Château Bonaguil - kasteel in Zuid Frankrijk

Het Château de Bonaguil is een prachtig kasteel in het grensgebied van Quercy en de Perigord. Het ligt op het grondgebied van de gemeente St. Front-sur-Lémance maar is eigendom van de buurgemeente Fumel in het departement Lot-et-Garonne.

De naam Bonaguil

Het kasteel Bonaguil werd in de 13e eeuw gebouwd op een zogenaamde aiguille creuse (= holle naald) gevormd door rotsen. Een prima verdedigingsplek: een steil, rotsachtig uitsteeksel, perfect om een kasteel op te bouwen. Het stond al snel bekend als bonne aguille (goede naald) vandaar zijn uiteindelijke naam Bonaguil.

Geschiedenis van Chateau de Bonaguil

De burcht is gebouwd in de 13e eeuw en verder uitgebouwd aan het einde van de 15e en het begin van de 16e eeuw door baron Bérenger de Roquefeuil.
Deze Bérenger stamde uit een machtige familie uit de Languedoc. Hij was ook Baron van verschillende gebieden en Graaf van Naut. Hij besloot de ruïne om te bouwen tot een versterkt fort. Het duurde 40 jaar om een dubbele ring van muren om het kasteel te bouwen met 6 hoge torens.
In de 18e eeuw kwam het kasteel in handen van Marguerite de Fumel, die het weer liet verbouwen tot een meer bewoonbaar kasteel.
Honderd jaar later, na de Franse revolutie, werd het verkocht aan de gemeente Fumel.

Eén van de mooiste burchten

Bonaguil is een prachtig voorbeeld van middeleeuwse architectuur. Het kasteel staat bekend als een van de mooiste burchten van Frankrijk. Een bezoek aan dit kasteel biedt een unieke inzage in de transformatie die kastelen door de eeuwen heen hebben doorgemaakt, onder andere veroorzaakt door de uitvinding van het buskruit en de opkomst van de artillerie.
De donjon, torens en torentjes, barbacane, chicane, kazematten, kanongaten, ophaalbrug en grachten zijn er stuk voor stuk getuigen van. De gids kan u er tijdens de rondleiding alles over vertellen.

Bezoek het chateau

Het kasteel ligt bovenop een heuvel en is al goed te zien vanaf de weg er naartoe. Probeer bovenop de berg te parkeren, dan staat u vlak bij de poort. Buiten het hoogseizoen lukt dat vaak wel.
U komt binnen via het Ravelijn (ofwel de Barbacane). Dat is een halfrond bolwerk als verdediging tussen de binnenste en buitenste ophaalbrug. Pas als de ene brug was opgehaald, werd de andere neer gelaten!
Loopt u verder dan ziet u versterkte muren, delen van ingestorte kamers met de vuurplaatsen halverwege zo'n ingestorte muur. Er zijn ronde torens met uitzichtposten over de vallei en schietgaten op verschillende hoogtes.
Een kasteel gebouwd op rotsen heeft als voordeel dat met een in de rotsten uitgehakte ruimte dienst kon doen als koelkast(kamer), maar als nadeel dat de waterput tot een diepte van bijna 50 meter uitgehakt moest worden voor ze bij het grondwater waren. Maar dan heb je ook wat en ben je onafhankelijk van de watertoevoer bij een belegering.

Donjon

Centraal in het gigantische bouwwerk bevindt zich de Donjon. Dit is het deel dat in bootvorm gebouwd is. Het is het meesterstuk van het beschermingssysteem.
Zes kamers op drie verdiepingen en daar bovenop een terras dat uitzicht biedt over de hele streek. Je hebt er prachtige vergezichten over het mooie landschap. Vanuit dit standpunt is er ook een mooi overzicht over het kasteel.

Kerkje

Aan de voet van het kasteel bevindt zich het kerkje van St Front sur Lémance, waar zowel Bérenger de Roquefeuil als Marguerite de Fumel zijn begraven.

Activiteiten op het kasteel

Op het kasteel worden diverse activiteiten georganiseerd. In de maand juli zijn er de middeleeuwse feesten “Les Médiévales Bonaguil-Fumel”. Ook zijn er demonstraties van oude ambachten. In augustus is er een groot festival in het kasteel en het theater.

Toegang

Van maart tot oktober is het kasteel geopend van 10.00 – 17.30 en in juli en augustus van 10.00 – 19.00.
De toegangskosten zijn ongeveer € 8 per persoons, voor kinderen van 6 – 12 jaar ongeveer € 4 en kinderen jonger dan 4 zijn gratis.
 
Een bezoek aan Bonaguil is absoluut de moeite waard en een leuk gezinsuitje. Het biedt een interessante inzage in het leven van de middeleeuwen!

Reviews

Leuk!
Mooi kasteel. Goed bewaard gebleven. Ook met kleine kinderen leuk om te bezoeken. Parkeren beneden in dorpje. Naar boven lopen met een kinderwagen is niet te doen, gebruik een draagzak voor de kleintjes.
 
Prachtig kasteel!
Mooi oud kasteel waarvan nog veel intact is. Prima beschrijving inclusief route door kasteel heen waardoor 't echt gaat leven.
 
Prachtig!
Zeer goed te zien hoe het leven vroeger was in het kasteel, gezellige eet en drinkgelegenheid vlakbij het kasteel, de moeite waard om een bezoekje te brengen.

Terug naar het overzicht