Algemene informatie over de regio

Vakantie in de Poitou-Charentes – Nouvelle-Aquitaine

Op 1 januari 2016 zijn in Frankrijk diverse nieuwe departementen ontstaan als samenvoeging van enkele oorspronkelijke departementen. Zo ook Nouvelle-Aquitaine, waarin de departementen Poitou-Charentes, Aquitaine en Limousin zijn opgegaan.
 
De Poitou-Charentes ligt aan de Atlantische oceaan met bekende plaatsen als La Rochelle. Zuidelijk van de Poitou-Charentes ligt de Aquitaine. De Dordogne, dat onderdeel uitmaakt van de Aquitaine grenst direct aan de Poitou-Charentes. In het noorden ligt de Pays de la Loire, ten noordoosten de Centre en oostelijk van de Poitou-Charentes ligt de Limousin. De hoofdstad van de streek is Poitiers.

Kaart van de Poitou-Charentes

 • De Charente is het zuidoostelijke deel van de Poitou-Charentes met Angoulème als hoofdstad. Het noorden is overwegend agrarisch, het westen heeft veel wijngaarden waar de druiven worden gebruikt. Dit is de bekende Cognac-regio. Het is een departement met ruim 400 Romaanse kerken uit de 12e tot 13 eeuw, veel musea en diverse historische kastelen
 • Het zuid-oosten van de Poitou-Charentes wordt gevormd door de Charente Maritime. Dit departement ligt aan de zee en grenst in het zuiden aan de Gironde en in het noorden aan de Vendee. De kustlijn van ca. 450 km heeft ca. 250 km strand. La Rochelle is de hoofdstad. Voor de kust liggen de eilanden Oléron, Ré en Aix.
 • Vienne met als hoofdstad Poitiers ligt in het noordwesten van de Poitou-Charentes. In het noordelijke deel liggen heuvels met bos en in het zuiden bos met heide. Ten oosten van Poitiers ligt veel industrie. Verder heeft Vienne talloze musea, abdijen, kastelen, mooie dorpjes en de grote trekpleister Futuroscope, Parc Européen de l'Image
 • Tenslotte het noordwestelijke deel: Deux Sèvres: De hoofdstad is Niort. Het is een departement met veel gezichten, Le Pays du Bocage (heuvels en bos), Le Pays de Gâtine (valleien en weiden), Le Pays Thoursais (mooie natuur), Le Haut Val-de-Sèvre (wouden, rotsen, kastelen), Le Niortais et le Marais Poitevin (met het "groene Venetië), Le Pays Mellois (rivieren en kastelen).

Deux Sèvres

Het departement Deux-Sèvres grenst ten noorden aan Maine-et-Loire, in het oosten aan Vienne, in het zuiden aan Charente en Charente-Maritime, en in het westen aan de Vendée.

Er zijn 6 verschillende streken:

 • Le Pays Thouarsais (noordoosten): kalkgronden met graanvelden en wijngaarden, prachtig natuurschoon en huizen met leien daken.
 • Le Pays du Bocage Bressuirais (noordwesten): behoort bij het oude massief van West-Frankrijk met beboste heuvels en meanders van de rivier de Dolo.
 • Le Pays de Gâtine (middendeel): land van koeien en schapen, van valleien vol weiden, appelbomen en feesten en festivals.
 • La Haut Val-de-Sèvre (wijde omgeving van Saint-Maixent): rotsen en wouden, hunebedden en kastelen, watermolens en cipressen die de Hugenotenroute markeren.
 • Le Niortais et le Marais Poitevin (zuidwesten): vlakten die eindigen bij het moeras van Poitevin, het ‘groene Venetië’, doorsneden met duizenden kanalen.
 • Le Pays Mellois (zuidoosten): land van rivieren (Sèvre Niortaise, Boutonne, Belle en Somptueuse) en Romaanse keuken.
 • In de Deux Sèvres, met name “Le Pays de Gâtine” ligt het vakantiepark van FranceComfort.

De naam “Deux Sèvres”

Het departement heeft haar naam gekregen van twee rivieren die door het departement heen stromen, de Sèvre Nantaise en de Sèvre Niortaise. De Sèvre Nantaise stroomt vanaf het noordelijk deel van het departement richting Nantes. De Sèvre Niortaise, die ontspringt in het dorpje Sepvret in het zuiden van het departement, stroomt via Niort en La Rochelle naar zee.

Klimaat

Het klimaat is er over het algemeen goed. Sterker nog met gemiddeld 2250 zonuren per jaar is het een van de meest zonnige streken van Frankrijk. In de maanden juni, juli en augustus is het over het algemeen droog.

Romaanse kunst

Door de Poitou-Charentes loopt een deel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Langs deze route treft u veel religieuze Romaanse kunst aan zoals de Abbaye de Saint-Savin-sur-Gartempe, de Abbaye aux Dames de Saintes, de Abbaye de Fontdouce, de Eglise Notre-Dame-la-Grande en de Eglise Saint- Pierre d'Aulnay-de-Saintonge

Parc Naturel du Marais Poitevin

Voor zowel de buitenlandse toerist als de Fransen zelf is het Parc Naturel du Marais Poitevin een geliefde streek. Het gebied ligt ongeveer tussen de A10 en de Atlantische kust, ter hoogte van Niort.
De streek bestaat uit 2 delen. Meer richting de kust is het moeras gedeeltelijk droog gelegd, in het binnenland is het natte deel. Dit is het mooiste gedeelte en wordt Venice Vert genoemd. Het is een prachtig gebied dat alleen of met een gids bezocht kan worden. U kunt er volop wandelen, fietsen en boottochten maken waarbij u allerlei leuke dorpjes tegen komt.

Cognac

In het zuidelijke deel van de Poitou-Charentes komt u in de heuvelachtige streek van Cognac. De vele wijngaarden, zonnebloemen-, graan- en maisvelden strekken zich uit over de glooiende heuvels. Het plaatsje Cognac heeft oude straten met mooie herenhuizen en het is de moeite waard een wandeling door de stad te maken. De grote cognac-huizen zijn hier gelegen langs de kade van rivier de Charentes. Uiteraard staat een bezoek aan de gerenommeerde kelders van de huizen Martel, Hennesy of Otard voor de liefhebbers ook op het programma.

Jarnac

Verder langs de Charente ligt het plaatsje Jarnac. Hier is het gerenommeerde huis Courvoisier gevestigd. Bezoek de kelders en bekijk het proces van de vervaardiging van cognac.
Jarnac is ook bekend omdat de Franse president Mitterand er zijn jeugd door bracht en er nu begraven ligt.

Poitiers

De universiteitsstad Poitiers heeft een leuk centrum met veel boetiekjes en dankzij het studentenleven een bruisend uitgaansleven. Het uitgaansleven is breed georiënteerd voor jong en oud. Het is trouwens een van de oudste steden van Frankrijk en rijk aan cultuur en historie.
De stad Poitiers heeft het keurmerk Ville d'Art et d'Histoire, stad voor kunst en geschiedenis toegekend gekregen door het Ministerie van Cultuur, en wordt ook wel de stad van de honderd klokkentorens genoemd.

Parthenay

Ten westen van Poitiers ligt Parthenay in een streek met een agrarisch karakter. De stad ligt aan de oevers van de Thouet en heeft in het oude centrum nog zijn oorspronkelijke middeleeuwse karakter behouden, met oude straatjes en prachtige panden. Aan de bouwwerken, de stadswallen en de indrukwekkende toegangspoort is echt nog te zien dat Parthenay een pelgrimsplaats is geweest. Het stadje ligt ook op de route naar Santiago de Compostella. Op woensdagen wordt hier een van de grootste veemarkten van Frankrijk gehouden. De veemarkt heeft een oppervlakte van maar liefst 13.000 vierkante meter. Kom bijtijds en ga mee met een rondleiding. Deze streek staat bekend om de hoge kwaliteit van rund- en schapenvlees.

Niort

In de vallei van de rivier de Sèvre ligt de stad Niort die een bezoek zeker waard is. In Niort en Montbron vindt u gezellige pittoreske straatjes, waar u heerlijk kunt genieten van de restaurants en bars. Het is gebruikelijk om in drink- en eetgelegenheden een fooi te geven van ongeveer 10%
Een bijzonderheid is hier de zogenaamde groene engelenwortel. Een stengel die gedroogd wordt en ingelegd in suiker.

Fietsen in de Poitou-Charentes

De Poitou-Charentes is erg geschikt voor een fietsvakantie. Tijdens het fietsen in Poitou-Charentes ervaart u de afwisselende natuur en passeert u leuke dorpjes met historische gebouwen en gezellige terrasjes. Er is meer dan 1.000 km aan fietspad aangelegd waar zowel de toerfietser als de mountainbiker een interessante rit kan uitstippelen. Ook zijn er al een aantal routes uitgestippeld die u langs de mooie plekken van de Poitou-Charentes brengt.

Wandelen in de Poitou-Charentes

Vanwege de variatie van de streek, het milde klimaat en niet al te grote hoogteverschillen is deze streek zeer geschikt voor wandelaars. Er lopen verschillende lange wandelroutes door dit gebied heen. Maar ook de korte routes zijn aan te bevelen, of mogelijk helemaal geen route. De ene keer gaat u over de heuvels en door de landerijen, een andere keer door de bossen. Ook door de wijngaarden en het marais Poitevin lopen wandelpaden.

Wijngaarden

Ten noorden van Poitiers, ter hoogte van Neuville-de-Poitou zijn wijngaarden aan. Haut-Poitou is een klein authentiek wijngebied, het zijn veelal kleine wijnboeren die op de wijngaarden van hun landhuizen en kastelen lekkere landwijnen verbouwen van de cabernet-, gamay- en sauvignondruif.
Het meest bekende drankje van de Poitou-Charentes is echter de Pineau, een aperitief op basis van wijn en cognac.

Futuroscope

In de omgeving van Poitiers ligt Futuroscope, een themapark over technologie en toekomst. Dit park heeft grote bekendheid en velen uit binnen- en buitenland komen er naartoe. Zowel voor volwassen als voor jonge en oudere kinderen is er volop te doen en te ontdekken. Met 3D en zelfs 4D beelden wordt een sfeer gerealiseerd die adembenemend is.

Eilanden Oléron, Île de Ré en Aix

Het kustgebied van de Poitou-Charentes is ook leuk om een keer te bezoeken. De lange kuststrook is op zich ook weer erg gevarieerd. Grote stranden met leuke dorpjes en gezellige terrasjes, maar ook wat ruigere gedeeltes. De (schier)eilanden Oléron, Ré en Aix moeten zeker niet gepasseerd worden. Wilt u écht genieten van de natuur, de rust en de schoonheid, ga dan een keer buiten het hoogseizoen. In de vakantiepiek moet u hier niet op rekenen.

La Rochelle

La Rochelle is een stad waar u zeker een dag aan kunt besteden. Het heeft een mooie oude binnenstad en een haven waar u de sfeer van de koloniale tijd ervaart. Tegelijk is er een gezellig bruisend leven met bars, restaurants en vele terrasjes. Verken La Rochelle met de gele fietsen (velos jaunes). Er zijn 350 fietsen die ter beschikking staan voor de toeristen in de stad. Op vertoon van uw legitimatiebewijs is zo'n fiets de eerste twee uur gratis, daarna tegen een kleine vergoeding. Fiets in ieder geval ook langs de dagelijkse markt in de overdekte markthal. Een plaatselijke markt staat garant voor het authentieke Franse leven. Ook leuk voor de kinderen tijdens de vakantie.
Loop ook even door Les Minimes. Met 3500 ligplaatsen is dit de grootste jachthaven aan de Oceaan.

Rochefort

Iets zuidelijker ligt Rochefort met een moeraslandschap, het “Réserve naturelle de Moëze”, een gebied met duizenden trekvogels.

Indoor activiteiten in Poitou-Charentes

Is het een dagje minder mooi weer? Dan zijn er natuurlijk ook indoor activiteiten in de buurt. In de populaire plaats Niort is een indoorspeeltuin voor kinderen tot en met 12 jaar. Aan de allerkleinsten is ook gedacht. Er is namelijk een speciaal gedeelte voor kinderen tot met net 3 jaar.
Ook op korte afstand van uw vakantiehuis in Poitou-Charentes, in het plaatsje Civaux, treft u Planete des Crocodiles. De naam zegt het al. Dit is een overdekt reptielenpark met krokodillen en schildpadden.

Grotere plaatsen

In de omgeving zijn enkele grote plaatsen waar u prima kunt shoppen. Poitiers, Niort, Angouleme zijn steden met een groot winkelgebied en uitgaansgelegenheden waar u zich als toerist prima een dag kunt vermaken. Restaurants en terrasjes in overvloed.

Eten & drinken tijdens de vakantie

Ook in de Poitou-Charentes zijn de specifieke streekgerechten. Eén daarvan is de palingschotel Matelote d’anguilles, maar ook Sauce aux Lumas (slakken met rode wijn), geitenlam met groene knoflook of schaapsbout en boerenham ingewreven met zout en cognac worden vaak geserveerd. Daarnaast zijn de geitenkaasjes uit de regio heerlijk en dragen exotische namen als Chabichou of hebben gewoon de naam van de plaats als Lezay of Saint-Bougon. Het meest bekende drankje van de Poitou-Charentes is echter de Pineau, een aperitief op basis van wijn en cognac. De landwijnen uit de verschillende departementen zijn bijna allemaal van goede kwaliteit. Vergeet niet de Broyé Poitevin (ronde koek) of de Macarons de Montmorillon (amandelkoekjes) te proeven.

Golfen vlakbij uw vakantiehuis

Liefhebbers van golfen kunnen terecht bij diverse golfbanen in de regio. Als eerste natuurlijk Golf des Forges, de golfbaan naast het park. Via de receptie zijn er met voordeel greenfees te verkrijgen.
Daarnaast zijn er in de regio meer golfbanen zoals Golf du Haut-Poitou, gelegen aan de glooiende oevers van het Lac Saint Cyr, een mooi recreatiemeer.

Onderweg

De vakantie begint als u de auto in stapt en de reis naar uw vakantiehuis van start gaat. Overweeg eens om onderweg een keer extra te stoppen en een leuk stadje te bezichtigen. Of pak een of meer nachten extra in de regio Parijs om de Eiffeltoren te beklimmen of Disneyland te bezoeken.
 
Bent u op het park? Vraag dan eventueel de beheerder om meer informatie. Hij kent de streek als geen ander.

Terug naar het overzicht