St. Paul-de-Vence

Saint Paul de Vence is zonder twijfel een van de mooiste en meest beroemde dorpen van de Provence. Het ligt naast de plaats Vence, en beide zijn de moeite van een bezoek zeker waard. 

Vence, mooi dorpje in de Provence

Het oude ommuurde stadscentrum van Vence is magnifiek! De stadspoorten stammen uit de 13 en 14e eeuw en zijn nog helemaal in takt. Er is een mooie wandeling uitgezet langs alle oude monumenten. Leuk en makkelijk, zo mist u niets. In de gezellige smalle straatjes zijn goede restaurantjes met een prima vermelding in diverse 'eetgidsen'.
 
In de straatjes is het ook prima slenteren. Vooral als u lekker in de schaduw loopt. Vence is deels gebouwd op grond waar vroeger Romeinen hebben gewoond. In het centrum ligt ook de Cathédrale. De muren zijn versierd met Karolingische figuren.
 
Buiten het centrum ligt de Chapelle du Rosaire. De franse schilder Henri Matisse werd ooit door de nonnen van Vence verzorgd tijdens een ziekte. Uit dankbaarheid beschilderde hij de muren van deze kapel met de voor hem zo typerende simpele zwarte lijnen.

Saint Paul de Vence

Saint-Paul-de-Vence is een zeer populair plaatsje onder toeristen. Jaarlijks trekt dit schilderachtige dorp ruim 2,5 miljoen bezoekers. Na Versailles en de Mont Saint Michel is Saint-Paul-de Vence de drukst bezochte toeristische attractie van Frankrijk. Dit komt vooral omdat dit oude dorpje door de tijd heen zo authentiek is gebleven. 

Dorpscentrum

In de nostalgische oude straatjes zijn tal van leuke winkeltjes. Daarnaast zijn er veel mooie oude bouwwerken te bewonderen, zoals bijvoorbeeld de oude stadsmuur, en de oude poort.
De combinatie van de vele kunstwinkeltjes, de bloemenpracht en de prachtig gerestaureerde huizen heeft een overweldigende uitstraling. Met name de Rue Grande is daar een sprekend voorbeeld van: vol met kleine winkeltjes en kunstgaleries. 

Fontein

Eén van de meest bekende monumentale bouwwerken van Saint Paul de Vence is de Grand-Fontaine. Dit is één van de meest beroemde fonteinen van de Provence en is in 1615 gebouwd.

Restaurant

In het dorp zijn een groot aantal goede restaurants. Aan het grote plein ligt de Auberge La Colombe d'Or. Deze gouden duif werd in de jaren twintig regelmatig bezocht door kunstenaars als Picasso, Soutine, Modigliani en Signac. Zij betaalden hun verblijf en eten met kunstwerken die ze gemaakt hadden. Het bijzondere van deze herberg is dat hun schilderijen en kunstwerken nog steeds zijn te bewonderen. Tegenwoordig is Le Colombe d'Or nog steeds een ontmoetingsplaats van kunstenaars en artiesten die hier komen lunchen of dineren.
 
Talloze mensen hebben hun naam verbonden aan de stad. Een van de bekendste onder andere schilders Matisse, Modigliani, Chagall, Signac, maar ook schrijvers als Giono of Prévert. 

Festiviteiten in St. Paul de Vence

Iedere zomer vinden er tal van festiviteiten plaats in deze beide dorpjes, zo is er een groot muziekfestival onder de naam “Nachten van het zuiden” dat vele binnen- en buitenlandse artiesten aantrekt.
 
Kijk op de kalender van het plaatselijke office de Tourisme, vrijwel iedere week is er wel iets te doen.

Terug naar het overzicht