Grasse

Grasse wordt wel gezien als de wereldhoofdstad van de parfum. De lokale parfumindustrie speelt dan ook een voorname rol in de geschiedenis van deze stad.

Grasse: Van leer naar parfum

In de middeleeuwen was Grasse een belangrijke stad voor de leerindustrie. De stad en haar nabije omgeving was gespecialiseerd in het looien van leer. Er was echter een groot nadeel aan de leerlooierij: het leer stonk. Vooral de aristocratie, die leren handschoenen droeg, was daar niet blij mee. Men kwam op het idee om de leren handschoenen van een lekker geurtje te voorzien, zodat de handschoenen niet meer naar leer zouden ruiken.
De concurrentie op de leermarkt nam toe. Tegelijkertijd met de neergang van de leerindustrie in Grasse, maakte de parfumindustrie een enorme groei door. Grasse veranderde van een belangrijke stad in de leerindustrie tot een belangrijke stad in de parfumindustrie. Sinds de 18e eeuw wordt Grasse gezien als de wereldhoofdstad van de parfum. De uitgestrekte velden om de stad heen worden gebruikt voor het kweken van allerlei bloemen, die gebruikt worden voor het maken van steeds meer verschillende soorten parfum.

Parfum uit Grasse

De meeste parfum van Frankrijk wordt in Grasse gemaakt. De belangrijkste attractie van Grasse zijn dan ook de parfumfabrieken. Er zijn drie grote parfumfabrieken die u kunt bezoeken: Galimard, Moulinard en Fragonard.

  • Het parfummuseum van parfum fabrikant Fragonard is in het centrum van Grasse en gratis toegankelijk. Er zijn twee ingangen: in de dorpsstraat en aan de weg naar Cannes. Het museum kunt u zelf of met een rondleiding bekijken. Als u de rondleiding neemt komt u ook in het productiegedeelte van de parfumfabriek. Hier kunt u het hele proces van het maken van parfum zien, ruiken en horen.
  • Parfumhuis Molinard is niet gratis toegankelijk maar u kunt wel een les volgen in het maken van parfum. De les wordt gegeven door een echte Neus. U maakt tijdens de les een parfum waarbij u kunt kiezen uit zo'n 80 ingrediënten. In de winkel van Molinard heeft u een ruime keuze aan geurtjes en zeepjes. Er zijn ook producten die u elders niet of moeilijk kunt vinden.
  • Parfumhuis Galimard ligt buiten het centrum van Grasse maar is met de auto goed bereikbaar. Ook bij Galimard kunt u een rondleiding krijgen en een cursus parfum maken volgen.
  • Behalve de grote parfumhuizen is er in de kleine winkelstraten van Grasse ook een aantal kleine bedrijfjes waar parfum gemaakt wordt. De eigenaar van de winkel/studio is dan de Neus die het parfum heeft samengesteld.

Wandel door de bloemenvelden van de Provence

Op diverse Domaines in de omgeving rond Grasse kunt u prachtige rondleiding volgen. Hier komt u alles te weten over de productie van bloemen voor de parfum- en voedingsindustrie.
Over de hele wereld zijn slechts ca. veertig mensen in staat om een totaal nieuw parfum samen te stellen. De meeste van deze 'neuzen' komen uit Grasse. Alleen hier en in Versailles bestaan gespecialiseerde neuzenopleidingen. Deze 'neuzen' werken maar zo'n twee uur per dag, want meer kan uw neus niet aan.

Grasse, een leuke stad in de Provence

Grasse een leuke stad om te bezoeken. Er zijn vele bezienswaardigheden.

  • Naast de genoemde parfumhuizen is een van de meest bekende bezienswaardigheden het internationale Museum van de Parfum. Hier wordt de geschiedenis van Grasse en haar parfumindustrie getoond.
  • Een andere leuke bezienswaardigheid is het bekende Musée d’Art et d’Histoire de Provence. Dit museum is gericht op de (kunst)geschiedenis van de Provence.
  • Bezoek de kathedraal Notre Dame die aan de 'Place de Petit Puy' ligt. Met de bouw is eind 12e eeuw begonnen, maar de huidige vorm van de Notre Dame dateert uit de 17e eeuw. Hier hangen drie schilderijen van Rubens
  • Ook de kerk van Plascassier, gebouwd in het jaar 1644 is het bezichtigen waard.
  • Er worden jaarlijks meerdere festivals georganiseerd in Grasse. Bekend is het Fête du Jasmin, in de eerste week van Augustus.
  • Tot slot is ook het historische centrum van Grasse leuk om te bekijken. Geniet op een van de vele terrasjes en snuffel rond in de parfumwinkeltjes.

 Deze stad is absoluut de moeite waard om eens te bezoeken!

Terug naar het overzicht