Saint-Tropez aan de Côte d’Azur

Velen zullen een dag naar Saint Tropez gaan tijdens de vakantie in de Provence – Côte d’Azur. Het legendarische dorp tussen Marseille en Nice ontvangt bezoekers uit de hele wereld. Luxe jachten liggen in de haven, dure auto’s rijden rond en voor een kop koffie of een glas wijn betaalt u in sommige restaurant hoge bedragen. Het wordt wel de verzamelplek van de rijken der aarde genoemd, een ontmoetingsplek van de beau monde. Het is goed mogelijk dat u bekende personen ziet lopen. In het verleden waren die er ook al zoals Brigitte Bardot, Pablo Picasso en Alain Delon. Verlaat u de haven en loopt u door de oude straatjes van het dorp, dan bent u ineens in een heel andere omgeving. Daar zijn charmante pleintjes, kleine strandjes en Provençaalse marktjes. Oorspronkelijk was Saint Tropez een gewoon vissersdorp en in de winter nog steeds. Dan liggen de vissersbootjes weer in de haven. In juli en augustus is het erg druk in het dorp en staan de toegangswegen vol. U kunt dan beter overvaren vanuit Saint Maxime of Cannes. In het voorjaar en najaar is het de beste periode om Saint Tropez te bezoeken.

Oude centrum van St. Tropez

St. Tropez kan grofweg onderverdeeld worden in het havengebied, het oude centrum en de buitenwijken. In het oude centrum van deze plaats in Zuid-Frankrijk komt u minder toeristen tegen dan in het havengebied, alleen in de straten met winkels. Het oude centrum ademt de sfeer van vroeger met de smalle straatjes en charmante pleintjes. Pastelkleurige huizen en galerieën wisselen elkaar af. In het oude centrum zijn de meest bekende winkelstraatjes “Rue Gambetta”, “Rue François Sibilli” en “Rue Clemenceau”. Tussen deze straten in ligt de winkelgalerij “Passage Riva”. In de Rue Gambetta zijn modewinkels, leuke boetiekjes met antiek en aardewerk en charmante winkeltjes. In Rue Sibilli zijn de winkels met luxe artikelen en designermerken als Louis Vitton, Dolce & Gabbana, Dior, Versace en Gucci. Ook de bekende “Sandales Tropeziennes” worden er verkocht. Aan het einde van het toeristenseizoen houden vrijwel alle winkels uitverkoop. Tijdens La Grande Braderie, een weekend eind oktober, worden de afgeprijsde artikelen op straat in kraampjes verkocht. Op de Place de Lices is iedere dinsdag en zaterdag markt. Op de Place Aux Herbes zelfs iedere ochtend. Er wordt groente, fruit en vis verkocht. U kunt er ook terecht voor antiek en curiosa, sandalen en aardewerk.

Shoppen in St. Tropez

 • Rue Gambetta
 • Rue François Sibilli
 • Rue Clemenceau
 • Passage Riva
 • Place des Lices
 • Place Aux Herbes
 • Louis Vitton
 • Dolce & Gabbana
 • Dior
 • Versace
 • Gucci
 • Sandales Tropeziennes

De haven en stranden van Saint Tropez

De centrale plaats van Saint Tropez is de haven. In de zomer liggen er enorme jachten en beroemdheden zitten op het dek of op een van de terrasjes aan de haven. De toeristen lopen over de bekende kades “Quai de l’Épi” en “Quai Suffren” om de boten en hun eigenaren te bewonderen. Aan het eind van de kade, bij de uitgang van de haven richting de Middellandse zee, ligt de Rue du Portalet. Dit is een gebied voor voetgangers met restaurants en gezellige terrasjes. In Saint Tropez zijn verschillende kleine strandjes. U kunt hier heerlijk zitten of wandelen. U kunt zwemmen bij de stranden “Pampelonne Plage”, “Plage des Graniers” en “Plage des Canebiers”. Aan deze stranden zijn ook de populaire beachclubs als Nikki Beach, Club 55, Thuti Plage, La Serena, Tahiti Beach, Bagatella Beach, Byblos Beach en Loulou.

Eglise Notre Dame de l’Assomption

Hoog boven St. Tropez steekt de terracotta-kleurige toren van Notre Dame de l’Assomption uit. Het is een kerk in barokstijl uit de 18e eeuw. In deze kerk staat ook het borstbeeld van de heilige Torpes die tijdens de jaarlijkse processie mee gaat. Vaak wordt gedacht dat de naam Saint Tropez afkomstig is van het woord “tropisch”. Echter, het dorp is vernoemd naar de heilige Torpes van Pisa. Hij werd onthoofd in de tijd van keizer Nero. Volgens de legende werd zijn lichaam of alleen zijn hoofd in een bootje gelegd. Het bootje dreef richting de Middellandse zee en spoelde op 17 mei aan op de plaats waar nu Saint Tropez is. Ieder jaar, op de sterfdag van Topes, is er een pelgrimstocht naar Pisa. 17 mei is nog steeds een feestdag in Saint Tropez. Er is dan een processie door de straten met vrouwen in klederdracht. Op 18 mei zijn er feesten en wordt er op de straten gedanst op Provençaalse muziek. De festiviteiten worden “Bravade” genoemd.

Specialiteiten van Saint Tropez

Net als vele andere toeristische plaatsen heeft ook Saint Tropez zijn eigen culinaire specialiteiten. Heel bekend is de Tarte Tropézienne. De taart is gemaakt van luchtig en zoet deeg met een smaak van sinaasappels. Het is gevuld met romige crème. Deze taart komt oorspronkelijk van bakker Alexandre Micka en is beroemd geworden door Brigitte Bardot. In de tijd van Bardot voor filmopnames in Saint Tropez was, liet de bakker haar deze taartjes proeven. Zij stelde voor om deze taartjes “Tarte de Saint-Tropez” te noemen. Uiteindelijk werd het Tarte Tropézienne. Deze taart is aan de hele Côte d’Azur bekend.
Tijdens een warme zomerdag heeft iedereen trek in een ijsje. Op vele plaatsen kunt u dit kopen. De meest bekende ijssalon in Saint Tropez is Barbarac. Glacier Barbarac wordt wel genoemd “le temple de la glace tropézienne”.

St. Tropez 113 Middellandse Zee kust vakantie Frankrijk luxe villa Provence cote d'azur.jpg

Monumenten en musea in Saint Tropez

 • Musée de l’Histoire Maritime: Het is gevestigd in een van de torens van de citadel. U ziet de geschiedenis van Tropéziens die over de wereldzeeën hebben gevaren.
 • Maison des Papillons: In het vlindermuseum zijn de mooiste vlinders uit de hele wereld. Het heeft eeuwen geduurd voordat alle soorten in kaart waren gebracht.
 • Musée de l’Annonciade: het museum van de moderne kunst met werken van Matisse, Picasso en Derain.
 • Musée de la Gendarmerie et du Cinéma: De filmgeschiedenis van St. Tropez wordt hier weergegeven met volop aandacht voor beroemdheden die de plaats hebben bezocht.
 • Diverse monumenten als de kapellen van Sainte Anne, Miséricorde, het Lavoir Vasserot en de fontein, de poort van Maison du Maure, villa La Hune, etc.

Citadel van St. Tropez

De citadel ligt boven op een heuvel en gebouwd in de 16e eeuw in de tijd dat de stad nog regelmatig werd aangevallen door piraten. Rond de citadel waren stevige muren en een verdedigingstoren terwijl de kanonnen klaar stonden om de vijand te verjagen. Het is een behoorlijke klim maar als u er eenmaal bent heeft u een prachtig uitzicht over de baai en de omgeving. U kunt de citadel ook vanbinnen bezichtigen, er is een museum in over de maritieme geschiedenis van St. Tropez.

Place des Lices

Het beroemde plein Place des Lices in Saint Tropez biedt plaats aan een grote Provençaalse markt waar op dinsdag en zaterdag etenswaren, kunstwerken en souvenirs worden verkocht. Het is ook de plaats waar de petanquewedstrijden worden gehouden. De enorme platanen zorgen voor schaduwrijke plekken, op een schilderij van Signac vastgelegd.

Evenementen in Saint-Tropez

Wilt u Saint-Tropez bezoeken tijdens een evenement? Vanaf mei zijn er in de stad allerlei verschillende activiteiten en feesten te bezoeken. Vooral zeilwedstrijden en andere zeilevenementen stelen in Saint-Tropez de show. Zo zijn de zeilwedstrijd "Giraglia rolex cup" in juni en in september en oktober bewondert u de mooiste schepen tijdens ‘Les Voiles de Saint-Tropez’. Ga voor een unieke ervaring tijdens het "Festival des Nuits du Château de la Mouette". Waarbij u in het palmenbos van het kasteelterrein luistert naar concerten van klassieke- en wereldmuziek.

 • Maart: Festival Armen
 • Mei: Harley Davidson Euro Festival, Les Voiles Latines
 • Juni: Les Bravades, Giraglia Rolex Cup
 • Juli: Classis Tennis Tour, Festival des Nuits du Château de la Mouette
 • September: Les Voiles de Saint-Tropez
 • Oktober: De grote braderie van Saint-Tropez, Porsche Paradis
Terug naar het overzicht