjes van de Périgord is Chataigne en een kruising van twee rassen: Bouche de Bétizac en de Marigoule en levert 30% van de kastanjeproductie in Frankrijk.

Oogsten en verwerken van de kastanjes

Kastanjes worden geraapt en niet geplukt, daarom worden er vaak netten onder de bomen opgehangen waarin de kastanjes worden opgevangen. Vervolgens worden ze uit de bolster gehaald en de goede kastanjes worden afgeleverd bij de Coöperatie die ze verhandelt. De kastanje wordt verwerkt in diverse producten, één van de belangrijkste producten is de “Marron glacé”. Dat is een in suiker geglaceerde kastanje.

Terug naar het overzicht