Regio informatie Rhône - Alpes

De Franse regio Rhône-Alpes ligt in Zuidoost-Frankrijk, tussen Parijs en de Côte d’Azur, tegen de grens met Zwitserland en Italië. In het westen wordt de grens van Rhône-Alpes gevormd door de bergketen Centraal Massief en in het oosten door de Alpen. Tussen deze bergketens ligt de vallei waar twee bekende rivieren doorheen stromen: de Saône en de Rhône. De regio is vernoemd naar een van deze rivieren en de Alpen: Rhône-Alpes. De Rhône-Alpes grenst in het zuiden aan de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur (PACA) en vervolgens met de klok mee aan de Franse regio’s Languedoc-Roussillon, Auvergne en Bourgogne-France-Comté. Daarnaast grenst het aan de Italiaanse regio’s Valle d’Aosta en Piëmont en de Zwitserse kantons Vaud, Wallis en Genève. Enkele jaren geleden is bij de regionale herindeling Rhône-Alpes samengevoegd met de Auvergne waarna de nieuwe regio Auvergne-Rhône-Alpes is ontstaan.

Departementen van regio Rhône-Alpes

De regio bestaat uit acht departementen en deze departementen worden bestuurd vanuit de prefecturen, de hoofdsteden van ieder departement. De regio behoort tot de meest welvarende regio’s van Europa. Na de regio van Parijs is het de belangrijkste economische regio van Frankrijk. Enkele departementen zijn populair om tijdens de vakantie naartoe te gaan zoals de Ardèche en de Haute-Savoie. De Rhône-Alpes heeft acht natuurparken waaronder de gebieden waarin de Mont Blanc en de Gorges de l’Ardèche liggen. In de valleien van de Rhône liggen langs de rivier de Rhône grote wijngaarden met wijnsoorten als “Côtes du Rhône”.

Departementen met prefectuur

 • Ardèche - Priva
 • Ain - Bourg-en-Bresse
 • Rhône - Lyon
 • Loire - Saint-Étienne
 • Isère - Grenoble
 • Drôme - Valence
 • Savoie - Chambéry
 • Haute-Savoie - Annecy

Haute-Savoie

De Haute-Savoie bestaat uit drie streken die verspreid liggen over vier arrondissementen. De vier arrondissementen zijn:

 • Annecy
 • Bonneville
 • Saint-Julien-en-Genevois
 • Thonon-les-Bains

In het departement Haute-Savoie zijn drie streken te onderscheiden die vooral door de natuur zijn bepaald:

 • De Chablais is de grootste streek. Dit is de streek ten zuiden van het Meer van Genève tot aan de plaatsen Avoriaz en Morzine. In deze streek ligt ook Abondance waar FranceComfort – AlpChalets Portes du Soleil ligt. Deze bergachtige streek is onderdeel van de Portes du Soleil waarvan een deel in Frankrijk en een deel in Zwitserland ligt en in de winter een van de grootste skigebieden in Europa is met veel wintersportplaatsen als Châtel, Lachapelle d’Abondance, Avoriaz, Morzine en Abondance.
 • De tweede streek van de Haute-Savoie is de Vallée d’Arve. In deze streek ligt de Mont Blanc en plaatsen als Chamonix.
 • De derde streek is het Pays des Aravis. In dit gebied ligt Annecy, het meer van Annecy en de stad La Clusaz.
Wintersport 6 Frankrijk Abondance Portes du Soleil ski snowboard luxe appartement.jpg

Wintersport

In de winter zijn de bergen bedekt met een dikke laag sneeuw en is de regio Portes du Soleil de favoriete plek van veel wintersportes die komen skiën, snowboarden of langlaufen. Het is het grootste skigebied van Frankrijk met 650km aan blauwe, rode en zwarte pistes. Kabelbanen zorgen ervoor dat u snel en makkelijk bovenop de top komt waar u begint aan een volgende afdaling. Op veel plaatsen staan restaurants waar u kunt lunchen en uitrusten. Aan het eind van de dag kunt u genieten van een après-ski. Skimateriaal kunt u in de dorpjes huren en lessen kunt u terplekke boeken. Ook de skipassen kunt u eenvoudig op veel plekken kopen.

Zomervakantie

De regio Chablais, waar ook het park FranceComfort – AlpChalets Portes du Soleil in ligt, is een toeristische regio waar velen naartoe gaan op vakantie. Zowel in de zomer als in de winter. In de zomer is het Alpenlandschap adembenemend mooi met ruige bergen, glooiende valleien en Alpenweides waar de koeien op grazen. Verspreid over het landschap liggen de authentieke Franse dorpjes met gezellige terrasjes. Het gebied is geschikt voor lange wandelingen en sportieve fietstochten. Het noordelijke gedeelte van de Chablais ligt aan het Meer van Genève. Langs de rand van het Meer liggen diverse plaatsen als Genéve, Thonon-les-Bains, Évian-les-Bains en Yvoire.

Nog meer informatie

Bezienswaardigheden - In de regio zijn veel bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om ... [Lees meer] 

Toeristische plaatsen - Een overzicht van de vele toeristische plaatsen die ... [Lees meer]

Sportief in de Portes du Soleil - Kijk welke sportieve mogelijkheden er zijn in de ... [Lees meer]

Burchten en kastelen - In de Haute Savoie zijn veel kastelen die ... [Lees meer]

   

🌄 Boek uw vakantie naar de Haute-Savoie 📅

Terug naar het overzicht