Saint-Tropez - Côte d’Azur Zuid Frankrijk

Velen zullen een dag naar Saint Tropez gaan tijdens de vakantie in de Provence – Côte d’Azur. Het legendarische dorp ontvangt bezoekers uit de hele wereld. Luxe jachten liggen in de haven, dure auto’s rijden rond en voor een kop koffie of een glas wijn betaalt u in sommige restaurant hoge bedragen. Maar als u de haven verlaat en door de oude straatjes van het dorp loopt, bent u ineens in een heel andere omgeving. Daar zijn charmante pleintjes, kleine strandjes en Provençaalse marktjes. Oorspronkelijk was Saint Tropez een gewoon vissersdorp en in de winter nog steeds. Dan liggen de vissersbootjes weer in de haven. In juli en augustus is het erg druk in het dorp en staan de toegangswege vol. U kunt dan beter overvaren vanuit Saint Maxime of Cannes. In het voorjaar en najaar is het de beste periode om Saint Tropez te bezoeken.

Festiviteiten op 17 mei in Saint Tropez

Vaak wordt ten onrechte gedacht dat de naam Saint Tropez afkomstig is van het woord “tropisch”. Echter, het dorp is vernoemd naar de heilige Torpes van Pisa. Hij werd onthoofd in de tijd van keizer Nero. Volgens de legende werd zijn lichaam of alleen zijn hoofd in een bootje gelegd. Het bootje dreef richting de Middellandse zee en spoelde op 17 mei aan op de plaats waar nu Saint Tropez is. Ieder jaar, op de sterfdag van Topes, is er een pelgrimstocht naar Pisa. 17 mei is nog steeds een feestdag in Saint Tropez. Er is dan een processie door de straten met vrouwen in klederdracht. Op 18 mei zijn er feesten en wordt er op de straten gedanst op Provençaalse muziek. De festiviteiten worden “Bravade” genoemd, wat zoveel betekent als dapperheid.

Saint Tropez, Pablo Picasso en Brigitte Bardot

Rond het jaar 1900 gingen een aantal schilders en kunstenaars in Saint Tropez wonen. Het waren destijds onbekende namen als Matisse en Picasso. Zij schilderden hier diverse van hun beroemde schilderijen. In Museum “Annonciade” is dit nog te zien. Dit is het eerste museum van moderne kunst in Frankrijk. Rijke inwoners van Parijs kwamen naar Saint Tropez om deze schilderijen te kopen. Ze waren onder de indruk van de mooie omgeving en kochten er hun tweede woning. Zo ontstond het toerisme en werd het een vakantiebestemming voor beroemdheden en kunstenaars. Saint Tropez kreeg rond 1950 internationale bekendheid toen Brigitte Bardot er ging wonen.

De haven van Saint Tropez

De centrale plaats van Saint Tropez is de haven. In de zomer liggen er enorme jachten en beroemdheden zitten op het dek of op een van de terrasjes aan de haven. De toeristen lopen over de bekende kades “Quai de l’Épi” en “Quai Suffren” om de boten en hun eigenaren te bewonderen. Aan het eind van de kade, bij de uitgang van de haven richting de Middellandse zee, ligt de Rue du Portalet. Dit is een gebied voor voetgangers met restaurants en gezellige terrasjes.

Shoppen in Saint Tropez

In het oude centrum zijn smalle winkelstraatjes. De meest bekende zijn “Rue Gambetta”, “Rue François Sibilli” en “Rue Clemenceau”. Deze straten liggen naast elkaar vanaf de haven naar Place des Lices. Tussen deze straten in ligt de winkelgalerij “Passage Riva”. In de Rue Gambetta zijn modewinkels, leuke boetiekjes met antiek en aardewerk en charmante winkeltjes. In Rue Sibilli zijn de winkels met luxe artikelen en designermerken als Louis Vitton, Dolce & Gabbana, Dior, Versace en Gucci. Ook de bekende “sandales Tropeziennes” worden er verkocht. Aan het einde van het toeristenseizoen houden vrijwel alle winkels uitverkoop. Tijdens La Grande Braderie, een weekend eind oktober, worden de afgeprijsde artikelen op straat in kraampjes verkocht.

Op de Place de Lices is iedere dinsdag en zaterdag markt. Op de Place Aux Herbes zelfs iedere ochtend. Er wordt groente, fruit en vis verkocht. U kunt er ook terecht voor antiek en curiosa, sandalen en aardewerk.

De stranden van Saint Tropez

In Saint Tropez zijn verschillende kleine strandjes. U kunt hier heerlijk zitten of wandelen. Er wordt niet gezwommen, dat kunt u doen op de stranden die ten westen van Saint Tropez liggen. Daar vinden ook de watersporten plaats als duiken, jetskiën en waterskiën. Ten oosten van Saint Tropez liggen de stranden “Plage des Graniers” en “Plage des Canebiers”. Langs de hele kust liggen achter de klippen strandjes. Langs en over deze klippen is een wandelpad.

Monumenten en musea in Saint Tropez

In Saint Tropez zijn diverse monumenten en musea:

Citadel: De citadel van Saint Tropez ligt boven op de heuvel. Het is een behoorlijke klim maar als u er eenmaal bent heeft u een prachtig uitzicht over de baai en de omgeving.

Musée de l’Histoire Maritime: Dit museum is gevestigd in een van de torens van de citadel. U ziet de geschiedenis van Tropéziens die over de wereldzeeën hebben gevaren.

Eglise Notre Dame de l’Assomption: Deze kerk staat midden in het dorp Saint Tropez. Het is een barokke kerk uit de 18e eeuw. In deze kerk staat ook het borstbeeld van de heilige Torpes die tijdens de jaarlijkse processie mee gaat.

Maison des Papillons: In het vlindermuseum zijn de mooiste vlinders uit de hele wereld. Het heeft eeuwen geduurd voordat de biologen alle soorten in kaart hadden gebracht.

Musée de l’Annonciade: het museum van de moderne kunst met werken van Matisse, Picasso en Derain.

Daarnaast zijn er nog andere monumenten die u kunt bekijken: de kapellen van Sainte Anne, Miséricorde, het Lavoir Vasserot en de fontein, de poort van Maison du Maure, villa La Hune etc.

Specialiteiten van Saint Tropez

Net als vele andere toeristische plaatsen heeft ook Saint Tropez zijn eigen culinaire specialiteiten. Heel bekend is de Tarte Tropézienne. De taart is gemaakt van luchtig en zoet deeg met een smaak van sinaasappels. Het is gevuld met romige crème. Deze taart komt oorspronkelijk van bakker Alexandre Micka en is beroemd geworden door Brigitte Bardot. In de tijd van Bardot voor filmopnames in Saint Tropez was, liet de bakker haar deze taartjes proeven. Zij stelde voor om deze taartjes “Tarte de Saint-Tropez” te noemen. Uiteindelijk werd het Tarte Tropézienne. Deze taart is aan de hele Côte d’Azur bekend.

Tijdens een warme zomerdag heeft iedereen trek in een ijsje. Op vele plaatsen kunt u dit kopen. De meest bekende ijssalon in Saint Tropez is Barbarac. Glacier Barbarac wordt wel genoemd “le temple de la glace tropézienne”.

Evenementen en festivals in Saint Tropez

Maart: Festival Armen

Mei: Harley Davidson Euro Festival, Les Voiles Latines, zeilevenement

Juni: Les Bravades, Giraglia Rolex Cup (zeilwedstrijd)

Juli: Classis Tennis Tour, Festival des Nuits du Château de la Mouette

September: Les Voiles de Saint-Tropez

Oktober: De grote braderie van Saint-Tropez, Porsche Paradis

Terug naar het overzicht