Niort en de legende van de bronzen draken

Niort wordt wel het Groene Venetië genoemd. Het is de toegangspoort naar de Marais Poitevin, het enorme natuurgebied tussen Niort en de Atlantische kust. Na de Camargue bij Marseille aan de Middellandse Zee is dit het grootste waterrijke natuurgebied van Frankrijk met jaarlijks tienduizenden toeristen. Tijdens hun vakantie nemen ze de tijd om dit gebied te bezoeken.
De stad zelf ligt aan de oever van de rivier Sèvre Niortaise en is bekend om zijn unieke en beeldbepalende Donjon, de prachtige markthallen, de fraaie oude huizen, mooie kerkgebouwen en het 16e eeuwse voormalige stadhuis dat de “Pilori”, schandaalpaal, heet. In de belangrijkste winkelstraat staan vier bronzen draken. Over hun oorsprong bestaat een legende uit de 12e eeuw. Wie heeft de draak verslagen? Niort met mooie winkelstraten en gezellige terrasjes is de moeite waard om tijdens uw vakantie in de Poitou-Charentes in Frankrijk een keer te bezoeken.

Historische binnenstad van Niort

Een groot deel van de binnenstad is autovrij. De talloze smalle Middeleeuwse straatjes hebben ook nauwelijks ruimte voor auto’s. Dit zorgt ervoor dat u veilig en op uw gemak kunt rondwandelen om alles te bekijken. Loop door de Rue Saint-Jean en de Rue du Petit-Saint-Jean, daar staan vakwerkhuizen uit de 15e en 16e eeuw en hotels met prachtige voorgevels, zoals het Maison de la Vierge en de Pilori. Uiteraard zijn er in de oude binnenstad ook volop terrasjes waar u kunt uitrusten en wat drinken.

Markthallen van Niort

Het is altijd leuk om in de vakantie een bezoek te brengen aan de markthallen in Franse steden, maar zeker aan die in Niort. De prachtige hal van metaal en glas is gebouwd in 1869 en ligt schuin tegenover de Donjon. Hier brengen meer dan 100 ondernemers zes dagen per week hun versproducten aan de man. Iedere morgen van dinsdag tot zondag is de markt geopend met een grote markt op donderdag-, zaterdag- en zondagmorgen. De markt zelf heeft een zeer uitgebreid aanbod aan versproducten: vleeswaren, charcuterie, kazen, vis, fruit, honing, vers brood, groenten en gebak. Geniet ook buiten de markthal van de gezellige sfeer. Rond de markthal zijn gezellige terrasjes met uitzicht op de Donjon.

Shoppen

Niort is een leuke plaats om te winkelen. In het oude stadscentrum zijn de boetiekjes en galerieën, in de winkelstraten zijn de grotere winkels. Wilt u het nog wat groter, ga dan naar de “shopping malls” in de buitenwijken van Niort. De inwoners van Niort zelf gaan ook graag naar de luxe winkels in La Rochelle om daar te winkelen.

De Donjon, de markante burcht van Niort

Een prachtige bezienswaardigheid van Niort is de Donjon, een onderdeel van een Middeleeuws kasteel en het belangrijkste monument in Niort. Het kasteel was op haar hoogtepunt 700m lang en had ca. tien torens. Voor een deel dateert de Donjon uit de 12e eeuw, toen met de bouw begonnen werd door Hendrik II (Henry Plantagenêt) en Richard Leeuwenhart. Hendrik II, de koning van Engeland, had grote zeggenschap gekregen in Frankrijk door zijn huwelijk met Aliénor d’Aquitaine die drie maanden daarvoor was gescheiden van de Franse koning Lodewijk VII. De Donjon bestaat uit twee vierkante torens van 23m en 28m hoog die verbonden zijn door het hoofdgebouw uit de 15e eeuw. De zalen in het hoofdgebouw worden gebruikt als museum. Vanaf de torens heeft u een prachtig uitzicht over Niort. Het is een van de grootste kastelen uit deze periode die nog overgebleven zijn in Frankrijk. Het romaanse verdedigingswerk geldt ook als een van de mooiste van heel Frankrijk en kreeg in 1840 de status van historisch monument.

Gezichtsbepalende gebouwen in Niort

De diverse oude kerken in Niort zijn het bezoeken zeker waard. De belangrijkste is de Notre-Dame uit de 14e eeuw. Het is met zijn hoge torenspits het hoogste gebouw in het departement Deux-Sèvres. Daarnaast is de Église Saint André een prachtige middeleeuwse kerk die goed te herkennen is aan de twee hoge symmetrische torens. De kerk van Saint-Florent staat bekend om een aantal ongewone gravures in de kerkmuren. Mooi is ook de Saint-Etienne en zoals de naam al aangeeft is de Église Saint-Hilaire de Niort gebouwd ter ere van Saint-Hilaire.

Markante kerken in Niort

  • Notre-Dame
  • Église Saint André
  • Église Saint-Florent
  • Église Saint-Etienne
  • Église Sainte-Hilaire
Niort 8 marais poitevin vakantie Frankrijk poitou charentes toerisme rue brisson.jpg

Vier bronzen draken

In de belangrijkste winkelstraat van Niort staan vier bronzen draken. Zij verwijzen naar de legende waarvan meerdere versies de ronde doen. De bekendste drakenlegende speelt in 1692, als de stad wordt geterroriseerd door een reusachtige slang met vleugels die kinderen, vrouwen en mannen met één hap verslindt. De draak zit op de Notre-Dame en drinkt water uit de Sèvre Niortaise. Niemand durft met de draak te vechten totdat een veroordeelde soldaat, Jacques Allonneau, opstaat. In ruil voor vrijlating wil hij de draak proberen te verslaan. Hij steekt zijn zwaard in de hals van de draak die sterft. In een laatste stuiptrekking valt de draak bovenop Jacques Allonneau waarna beide sterven.

Place de la Breche

Een groot en ruim stadspark in het midden van Niort, dat is de Place de la Breche. Onder het park is een enorme parkeergarage waardoor u direct middenin het centrum bent als u uit uw auto stapt. De Place de la Breche vormt de scheiding tussen het oude en nieuwe gedeelte van het centrum van Niort. In het park is een leuke speeltuin en grote gazons waar de inwoners van Niort elkaar graag ontmoeten. In de zomer zoeken ze verkoeling onder de grote fontein. Rond het Place de la Breche zijn restaurants met gezellige terrasjes.

Engelwortel, hét streekproduct van Niort

In Niort en omgeving is “Angélique”, ofwel engelwortel, een van de meest bekende streekproducten. Behalve in een klein gebied in de Auvergne groeit het alleen in het milde klimaat en de natte grond van de Marais Poitevin. De plant wordt wel 2m hoog en alle delen van de plant kunnen gebruikt worden. Het wordt verwerkt in thee, olie, zeep, likeur en snoep. De Noormannen hebben de plant mee gebracht uit Scandinavië, voor die tijd was het onbekend in de rest van Europa. De plant zou een geneeskrachtige werking hebben. Begin 17e eeuw zou het de inwoners van Niort zelfs beschermd hebben tegen de pest waardoor er in Niort veel minder mensen zijn gestorven dan in andere delen van Frankrijk.

Pilori

De Pilori, wat “schandpaal” betekent, is een mooi gebouw uit de 14e eeuw middenin de historische binnenstad. Dit is het voormalige stadshuis dat in renaissance stijl is gebouwd. Op deze plaats stond in de Middeleeuwen de schandpaal waar wetsovertreders tentoon werden gesteld. Het hele gebouw, met name rond de deuren en ramen, is voorzien van decoratief metselwerk. De Pilori wordt nu gebruikt als expositieruimte voor lokale kunstenaars.

Marais Poitevin

Dankzij het Marais Poitevin, een groot natuurgebied ten westen van Niort, heeft Niort de bijnaam Groen Venetië gekregen. Marais Poitevin is een regionaal natuurpark met veel rivieren, sloten en beekjes. Met bootjes kunt u dit moerasgebied bekijken. Het gebied is bekend om de grote variatie aan fauna en flora.

Jardins du Moulin du Roc

Festivals, die worden in Niort volop georganiseerd, vooral in de zomermaanden. Iedere donderdag in juli en augustus vindt in de Jardins du Moulin du Roc het festival “Les Jeudis de Niort” plaats. Dit is een zomers evenement met moderne muziek.

Terug naar het overzicht