Beynac-et-Cazenac, een parel in de Dordogne

Enkele kilometers ten zuidwesten van Sarlat, de bekende plaats in de Dordogne, ligt het dorpje Beynac-et-Cazenac. Het is een van de “Plus beaux Villages de France”. Er wonen nog geen 600 inwoners en ligt direct aan de rivier de Dordogne. Iets verder stroomopwaarts liggen, ook aan de Dordogne, de bekende plaatsen La Roque Gageac en Domme.

Beynac-et-Cazenac is een plaats die u zeker moet bezoeken als u op vakantie bent in de regio van de Dordogne – Lot. De ligging is prachtig, kronkelige straatjes en oude huizen die er keurig uitzien, een eeuwenoud kasteel en een schitterend uitzicht over de rivier. Bij mooi weer kunt u nog drie andere kastelen zien liggen.

Het dorp Beynac-et-Cazenac

De doorgaande weg loopt vrijwel parallel aan de rivier de Dordogne. U komt het dorp binnenrijden óf vanuit het westen óf vanuit het oosten. Langs de weg zijn verschillende parkeerplaatsen. Als deze vol zijn, kunt u ook aan de andere kant van het dorp parkeren.

Het is leuk om, zomaar zonder vaste route, door het dorp heen te lopen. U komt langs weggetjes met charmante stenen huisjes die allemaal perfect gerestaureerd zijn. U loopt langs de “église St. Marie” en tussen de huizen door hebt u prachtige uitzichten over de vallei. In het hoogseizoen worden er gratis rondleidingen verzorgd door de lokale “Office de Tourisme”. Beynac heeft een paar kleine winkeltjes en terrasjes waar u wat kunt gaan drinken.

De geschiedenis van het dorp en het kasteel

De oorsprong van Beynac gaat terug tot in de Bronstijd. De Galliërs zouden in Beynac de wijnhandel vanuit Italië onder controle hebben gehouden. Het is bekend dat rond de 9e eeuw er een kasteel is op de rotsen van Beynac. In de loop van de jaren zijn er huizen rond het kasteel gebouwd. Mensen zoeken bescherming bij het kasteel.

In de Middeleeuwen is de streek Perigord opgedeeld in vier baronieën. Een daarvan is Beynac. De andere drie zijn Biron, Bourdeilles en Mareuil. De baronnen komen regelmatig bijeen in een van de vier kastelen om te vergaderen en het gebied te besturen. Later ontstaat een periode dat het kasteel van Beynac regelmatig wisselt van eigenaar. Dat komt vooral omdat de Dordogne vanaf dat moment de grensstreek is tussen Frankrijk en Engeland. De ene keer is het in bezit van Frankrijk, een andere keer weer van Engeland. Aan het eind van de 12e eeuw wordt het veroverd door de Engelse koning Richard Leeuwenhart. In 1214 trekt de bekende kruisvaarder Simon de Montfort naar de Dordogne en wordt eigenaar van het kasteel. In de tijd van de 100 jarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk (ca. 1337-1453) ligt Beynac op de grens van Engeland en Frankrijk. Het komt voor dat Beynac in Franse handen is en het kasteel Castelnaud, dat aan de overkant van de rivier de Dordogne ligt, in handen van de Engelsen.

In het jaar 1827 wordt het kleine plaatsje Cazenac toegevoegd aan Beynac. Daarna wordt de naam Beynac-et-Cazenac. Na de Franse revolutie raakt het kasteel in verval. Een van de afstammelingen van Marie-Claude de Beynac verkoopt het in 1961. De huidige eigenaar woont boven de ingang en is bezig om het kasteel te restaureren.

Het kasteel van Beynac-et-Cazenac

Het oudste deel van het kasteel is een grote romaanse slottoren die gebouwd is door Maynard de Beynac. Daarnaast is een woning gebouwd die later is vergroot. Later is het kasteel verder uitgebouwd en verfraaid.
De entree van het kasteel is al heel indrukwekkend. Op de grote binnenplaats torent het kasteel hoog boven iedereen uit. In het kasteel gaat u via de ronde torentrap omhoog en komt u in diverse kamers. Hier ziet u ook de kamer van de Staten van de Perigord. Daar vergaderden de vier baronnen. Aan de zijkant van deze zaal is een klein kapelletje met mooie fresco’s. Door de gebrandschilderde ramen is er een mooi uitzicht op de grote kapel. Deze staat aan de andere kant van de binnenplaats en wordt nog steeds gebruikt door de dorpsbewoners.
De keuken is nog volledig in oude staat aanwezig. Het lijkt net of de ridders er kortgeleden zijn vertrokken. De pan hangt nog boven het fornuis en de werktuigen en wapens liggen er ook nog. Op een rots is het terras gebouwd. Het uitzicht is spectaculair.
Het is begrijpelijk dat het kasteel al diverse keren het decor was voor filmopnames.

Een bezoek aan het kasteel kost voor volwassenen ca. € 7,50 - € 10.00 en voor kinderen ca. € 3 - € 5.

Terug naar het overzicht