Larressingle - Carcassonne in het klein

Wie ooit wel eens in de bekende Cité van carcassonne is geweest, zal daaraan denken als hij een bezoek brengt aan Larressingle. Ook hier staan de muren van deze kleine vesting nog fier rechtop en dat geeft dit dorp een unieke middeleeuwse sfeer.

Oorlog

Larressingle vormde tijdens de honderdjarige oorlog met Engeland een belangrijke vesting. De Engelsen waren heer en meester in dit gebied en het dorp diende als verdediging van de Gascogne. Het dorp zelf is nooit belegerd en kwam dus ongeschonden uit de grootste oorlog van de Middeleeuwen.

Nadat de strijd beslegd was in het voordeel van de Fransen verloor de burcht zijn functie. Larressingle raakte de eeuwen daarna in verval. De sterke stenen van de muren werden door de dorpelingen gebruikt om hun eigen huizen te bouwen. Later, in de twintigste eeuw werd het dorp in oude glorie hersteld.

Het dorp

Het dorp heeft een kasteel en een oude kerk met een beeld van Saint-Sigismond. De beeldhouwer wist kennelijk niet precies hoe deze heilige er uitzag en heeft daarom maar een andere Franse held genomen als model; Vercingetorix. Het kerkje heeft door zijn dikke muren en kleine raampjes een aparte sfeer.

Naast het kasteel en de kerk omvat Larressingle niet heel veel huizen. In één van deze huizen is een museum ingericht waar aan de hand van kostuums de geschiedenis van het dorp wordt uitgelegd. De kleine straatjes en steegjes zijn mooi. Er is zelfs een heel klein openlucht theater achterin het dorp.

Attractiepark

Vlak buiten het Middeleeuwse dorp is er een soort van Middeleeuws attractieparkje gebouwd. Bekijk hier de oorlogsvoering uit de veertiende eeuw compleet met ridders, katapulten en belegeringstorens. Leuk voor volwassenen en kinderen.

Armagnac

Larressingle ligt midden in de Armagnac. Hier wordt een lekkere drank geproduceerd. Het dorp ligt tussen de druivenranken in waar de edele drank van wordt gemaakt. In de directe omgeving van Larressingle zijn leuke gelegenheden om Armagnac te proeven en aan te schaffen.

Terug naar het overzicht