Abdij St. Hilaire en Blanquette de Limoux

Ten zuiden van Carcassonne ligt de plaats Limoux. Naast Limoux ligt de prachtige abdij St. Hilaire. Het is een van de mooiste abdijen van het departement Aude in de Languedoc. Lang geleden hebben de monniken de mousserende wijn geproduceerd waardoor Limoux bekend is geworden: de Blanquette de Limoux.

Geschiedenis van een van de mooiste abdijen in Frankrijk

De geschiedenis van de abdij van St. Hilaire gaat terug naar de 8e eeuw. De abdij is door Hilaire, de bisschop van Carcassonne, gebouwd. Tot de 12e eeuw heeft de abdij een welvarende periode gehad. In de Middeleeuwen is het klooster geplunderd en voor een groot deel verwoest. Dit gebeurde in de strijd tegen de katharen. Na de oorlog is het Benedictijnerklooster weer hersteld en was er een vreedzame periode tot de 15e eeuw. In die tijd was er de honderdjarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Het klooster werd opnieuw verwoest en na de oorlog weer opgebouwd. In de tijd van de Franse Revolutie zijn alle monniken verdreven uit het klooster. De gebouwen werden verkocht. In de 20e eeuw zijn de gebouwen hersteld en gerestaureerd. Het is nu een van de mooiste kloosters van de Aude geworden.

Bezoek abdij St. Hilaire tijdens uw vakantie

Bent u op vakantie in de Languedoc? Dan is een bezoek aan de Abdij de moeite waard. Deskundige gidsen verzorgen rondleidingen en vertellen u alles van de geschiedenis en van het gebouw.

Nadat u de trappen heeft beklommen komt u bij de ingang van de abdij. U ziet dan een prachtige kloostergang en een mooie tuin. Op de zuilen van de kloostergang staan taferelen uit het Oude Testament. Het oude klooster is aan de linkerkant. In de woning van de abt zijn mooie muurschilderingen en prachtig gedecoreerde plafonds.

Naast het klooster staat de abdijkerk. Dit is nu de parochiekerk voor het dorp. De romaanse sarcofaag is in de Middeleeuwen gehouwen uit één blok wit marmer. Bij het verlaten van de kerk kunt u links de kloostergang verder volgen en met een trap naar beneden gaan. In de voorraadkelder werd vroeger de Blanquette de Limoux door de monniken bewaard.

Limoux, leuke stad tussen Carcassonne en Quillan

Na het bezichtigen van de abdij kunt u Limoux bezoeken. Het is niet zo toeristisch als Carcassonne met de bekende “Cité”. Bekend is het jaarlijkse Carnavalsfeest met een van de grootste optochten van Frankrijk. Loopt u ook over de Pont-Neuf. Vanaf deze brug heeft u een mooi uitzicht. De Notre-Dame de Marceille is een prachtige kerk in Romaanse bouwstijl.

Vlakbij ligt de berg “Pic de Bugarach”. Het is de hoogste berg van de Corbières en is 1230m. hoog. Het wordt ook een heilige berg genoemd. Allerlei verhalen zijn bekend over deze berg. Het wordt wel de omgekeerde berg genoemd omdat het bovenste deel van de berg duizenden jaren ouder is dan het onderste gedeelte. Het zou ook bijzondere energie uitstralen. En daarnaast de verhalen over een verborgen schat, UFO’s en rare lichten. De natuur is prachtig en u kunt er heerlijk wandelen.

Blanquette de Limoux

In het begin van onze jaartelling heeft Titus Livius een boek geschreven over de geschiedenis van Rome. In dit boek wordt al gesproken over de witte wijn van Limoux. Alle eeuwen door is er wijn geproduceerd in Limoux en omstreken. In het jaar 1531 heeft een monnik uit de abdij van St. Hilaire ontdekt hoe een mousserende wijn gemaakt kon worden. Dit was het ontstaan van de Blanquette de Limoux. De mousserende Blanquette de Limoux is dus veel ouder dan de Champagne. De mousserende Champagnewijn werd ontdekt in 1668 door Dom Pérignon.

De Blanquette de Limoux is de bekendste wijn van de stad. Het is gemaakt van de Mauzac druif. Deze druif zorgt voor de unieke frisse smaak van appel.

Wijnhuizen en proeverijen

In Limoux en omgeving staan diverse wijnhuizen en proeverijen. U kunt er allerlei soorten wijn kopen. In de proeverijen “degustations” kunt u van meerdere wijnsoorten een slokje krijgen om zo een keus te kunnen maken. Bij sommige wijnhuizen kunt u ook rondleidingen krijgen en de wijngaarden bekijken.

Terug naar het overzicht