Pujols - Agenais

Het mooie landschap van de streek Agenais heeft tal van plekjes waaraan u zo voorbij zou rijden. Een daarvan is het vestingdorpje Pujols le Haut, boven Villeneuve-sur-Lot. Iedere zondag vanaf de maand april komt dit verstilde dorpje tot leven op de wekelijkse markt. De rest van de week is het een dorpje zoals zoveel in Frankrijk: eeuwenoud, karakteristiek, verstild.

Bezienswaardige dorpjes

Wat tegenwoordig een groot deel van het departement Lot-et-Garonne was, stond vroeger ook wel bekend als de provincie Agenais. Het ligt wat weggestopt onder de bij toeristen veel populairdere Dordognestreek, maar heeft zijn eigen charme en verdient dan ook zeker een bezoekje. Er zijn allerlei leuke stadjes, zoals Agen of Villeneuve, maar nog veel meer bezienswaardige dorpjes. Een daarvan is dus Pujols.

Het dorpje Pujols

Het dorpje bestaat uit een hoog gedeelte, waar in de loop der tijd ook een lager gedeelte bij is gekomen. Het middeleeuwse gedeelte is autovrij, en telt slechts enkele straten. Daar loopt u zo doorheen, maar neem uitgebreid de tijd om de huizen te bekijken, de kerkjes, waarvan de 14e-eeuwse Église Saint-Nicolas de oudste is, de restanten van de oude burcht, en ook het uitzicht dat u over de omliggende streek hebt is schitterend.

Stilte of drukte

Houdt u van verstilde rust, dan kunt u Pujols het beste door de weeks bezoeken. Maar vindt u het leuk om in een gezellige drukte door oude straatjes te slenteren en regionale producten te bewonderen, dan moet u vanaf april tot september zeker eens op een zondagmorgen langsgaan, dan wordt er namelijk een markt gehouden die mensen vanuit de wijde omgeving trekt.

Terug naar het overzicht