Cassis, Provençaalse parel aan de Middellandse zee

Even terzijde van Marseille ligt, in het hart van het Parc National des Calanques, de karakteristieke kustplaats Cassis. Een unieke omgeving en een ideale plaats om in deze regio uw vakantie met familie of vrienden door te brengen.

Omgeving

Er is zo veel te doen in deze prachtige omgeving: Activiteiten in de natuur, vele wandelpaden, abseilen van de Cap Canaille, kayakken. In de kleine inhammen kunt u heerlijk ontspannen: gewoon nietsdoen en lekker liggen zonnen of zwemmen in het turquoise water.
De haven is uniek vanwege haar ligging: omzoomd door gebergte geeft het een idyllische sfeer. Het hele jaar door is er een gezellige drukte, vooral ook door de vele toeristen. Het is ook zo uitnodigend: de sfeervolle terrassen, de rust in de steegjes en pleintjes en het geruis van de fonteinen en dat alles met fantastische uitzichten.

Enkele hoogtepunten in Cassis

  • Het Parc national des Calanques, te voet of per boot, zelfstandig of in groepsverband.
  • De panoramische Route des Crêtes met indrukwekkende uitzichten over Cassis, de zee en de Calanques (kreken).
  • De wijn uit Cassis was met haar 12 wijngaarden de eerste wijn die in 1936 het AOC-herkomstkeurmerk kreeg (Appellation d’Origine Contrôlée). Vooral de witte wijn is erg beroemd.
  • Het dorp, het prachtige oude centrum, de steegjes, trappen en pleintjes, de winkelmogelijkheden en de ambachtskunst (markten op woensdag en vrijdag).
  • De Provençaalse gastronomie kunt u overal vinden: op een terrasje aan zee, in de haven of in het dorp, bij restaurantjes waar ze gerechten typisch voor de omgeving serveren tot aan gastronomische restaurants, waaronder het met twee sterren bekroonde restaurant La Villa Madie.

Jaarlijkse evenementen in Cassis

Cassis fête ses vins (Cassis viert de wijn), ieder jaar in mei.
Een karakteristiek Provençaals feest met de volgende items: een mis voor de druivenplukkers, een zegening van de jonge wijnranken, een dans bij de wijnstokken, ontmoetingen met de wijnbouwers en natuurlijk mag de nieuwe wijn geproefd worden.

Jazz sur le toit, een Jazzfestival in de zomer
De concerten van het festival Jazz sur le toit toveren de zondagavonden op Terrasse de l'Oustau Calendal om in een jazzy en sfeervolle setting. Een verleidelijk terras tussen het strand, Cap Canaille en de haven, in gezelschap van de beste solisten en muziekformaties uit de regio. De toegang tot de concerten is gratis. Gerechtjes en Cassis wijnen mogen niet ontbreken (tegen betaling).

Les Vendanges étoilées, eind september
Het evenement Les Vendanges étoilées staat garant voor gourmandische ontmoetingen in het kader van gastronomie en de vins de Cassis, de wijnen van Cassis. Er is veel te beleven: culinaire “showcooking” demonstraties door sterrenchefs uit verschillende gebieden én door toekomstige chef-koks, een producentenmarkt, de avond “Des étoiles et des chefs” (sterren en chef-koks) en heerlijke menu’s bij de lokale restaurants. Het evenement vindt tegelijkertijd plaats met het landelijke feest om de Franse gastronomie te vieren, het Fête de la Gastronomie.

Terug naar het overzicht