Algemene informatie Provence - Frankrijk

Vier uw vakantie in de Provence

Eén van de meest bekende toeristische streken in Frankrijk is de regio met de officiële naam “Provence Alpes Cote d’Azur”, ook wel afgekort als PACA. Deze regio strekt zich uit over de kustlijn van de Camargue tot aan Menton, eigenlijk alles ten oosten van de lijn Orange, Avignon, Arles. Naar het noorden loopt het door tot Briançon.
Bij het horen van “Provence” en “Côte d’Azur” denken veel vakantiegangers aan de mooie natuur, het heldere water van de Middellandse zee, de heerlijke zomeravonden, de geur van de lavendel en het aangename, zonnige klimaat.

Kaart van de Provence

De regio bestaat uit 6 departementen, ieder met een geheel eigen karakter:

  • Helemaal in het oosten, ingeklemd tussen Italië en de Middellandse zee ligt Alpes-Maritimes met Nice als hoofdstad. Het departement is vol met authentieke dorpjes en badplaatsen als Cannes, Antibes en Menton. Luxe vakantievilla’s en golfresorts sieren de kustlijn.
  • Volgt u de kustlijn verder, voorbij Cannes richting Fréjus, St. Tropez en Toulon, dan bent u in het departement Var. De kustlijn van de Var vormt een groot deel van de bekende Cote d’Azur. Het is een populaire streek bij toeristen die hun vakantie doorbrengen in vakantieparken met luxe villa’s al dan niet met faciliteiten als tennisbaan, golf, zwembaden, kinderanimatie en vaak zelfs een privé zwembad.
  • Boven de Var ligt Alpes-de-Haute-Provence met Castellane en als hoofdstad Digne-le-Bains. Het meest kenmerkende van deze streek is wel de Gorges du Verdon dat op de grens ligt met het departement Var. De Gorges du Verdon zijn internationaal vermaard vanwege het natuurschoon, de rotspartijen, kloven en waterpartijen.
  • Boven Alpes-de-Haute-Provence is het departement Hautes-Alpes, met Gap als hoofdstad. Er is een schitterende ongerepte natuur met veel bergen en gletsjers waardoor het een geliefde streek is om wandelingen te maken.
  • Ten westen van de Var, ook aan de kust ligt de Bouches-du-Rhône met Marseille als hoofdstad. Een gebied met een prachtige natuur en rijke historie.
  • Boven de Bouches-du-Rhône ligt de Vaucluse met Avignon als hoofdstad. De streek is geliefd om de lavendelvelden en bekend bij fietsers vanwege de Mont Ventoux.

Bezienswaardigheden in de Provence

De hoofdstad van de regio Provence Alpes Cote d’Azur is Marseille, een grote havenstad met ruim 800.000 inwoners. Het is ook de oudste stad van Frankrijk met tal van bezienswaardigheden als de Vieux Port, Palais Longchamp, de oudste religieuze plek in Frankrijk Abbaye St. Victor en Notre Dame.
Bezoek vooral de haven met haar gezellige restaurantjes en proef de heerlijke visgerechten en de typisch Franse sfeer.

Vakantiehuis in Var (de Provence): startpunt van uw vakantie

Het departement Var kent een aantal streken die hun namen hebben gekregen naar hun ligging of kenmerken. Zo wordt de streek rond St. Tropez “Golfe de St. Tropez” genoemd. De kustlijn in westelijke richting met Cassis, Toulon en Hyères heet “Provence Méditerranée” en ten noorden daarvan ligt de “Provence Verte”.
Op de grens van de Provence Méditerranée en de Provence Verte ligt het dorpje Nans les Pins.

Kust Middellandse zee

De kust van de Var bevat meerdere beschermde natuurgebieden met prachtige zand- en kiezelstranden waar u via wandelpaden naar toe kunt. Deze wandelpaden lopen over rode rotsen en laten u de prachtige calanques (baaien) ontdekken.
Saint Tropez is met de Golf van Saint Tropez bijna een must op het lijstje om gezien te hebben. Maar vergeet vooral niet bijzondere plekjes zoals Port-Grimaud, Saint-Maxime en Gassin-Cogolin. De beste tijd om volop te genieten van deze streek is in het voor- of naseizoen.

Palmbomen in Hyères

Bezoek bijvoorbeeld de mooie streek bij Hyères. Deze plaats is trouwens ook bijzonder aantrekkelijk. De vele palmbomen staan er niet voor niets want in deze streek worden de meeste palmbomen van Europa gekweekt.

Zandstranden in Var

In totaal zijn er meer dan 230 mooie zandstranden soms verscholen in rustige baaitjes die via een smal pad bereikbaar zijn. Ga ter plekke eens naar een Office du Tourisme. Daar zullen ze u graag informeren waar u een leuk en verrassend strandje kunt vinden.

De îles d’Hyères

Porquerolles, Port-Cros en Le Levant zijn idyllische eilanden voor de kust van Hyères. Witte zandstranden, blauwe wateren, rotspartijen en pijnbomen karakteriseren het landschap dat gevuld is met tal van forten. De beste seizoenen om het Parc National te bezoeken zijn het voorjaar en de herfst.

Var zeer geschikt voor wandelvakantie

Wandelaars kunnen in de Var met meer dan 800 km wandelpaden in de bossen en bergen èn de fraaie wandelpaden langs de kust volgen. Le Sentier du Littoral laat u de mooiste plekjes van de Var en de Côte d'Azur ontdekken. Ruim 200 kilometer kustpad zorgen voor indrukwekkende uitzichten en bijzondere ervaringen. Verder zijn er nog de talloze wijngaarden waar ook veel wandelingen zijn uitgezet.

Prachtige natuur in de Provence

Het binnenland van de Var, dus het noordelijke deel van de Provence Méditerranée en de Provence Verte is het bezoeken meer dan waard. U vindt er ruim 400.000 hectare bos in talloze beschermde natuurgebieden. De bosrijke omgeving van de Var maakt het op een warme dag aangenaam om de schaduw van de bomen op te zoeken. Het is één van de grotere bosgebieden in Frankrijk.

Pittoresk La Provence Verte

Ga ook wat verder richting het achterland want juist daar zult u prachtige dorpen en stadjes vinden.
La Provence Verte is een prachtige streek met veel ongerepte natuur. Middenin deze fraaie natuur liggen 38 dorpen waarvan Entrecasteaux ongetwijfeld het mooist is. Varage is een dorp dat vooral door het aardewerk beroemd is geworden. Wilt u een prachtige abdij zien? De Cisterciënzer Abdij van Le Thoronet ligt eenzaam in een fraai landschap en is één van de mooiste van Frankrijk.

Réserve Naturelle Nationale

In het hart van de Var ligt dit Réserve Naturelle Nationale, met een schitterend landschap dat doet denken aan een Afrikaanse savanne in het klein. Het meer van Escarcets biedt onderkomen aan een uitzonderlijke flora en fauna.

Ontdek de Mimosa in bloei

Eén van de kenmerkende bomen in de Provence is de Mimosa met aan het begin van het jaar hun kleine, gele, heerlijk ruikende pluisbolletjes. Vooral tegen een strakblauwe lucht komen ze goed tot uiting. Volg de speciale route de Mimosa van Bormes-les-Mimosas tot helemaal in de Alpes Maritimes.

Rode rotsen in de Provence

In de Var zijn drie gebergten: het massif de l’Estérel met de kenmerkende rode rotsen richting st. Rafaël, les Maurus dat donkergroen begroeid is met kurkeiken en kastanjes strekt zich langs de gehele kust uit en La Sainte Baume dat als een muur van witte kalksteen uit het typisch Provençaalse landschap oprijst.

Fietsvakantie voor de activeling

Mountainbikers kunnen in de Var hun hart ophalen. U vindt overal wel gemarkeerde mountainbikeroutes. Bij Entrecasteaux ligt bijvoorbeeld ruim 400 kilometer voor mountainbikers variërend van heel makkelijk tot moeilijk.
Fietsen kan in de Var ook volop. Er komen steeds meer fietsroutes en fietspaden (pistes cyclable) zoals bijvoorbeeld het fraaie Parcours cyclable du Littoral. Uiteindelijk zal dit fietspad circa 120 km lang worden en verbindt Saint-Raphaël met Six-Fours. U komt door de 20 gemeenten die langs het parcours liggen en u peddelt langs de Middellandse Zee, de Golf van Saint-Tropez en de Esterel. Grotendeels wordt de oude spoorlijn in de Provence gevolgd.

Eten en drinken

Liefhebbers van eten en drinken kunnen in de Var hun hart ophalen. De mix van de Provence en de Middellandse Zee zorgen voor een gevarieerd aanbod restaurants.
Op veel wijndomeinen wordt prima wijn geproduceerd en als u goede olijfolie zoekt dan zijn er tal van plekjes waar u uw slag kunt slaan. Vraag vooral in de omgeving naar bijzondere adresjes. Men helpt u er graag op weg!

Wijnen uit de Provence

Gemaakt met de traditionele druivenrassen uit de Provence en met inmiddels een wereldwijde reputatie: de AOC’s Côtes de Provence, Bandol en Coteaux Varois. Ontdek ze in de wijndomeinen, de maisons des vins, langs de Route des Vins de Provence, of dankzij het label “Vignobles et Découvertes”.

Streekproducten

Vijgen, honing, olijfolie, vis, truffels, kazen, kastanjes. De producenten die zijn aangesloten bij “Terres du Var”, “Bievenue à la Ferme” en bij de marchés des producteurs de pays leveren uitsluitend verse kwaliteitsproducten, 100% uit de Var. Lijsten met verkooppunten zijn op internet en de diverse bureaus beschikbaar.

Terug naar het overzicht