Wat te doen in de Camargue?

Cowboys, flamingo’s en rijstvelden zien op één vakantie? Het kan, en u hoeft er niet eens Europa voor uit! U vindt dit allemaal in het zuiden van Frankrijk, in de Grande Camargue. Deze streek wordt ook wel het ‘wilde westen’ van Frankrijk genoemd. Met zo’n grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden is het moeilijk kiezen, dus hier een lijstje ‘must-do’s’, oftewel incontournables zoals de Fransen dat zo mooi zeggen. 

Ga flamingo’s spotten

Vanuit de hele wereld komen bezoekers voor de grote en unieke variatie aan vogels waar de Camargue om bekend staat, waaronder flamingo’s. Een goede plek om deze bijzondere dieren te bekijken is het ornithologisch park van Pont-de-Gau: een natuurreservaat speciaal voor vogelliefhebbers. Het park is dagelijks geopend tot zonsondergang. Vergeet uw verrekijker niet!

Ontmoet echte cowboys

De cowboys die de beroemde witte Camargue-paarden berijden, staan bekend als ‘guardians’. Ze hoeden de eveneens voor de streek karakteristieke zwarte stieren. Sommige guardians werken nu als reisleider voor toeristen die, natuurlijk te paard, een tochtje door de Camargue willen maken. De streek is heel goed te paard te bezoeken, en er worden georganiseerde tochten aangeboden op verschillende niveaus.

Verken de omgeving op de fiets

Ook voor fietsers is de Grande Camargue een aanrader. Bij de VVV in het stadje Saintes-Maries-de-la-Mer zijn fietsroutes te verkrijgen, bijvoorbeeld naar de vuurtoren Phare de la Gacholle. U komt daar via een tien kilometer lange, autovrije dijk met prachtig uitzicht over meren, moerassen en zoutpannen. Aangekomen bij de vuurtoren vindt u een klein informatiecentrum.

Duik in de geschiedenis

Bent u naast natuur ook geïnteresseerd in de cultuur en geschiedenis van de regio? Bezoek dan het Musée Camarguais. Dit kleine, maar interessante museum is sinds 1979 gevestigd in oude schapenschuur en in 2013 gerenoveerd. U vindt er interactieve installaties, games, video en hedendaagse kunst over de Camargue. U kunt uw bezoek aan het museum buiten voortzetten, voor een wandeling tussen de irrigatiekanalen, rijstvelden en moerassen.

Bezoek bedevaartsoord Saintes-Maries-de Mer

De kerk in Saintes-Maries-de Mer is, zoals de naam al doet vermoeden, een belangrijk centrum van Mariaverering. Daarnaast is het ook een populair bedevaartsoord voor zigeuners, vanwege het beeld van hun beschermheilige de Zwarte Sara. Klim als u de kerk bezoekt vooral even naar boven: vanaf het dak heeeft u een prachtig uitzicht over de stad. U hoeft overigens niet op de jaarlijkse bedevaart te wachten om Saintes-Maries-de-la-Mer te bezoeken. U vindt er bijvoorbeeld leuke winkeltjes met lokale producten, een rijke geschiedenis, diverse musea en een mooi zandstrand.

Geniet van gastronomische rijkdom

Honger gekregen van al die activiteiten? Sla dan de menukaart open voor de vele lokale gerechten die u in de Camargue kunt vinden. Bijvoorbeeld de typische rode rijst, die in de regio wordt geproduceerd. Deze rijst heeft een nootachtige smaak en past goed bij de lokale vleesgerechten, zoals het vlees van de Camargue-stieren. Maak het geheel af met een lekkere wijn uit de streek.

Santé!

Terug naar het overzicht