Lauzerte middeleeuwse bastide in Frankrijk

In het zuidelijke deel van de Dordogne – Lot regio ligt Lauzerte, op de weg van Cahors naar Moissac. Het is een van de “Plus beaux villages de France”. Het ligt bovenop een heuvel en is vanuit de wijde omgeving zichtbaar. Lauzerte is een Middeleeuwse bastide en wordt wel genoemd het “Toledo van de Quercy”.
Het dorp ligt in het hart van de wijnsoort AOC Chasselas de Moissac (sinds 2003) en de productie van de meloenen van Quercy. In het voorjaar is de streek kleurrijk door de bloesem van de fruitboomgaarden en in de zomer staat het landschap vol met bloeiende zonnebloemen, lavendel, maïs en tarwe.

Geschiedenis van Lauzerte

De heuvel waarop Lauzerte is gebouwd wordt al sinds 1.000 v. Chr. bewoond. In de tijd van de Kelten was het een oppidum, een verdedigingswerk met stenen muren die verstevigd is met houten balken. Rond 1240 heeft de graaf van Toulouse in Lauzerte een kasteel gebouwd. Hierdoor nam de handel en de welvaart toe, temeer omdat Lauzerte op de pelgrimsroute lag naar Santiago de Compostella. Ondanks al de verdedigingswerken is Lauzerte tijdens de Honderdjarige oorlog door de Engelsen veroverd. De schade aan het dorp bleef beperkt waardoor het dorp vrijwel ongeschonden door de oorlog is gekomen.

Bezoek Lauzerte tijdens de vakantie

Lauzerte is een mooi dorp om tijdens de vakantie een keer te bezichtigen. Het dorp heeft prachtige oude gebouwen en smalle straatjes. In het midden van het dorp ligt een groot plein. Rond het plein staan de oude huizen met daaronder booggalerijen (cornières), overblijfselen van de welvaart van het verleden.
Op het plein zijn terrasjes en leuke winkeltjes. Rond het plein zijn er gezellige straatjes waar u heerlijk doorheen kunt slenteren. Loopt u in zuidelijke richting, dan komt u bij een groot terras met een schitterend uitzicht over de omgeving.

Kunstenaars in het dorp

Er zijn veel kunstenaars in het dorp die in galerieën hun kunstwerken te koop aanbieden. Van april tot september zijn er talloze exposities waar de plaatselijke kunstenaarsgilde zijn waar aanprijst. Natuurlijk ontbreekt ook een antiekmarkt niet op de agenda.

Bezienswaardigheden in Lauzerte

In Lauzerte zijn enkele bezienswaardigheden die u zeker moet bekijken:

  • Église Saint Barthélemy – Deze kerk staat op op de Place des Cornières met een klokkentoren en façades uit de 14e eeuw en 19e eeuw. Deze kerk dateert oorspronkelijk uit de 13e eeuw maar werd tijdens de godsdienstoorlog bijna volledig verwoest. Daarna is het vergroot en met spitsbogen overwelfd.
  • L’Église des Carmes - De karmelietenorde vestigde in de 14e eeuw op deze plaats een klooster. Dit werd afgebroken in de 16e eeuw en opnieuw opgebouwd rond 1678 en verbouwd in de 18e eeuw.
  • Dubbele vestigingstoren – Aan de rand van het dorp staat een dubbele vestigingstoren die gebouwd is om het dorp te verdedigen. Vanuit deze toren is er een prachtig uitzicht.
  • Jardin de Pèlerins – Deze tuin staat in het teken van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. In deze tuin wordt de geschiedenis en de bedevaartroute van Jacob van Compostella verhaald en uitgebeeld. De tuin staat vol met bordjes met liedjes die tijdens deze tocht werden gezongen en natuurlijk allerlei bijzondere planten.

Markten en festiviteiten in Lauzerte

In de zomermaanden zijn er in Lauzerte volop feesten en evenementen. In april is er een bloemenfeest en in de zomer zijn er allerlei exposities. Iedere zaterdag is er een boerenmarkt en in juli en augustus is er op iedere donderdagavond een “marché gourmand”. Tijdens het eerste weekend in augustus is er de nacht van Lauzerte.

Terug naar het overzicht