Dune de Pyla, klimmen tijdens de vakantie!

Aan de kust van de Atlantische oceaan, iets ten zuiden van het Bassin d’Arcachon, in de regio Gironde, ligt een van de meest bezochte toeristische attracties van Zuid West Frankrijk: Dune de Pyla, ook wel genoemd Dune de Pilat of Dune de Pila. Jaarlijks komen er meer dan 2 miljoen mensen naartoe. In 1978 is het duin door de overheid aangemerkt als een belangrijke toeristische locatie.

Uniek in Frankrijk en Europa

Dune de Pyla heeft een enorme omvang: van west naar oost, dus landinwaarts is deze enorme zandduin ruim 600 meter breed. Van noord naar zuid is de lengte bijna 3 km. De hoogte is ongeveer 110 meter en daarmee is deze het hoogste duin in Europa. Uiteraard varieert de hoogte. Na iedere zandstorm is deze weer anders. Volgens schatting is dit alles bij elkaar ongeveer 55 miljoen kubieke meter zand.

Dune de Pyla is ontstaan in de 18e en 19e eeuw. Door de stroming van het water van de Atlantische oceaan is er een zandbank ontstaan die Arguin wordt genoemd. Bij laag water kwam deze vaak droog te liggen. Door de wind werd het zand dan naar de kust geblazen. In de loop van een eeuw is hierdoor de bestaande zandduin met tientallen meters gegroeid. Daarnaast wordt gezegd dat zand van de Sahara ervoor gezorgd heeft dat het duin verder is aangegroeid.

Deze grootste duin in Europa verplaatst zich ieder jaar nog 4,5 meter naar het oosten. Bomen, een kruispunt en zelfs een hotel zijn inmiddels onder het zand verdwenen.

Naar de hoogste duin in uw vakantieregio

Op de D 218, de kustweg van Arcachon naar Biscarosse, ziet u Dune de Pyla al van verre. Voor de betaalde parkeerplaats kan het druk zijn, tenzij u aan het begin of eind van de dag gaat. Het laatste deel loopt u langs horeca, souvenirswinkels en andere toeristische diensten. De toegang tot de duin is gratis. Een lange trap omhoog moet vervolgens beklommen worden. Als u eenmaal boven staat bent u dat snel vergeten.

Uitzicht over deel van de Aquitaine

Vanaf de top heeft u een prachtig uitzicht. Naar het oosten kijkt u uit over de dennenbossen. Bij helder weer zijn in het zuiden de toppen van de Pyreneeën zichtbaar. Aan de wetskant ligt de Atlantische oceaan. De zandbanken aan de monding van het Bassin d’Arcachon zijn duidelijk te zien. Ook het vogelreservaat Banc d’Arguin en Cap Ferret.

Diversiteit aan toeristen van Dune de Pyla

De meeste toeristen beklimmen de duin om te genieten van het mooie uitzicht. Anderen willen op hoog niveau zonnen. U kunt ook heerlijk gaan zwemmen.
Een hele andere groep komt om sportieve redenen naar deze hoge zandduin. Heel populair is het parapenten zoals de Fransen het noemen, de Engelsen noemen het paragliden. Vanaf de top naar beneden zweven. Bij mooi weer zijn er veel kleurige schermen te zien. Gediplomeerde instructeurs, verbonden aan “Pyla Parapente” staan klaar om les te geven.
Anderen komen om te “zandboarden”, met een snowboard de helling afgaan alsof het sneeuw is.

Gaat u een dag naar de kust, bezoek dan zeker Dune de Pyla. U zult een onvergetelijke ervaring opdoen.

Terug naar het overzicht