Conques

Conques is een prachtig plaatsje, gelegen in het departement Aveyron, in de regio Midi-Pyrénées. Dit plaatsje heeft haar middeleeuwse karakter behouden, en wordt tot de mooiste dorpjes van heel Frankrijk gerekend.

Conques, toetistische plaats in Frankrijk

Conques is gebouwd op een steile helling van een vallei van de rivier Le Dourdou, een zijrivier van de Lot.
Omdat Conques op een redelijk steile helling is gebouwd, vormen de straatjes eigenlijk een soort terrassen. Dit geeft een leuk effect omdat u, als u over een straat loopt die hoger ligt, op het dak kijkt van de bebouwing van een straat lager. Zo ook bij de kerk. Als u de kerk vanaf de grote parkeerplaats nadert, kijkt u op de ‘eerste verdieping’ van het koor aan.

Abdij in Conques

Conques staat bekend vanwege haar indrukwekkende abdij, de abdij van Sainte-Foy, en ligt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Conques is een belangrijke etappe op deze bedevaart route.

Mirakels

Voor Conques begon alles in de 11e eeuw. In die tijd bouwden ondernemende monniken op de resten van een oude hermitage een grote abdijkerk. In die kerk werden de relieken ondergebracht van Sainte-Foy, een jonge christelijke martelaar. Toen gebeurden een aantal mirakels en dat trok een grote stroom bedevaarders aan.
De bekendheid van Conques bereikte een hoogtepunt in de 11e en 12e eeuw en de welvaart hield gelijke tred. Dat is te merken aan de ‘Kerkschat van Sainte-Foy’: een voor Europa unieke goudschat die te bewonderen is op het abdijdomein.

Pelgrimsroute Santiago de Compostella

Als etappeplaats van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella was het dorp in het tweede deel van de middeleeuwen belangrijk.
Zoals elke grote etappeplaats op deze pelgrimsroute is Conques zelf een doel van pelgrims. De abdijkerk bezat de relikwieën van de heilige Foy, een meisje dat in de vierde eeuw door de Romeinen in Agen is gemarteld en vermoord omdat ze haar geloof niet ontkende. Een jong meisje dat werd vermoord voor haar geloof, dat had voor de middeleeuwers een enorme aantrekkingskracht en daarmee bezat Conques een grote religieuze status.

Unesco

Het belang van Conques voor de bedevaarten blijkt uit het feit dat het dorp voor twee monumenten opgenomen is als Werelderfgoed door Unesco. Het gaat hier om de abdijkerk van Sainte-Foy, beroemd voor haar timpaan met Het Laatste Oordeel en de bedevaarders brug over de rivier le Dourdou.

Sfeer in Conques

Vandaag de dag is Conques een drukbezocht dorpje. Wanneer u door dit dorpje wandelt waant u zich in de middeleeuwen! Dit komt doordat het dorpje haar middeleeuwse karakter bijzonder goed heeft behouden. De aanwezigheid van de vele oude huisjes én de winkeltjes en restaurantjes zorgen ervoor dat u hier gerust een middagje door kunt brengen. Het middeleeuwse Conques, met haar prachtige abdij, geldt terecht als een van de mooiste plekjes van de regio Midi-Pyrénées en is absoluut een bezoek waard!

Terug naar het overzicht