Mirepoix in de Languedoc

Mirepoix ligt tussen Carcassonne en Foix, in het hart van het Kathaarse gebied. Het is een van de meest bekende bastidestadjes in het zuiden van Frankrijk; voornamelijk vanwege zijn vakwerkhuizen en galerijen. Het centrale plein wordt aan alle kanten omgeven door van hout opgebouwde overkappingen onder de eerste verdieping van de woningen en is daarmee een goed bewaard gebleven middeleeuws stadje.

Historie van Mirepoix

Mirepoix wordt in de vijfde eeuw voor het eerst in de geschiedenis genoemd. Na een overstroming in de 13e eeuw wordt het opnieuw opgebouwd. Later, in 1362, werd Mirepoix geplunderd door de rovers van Jean Petit. Vrijwel het gehele plaatsje werd verwoest door een felle brand.
La Maison du dr. Vigarozy (nº 27) is de enig overgebleven woning met een complete gevel uit het eind van de vijftiende eeuw. Aan de overzijde van het centrale plein bevindt zich het enige stuk van de galerij, dat van vóór de brand van 1362 is.

Kathedraal van Mirepoix

Naast het plein staat de Saint-Mauricekathedraal met zijn omvangrijke beuk van 48 meter lang en 22 meter breed. Dit is het grootste gotische schip van Frankrijk (22 x 48 meter)

Maison des Consuls

De galerij van la Maison des Consuls op het centrale plein (voormalig gerechtsgebouw) is beroemd om zijn houtsnijwerk. Het gebouw werd begin 1500 op last van koning Lodewijk XII de zetel van de magistraten van de stad. Op 4 juli 1664 verwoestte een brand de gehele galerij (Grand Couvert). Daarna moeten de raadselachtige sculptures zijn aangebracht. Er is er geen één hetzelfde. Het geheim achter de verschillende voorstellingen zal wel altijd verborgen blijven.

Place des Couverts

Een andere bezienswaardigheid van dit toeristische stadje is de Place des Couverts. Dit is, omgeven door de middeleeuwse galerijen, een sfeervol overdekt dorpsplein met allemaal bogen.

Feesten in Mirepoix

De historische feesten zijn leuk om te bezoeken. Zo zijn er het derde weekend van juli allerlei optredens en een gekostumeerde optocht en begin augustus het festival voor marionettenkunst. Ook het appelfeest in het derde weekend van oktober is een bezoek zeker waard.

Markt

Maandag is er markt in Mirepoix. De gezellige terrasjes zijn uitnodigend om te proberen. Het is duidelijk waarom deze markt zo geliefd is. Het geeft een levendig beeld van het Zuid-Franse leven.

Uien, wortelen en selderij

Mirepoix is ook bekend in de keuken. Een Mirepoix is de Franse naam voor een combinatie van uien, wortelen en bleekselderij en wordt onder andere gebruikt bij de bereiding van bouillon, soep, sauzen en stoofvlees.
Mirepoix dankt zijn naam aan de uitvinder van het groente- en kruidenmengsel: Charles-Pierre-Gaston François de Lévis, duc de Lévis-Mirepoix (1699-1757).

Terug naar het overzicht