Rocamadour, toeristische plaats in de Dordognevallei

Een van de grootste toeristische plaatsen in Frankrijk is Rocamadour. Jaarlijks trekt deze plaats in de Dordognevallei vele bezoekers en is na Mont Saint-Michel de meest bezochte plek van Frankrijk. Na Lourdes is het ook de meest bezochte bedevaartsplaats van Frankrijk. Dankzij een unieke combinatie van geschiedenis, gezelligheid, kunst en een prachtig landschap heeft het stadje een unieke sfeer. Een bezoek aan Rocamadour, gebouwd op een rots boven de rivier Alzou, mag tijdens uw vakantie niet ontbreken. U kunt bovenaan parkeren en dan naar beneden lopen en met de lift weer terug, of beneden parkeren en dan omhoog lopen. Ook rijdt er een treintje die op verschillende plekken stopt waar u uit kunt stappen.

Geschiedenis

In de oudheid leefden er al mensen op deze plek, dat blijkt uit de aangetroffen rotstekeningen in grotten. In de periode voor de middeleeuwen heeft een kluizenaar, Amadour, zich hier gevestigd en ontstond er vervolgens al voor de tiende eeuw een kleine kloostergemeenschap. In de twaalfde eeuw zou er een wonder gebeurd zijn waarna een enorme bedevaart ontstond. Toen daarna ook nog het graf van Amadour werd ontdekt groeide Rocamadour uit tot een populair pelgrimsoord die door velen bezocht werd op weg naar Santiago de Compostela. Tijdens de godsdienstoorlogen en de Revolutie werd Rocamadour vernietigd. In de tweede helft van de negentiende eeuw is Rocamadour volledig gerestaureerd. De populariteit die Rocamdour nu heeft komt vooral omdat het stadje ontdekt werd door het massatoerisme in de twintigste eeuw werd.

Bedevaart naar Rocamadour

Om te ervaren hoe de pelgrims Rocamadour bezochten kunt u het beste vanuit L’Hospitalet schuin naar beneden lopen naar de toegangspoort van Rocamadour. Deze weg is de Voie sainte, de heilige weg, die uitkomt bij de dertiende eeuwse poort “Porte du Figuier” en toegang geeft in de hoofdstraat van Rocamadour. Nu zijn daar toeristische winkels en restaurants gevestigd. In het midden van het dorp is de beroemde trap naar boven, de Grand Escalier. De pelgrims trokken vrijwel al hun kleren uit en gingen op blote knieën de trap met ruim 200 treden op. Soms maakten ze het zichzelf nog moeilijker door zware ijzeren kettingen om te hangen.

Zeven heiligdommen

Bovenaan de trap is een centraal pleintje met de verschillende kapellen. De bekendste zijn de Notre-Damekapel, de Saint-Sauveurbasiliek en de Saint-Michelkapel. In de Notre-Damekapel staat de Zwarte Madonna en vlakbij deze kapel is ook het graf van Sint Amadour. Op het plein is ook de toegang naar het vroegere paleis van de bisschop. Nu is daar een museum.

Prachtige uitzichten over de vallei

Als u tijdens uw vakantie een bezoek brengt aan Rocamadour kijk dan vooral ook naar de omgeving en de prachtige natuur. Helemaal bovenaan bij de burcht heeft u een prachtig uitzicht over Rocamadour en de omgeving. U ziet de vallei Alzou met de rivier en het Regionaal Natuurpark van de Causses du Quercy. Een ander punt met een prachtig uitzicht is het naastgelegen plaatsje L’Hospitalet. U ziet dan aan de overkant van de vallei Rocamadour tegen de berghelling liggen en begrijpt waarom vaak wordt gesproken over de hangende heiligdommen van Rocamadour.

Chapelle Notre Dame

De belangrijkste kapel is de Notre Dame. Volgens de legende heeft een kluizenaar deze met handen in een rots uitgehakt. In deze kapel staat de Vierge Noire, de Zwarte Madonna, uit de 12e eeuw. Deze is gesneden uit hout van een walnootboom en zou de oorzaak zijn van wonderen in Rocamadour. Voor een pelgrim is een bezoek aan de Notre Dame en de Madonna het hoogtepunt van de bedevaartstocht naar Rocamadour.

Zwaard van Durandal

Boven de ingang van de Chapelle Notre-Dame, de meest heilige kapel van Rocamadour, steekt een zwaard in de rosten. De legende vertelt dat dit het magische zwaard Durandal is dat Roelant gekregen heeft van Karel de Grote aan het begin van een veldtocht in de Pyreneeën. Toen hij dreigde te verliezen gooide hij het zwaard richting Rocamadour en kwam het boven de deur van de kapel terecht.

Rocamadour 5 Dordogne Frankrijk vakantie villa toerisme Lanzac Mauroux.jpg

Kruisweg

Een andere mogelijkheid om in Rocamadour te komen is van bovenaf waar de burcht ligt. Vanaf dit niveau is er een slingerend pad naar beneden. Langs dit pad is de kruisweg van Christus afgebeeld. In de rotsen zijn openingen waarbij de verschillende stadia en fragmenten van de kruistocht worden getoond. Een derde mogelijkheid om in het dorp te komen of weer terug te gaan naar de burcht bovenaan, is de lift.

Andere bezienswaardigheden in Rocamadour

 • Kapel in L’Hospitalet – Dit was vroeger het gastenhuis voor bedevaartgangers.
 • Apenpark “La Fôret des Singes“
 • Roofvogelshow “Rocher des Aigles”.
 • “Grottes des Merveilles“
 • Parc Durandal, middeleeuwse shows met paarden
 • Treintje van Rocamadour
 • La Borie d’Imbert en La Maison de Justine, boerderijen uit de 19e eeuw
 • “Les Montgolfiades”, luchtballonnenshow

Specialiteiten uit Rocamadour en de regio

 • Rocamadour kaas is een romige kaas, gemaakt van geitenmelk en is van zeer goede kwaliteit. Het heeft een AOC status.
 • De rode Amadour wijn bestaat uit 60% Merlot en 40% Malbec en heeft diverse prijzen gewonnen.
 • Foie gras boerderij in Rocamadour waar u heerlijke specialiteiten kunt kopen. De ganzen worden tegenwoordig diervriendelijk behandelt.
 • Notentaart: Een specialiteit van de regio’s Quercy is de cake met walnoten uit Rocamadour.
 • De geitenmelk zeep die veel gebruikt wordt in gevallen van droge huid en eczeem en bekend staat om de antibacteriële eigenschappen.
Terug naar het overzicht