De mooiste calanques bij Cassis

Blauwer dan in deze kreken wordt het water van de Côte d’Azur niet! En de hoge witte kliffen bieden de indrukwekkendste uitzichten over zee. Les Calanques is de naam van de rotsformaties die loodrecht uit zee komen. Dit natuurfenomeen, ook wel de Mediterrane fjorden genoemd, loopt van Marseille tot aan het kleinere Cassis en strekt zich uit over een lengte van bijna 20 kilometer. Zie hier de mooiste calanques tussen Marseille en Cassis.

Calanque de Sormieu

Deze grootste en bekendste calanque vlak bij Marseille is ook een van de weinige bewoonde calanques: rond het kleine zandstrand staan diverse vissershuizen en 2 restaurants. Boven over de kliffen loopt een wandelpaadje met adembenemend uitzicht en links van de calanque de Sormieu ligt de zeegrot van Cosquer met prehistorische muurschilderingen

Calanque d’En Veau

Voor de werkelijk adembenemende calanque En Vau moeten bezoekers wel wat moeite doen: vanaf de parkeerplaats naast de mooie zeeweg van Marseille naar Cassis is het een flinke wandeling (ca. 1 uur) helemaal naar beneden. Maar dan staat u ook op een klein strandje met kiezelstenen voor het helderste turquoise water dat schreeuwt om een duik.

Calanque de Port-Pin

Zoals de naam al zegt is deze smalle calanque omzoomd door dennenbomen, wat de plek een ronduit idyllische uitstraling geeft. Port-Pin eindigt bovendien in 2 aparte kreekjes, elk met een eigen strandje (een met zand, de ander met stenen) van waar u de open zee niet eens meer kunt zien, zo diep kronkelt de calanque het land in.

Calanque Port-Miou

Nog dichter bij Cassis ligt deze calanque met aan het begin een klein haventje met plezierboten. Dichter bij zee wordt Port-Miou weer puur-natuur en daar lijken de krijtrotsen die omhoog komen uit het water nog witter dan elders langs de kust. Overigens kunt u vanuit deze calanque de hierboven genoemde calques de Port Pin (op 40 minuten lopen) en d’En Veau (op 1,5 uur lopen) bereiken.

Calanque de Sugiton

Een van de kleinere calanques maar heel geliefd want het ligt vlakbij Marseille. U kunt er dan ook met een stadsbus heen en vanaf de halte bij de universiteit Luminy bent u binnen een uur beneden. Er is een uitzichtpunt onderweg met een panorama van 360 graden, onder andere op de calanque de Sormieu, die hier vlak naast ligt. En beneden is deze kreek ronduit schitterend, met mooie rotsblokken in het water, kiezelstrandjes en fijne plekken om te picknicken met het geluid van cicaden op de achtergrond.

Praktische tips voor een bezoek aan de calanques

  • De beste periodes om de calanques te bezoeken zijn van april tot juni of in september en oktober, ivm warmte en drukte. In de zomer worden de calanques soms afgesloten voor wandelaars vanwege brandgevaar. Er is een speciaal telefoonnummer (0811-20113 ook in het Engels) en een website waarop u de avond van tevoren kunt checken of de calanques open zijn.
  • Dit is natuur met een rauw randje en de temperaturen kunnen hoog oplopen beneden in de calanques dus ga altijd op pad met de essentiële dingen (water, zonnebrand, hoofddeksel, goede schoenen).
  • Om de calanques te zien hebt u echt eigen vervoer nodig.
Terug naar het overzicht