Kastelen en burchten in de Dordogne - Lot

De Dordogne – Lot – Périgord is een gebied dat bekend staat om de vele kastelen en burchten die er zijn. Wanneer u op vakantie bent in Frankrijk en door het mooie landschap rijdt zult u diverse kastelen tegen komen. Bovenop een heuvel of in de bocht van een rivier, de kastelen werden op strategische plekken gebouwd.

Meeste kastelen van Frankrijk

In de Dordogneregio is de grootste dichtheid van kastelen, burchten en adelijke huizen van Frankrijk, meer dan duizend. Er zijn twee oorzaken waarom er zoveel kastelen zijn in de Dordogne:

  • Tijdens de honderdjarige oorlog, die voor een groot deel plaats vond in de Dordogne, zijn veel kastelen gebouwd als verdedigingswerken.
  • Kastelen vergaan of vervallen door invloeden van het weer of omdat ze plaats moesten maken voor economische vernieuwing. In de Dordogne zijn de kastelen en burchten goed bewaard gebleven door het klimaat en de bouwmaterialen. In deze regio was eeuwenlang weinig economische vernieuwing waardoor de gebouwen gespaard bleven.

Château, Maison forte, Palais of Manoir

De imposante gebouwen hebben diverse benamingen als Château, Manoir of Maison fortes. In andere gevallen zie je aanduidingen als Palais, Demeure of Gentilhommière. Heel verwarrend want soms wordt een imposant kasteel een Manoir genoemd terwijl een veel kleiner gebouw de naam palais draagt.
In de Middeleeuwen waren er edelmannen die van de vorst het recht hadden gekregen om belasting te innen en recht te spreken in rechtszaken. Deze edelman was de vertegenwoordiger van een vorst en werd een leenman genoemd. De woning van zo’n leenman in een stad werd een Palais genoemd en als het een grote versterkte woning buiten de stad was, een château. Meestal had zo’n edelman meerdere woningen waar zijn familieleden in woonden. Deze lagen vaak in de buurt van een dorp, een “bourg” en werd een Maison forte genoemd. Een Maison forte was dus wel het eigendom van een leenman maar het was niet zijn hoofdverblijf en er werd ook geen recht gesproken.
Kastelen hadden een militair karakter. Heel anders was dat bij een Manoir of een Demeure of ook wel Gentilhommière (gentil homme = edelman). Deze huizen waren vrijwel allemaal in bezit van een edelman maar waren gericht op de landbouw. De eigenaar van een Manoir en Demeure had lijfeigenen en pachters maar mocht geen recht spreken en ook geen belastinggelden innen.

Adelijke huizen

  • Château
  • Palais
  • Maison forte
  • Manoir
  • Demeure
  • Gentilhomière

Verschillende bouwstijlen

De kastelen en Manoirs zijn in verschillende periodes gebouwd. Dat is ook goed te zien aan de verschillende bouwstijlen. Wanneer er een lange periode is gebouwd aan een kasteel of er zijn in later tijden delen bijgebouwd dan zijn er vaak verschillende bouwstijlen te zien. Een groot aantal kastelen kunt u bezichtigen tijdens de vakantie zoals het Château de Jumilhac, het Château de Bridoire of het Château des Milandes. Andere kastelen zijn particulier bezit of ingericht als hotel zoals het Château de Lalande.

Kasteel in de rotsen uitgehakt

Een bijzonder kasteel is Maison Forte de Reignac in Tursac. Dit kasteel in de Périgord is het enige kasteel in Frankrijk dat in een rots is uitgehouwen en nog volledig in originele staat is met het oorspronkelijke meubilair. Vanaf de twaalfde eeuw wordt er vaak natuursteen gebruikt bij het bouwen van een kasteel. Dit is goed te zien bij Château de Beynac en Château de Castelnaud. Deze kastelen staan tegenover elkaar aan weerszijden van de rivier de Dordogne.

Na de periode van de Middeleeuwen worden de kastelen gebouwd in de Renaissancestijl. Deze kastelen zijn te herkennen aan de versierselen en vele extra’s die aangebracht zijn. Een voorbeeld is Château de Monbazillac, een wijnkasteel die zowel Middeleeuwse kenmerken heeft als versieringen uit de Renaissancestijl. Ook Château de Bourdeilles langs de Dronne is in deze periode gebouwd.
De bouwstijl na de Renaissance is het Classicisme en grijpt terug op de strakke vormen en modellen van de Griekse en Romeinse oudheid. Het grote voorbeeld daarvan is Château de Hautefort. Dit kasteel is een van de mooiste kastelen in Zuidwest-Frankrijk.

Château en fête

Bent u eind april op vakantie in de Dordogne, bezoek dan het “Château en fête”. Gedurende twee weken worden ongeveer 70 kastelen opengesteld voor het publiek en zijn er allerlei activiteiten. Diverse kastelen zijn het gehele jaar gesloten voor het publiek maar bieden u tijdens deze twee weken de mogelijkheid om het te bezichtigen. In deze periode zijn er allerlei festiviteiten en activiteiten in en rondom de kastelen. Er zijn rondleidingen, ambachtelijke- en boerenmarkten, concerten en dansvoorstellingen. En heeft u ooit wel eens bij kaarslicht gegeten in een kasteel zoals het vroeger er aan toe ging? En bij de gekostumeerde theatervoorstellingen waant u zich in het riddertijdperk.

Bekende kastelen in de Dordogne

Château de Beynac

Een van de mooiste kastelen in de Dordogne is het Château de Beynac in Beynac-et-Cazenac. Het staat op een markante plek, bovenop een rots aan de rivier de Dordogne met prachtige uitzichten over grote delen van de rivier en het omliggende landschap. Dit kasteel komt uit de tijd van de bekende Engelse koning Richard Leeuwenhart. Bekijk ook het middeleeuwse dorpje met de oude straatjes.

Château de Hautefort

Het kasteel van Hautefort is een middeleeuwse burcht dat gebouwd is rond het jaar 1000 en later, in de 17e eeuw, is omgebouwd tot een statig huis. Het is een voorbeeld van het Classicisme in de Périgord. De tuinen van het kasteel zijn ontworpen in de Franse stijl en het park in de Engelse stijl. Dit kasteel, dat in de Vézère vallei in de Dordogne ligt, ten noorden van Montignac is ook bekend vanwege de grotten van Lascaux en omdat het als decor voor verschillende films was.

Château de Bonaguil

Noordoostelijk van Fumel, tussen Bergerac en Cahors, ligt het Château de Bonaguil. Het is een van de mooiste kastelen in deze regio en gebouwd in de 13e eeuw. Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis en wilt u meer weten over de donjons, torens, barbacane, chicane, kazematten, kanongaten, ophaalbrug en grachten, loop dan mee met een van de gidsen die rondleidingen verzorgd. In de zomer is er een middeleeuws feest en zijn er festivals.

Château de Jumilhac

In het Regionale Natuurpark van de Périgod – Limousin ligt het kasteel van Jumilhac in het dorpje Jumilhac. Het imposante kasteel stamt uit de 12e eeuw en staat bekend om de prachtige ontvangstzaal, schilderijen en de tuinen om het kasteel. Bekend is het verhaal dat hier gedurende 20 jaar Louise de Hautefort werd opgesloten door haar jaloerse echtgenoot.

Château des Milandes

Wie de naam van Château de Milandes hoort zal vrijwel direct denken aan Josephine Baker. Dit kasteel in Castelnaud-la-Chapelle is bekend geworden omdat hier lange tijd de bekende Amerikaanse zangeres, danseres en actrice Josephine Baker woonde. Op dit moment is er een museum in waar de herinneringen aan haar bewaard blijven.

Château de Monbazillac

Het bekende wijnkasteel Monbazillac in de Dordognevallei is gebouwd in de zestiende eeuw. Het heeft Middeleeuwse verdedigingswerken en versierselen uit de tijd van de Renaissance. Het meubilair is het authentieke meubilair uit de 17e eeuw. Het kasteel is bekend vanwege de prestigieuze wijn die er geproduceerd wordt. In het château is ook een wijnmuseum en een proeverij.

Château de Lanquais

Er is meerdere eeuwen gebouwd aan dit kasteel en dat is goed te zien aan de verschillende bouwstijlen die in dit gebouw samenkomen. In de middeleeuwen zijn de torens, de weergangen en de gaanderijen gebouwd en worden gekenmerkt door hun soberheid. In de tijd van de Renaissance zijn de ornamenten toegevoegd. De bouw van het kasteel is afgerond in 1604.

Château de Bories

Een van de mooiste kastelen uit de periode van de Renaissance is Château de Bories in Antonne-et-Trigonant. Vanaf 1494 is het gebouwd op de fundamenten van een schuilplaats van een adelijke familie. Het kasteel is tijdens de godsdienstoorlogen diverse keren belegerd en aangevallen maar ongeschonden uit deze periode gekomen. De originele gotische keuken en de monumentale trap zijn prachtig.

Château de Marzac

Het kasteel van Marzac is om een eigentijdse reden bekend geworden: het is het eerste kasteel met een Escape Game. Bezoekers krijgen de opdracht om in een bepaalde tijd uit het kasteel te ontsnappen nadat ze tal van raadsels hebben opgelost en beproevingen hebben doorstaan.

Château Fleurac

Château Malatrie

Château Reignac

Château Monsec

Château Lalande

Château de Val

Château Lalinde

Château Bridoire

Château Castelnaud

Château Carriere

Château de Puymartin

Château de Puyguilhem

Château Cénevières

Château Castelnau

  

Boek uw vakantie tussen de kastelen 🏰