Algemene informatie Lot - Frankrijk

Vier uw vakantie in de Dordogne / Lot regio

Het departement Lot, in het zuidwesten van Frankrijk, grenst in het noorden aan de Corrèze, in het noordoosten aan de Cantal, in het zuidoosten aan de Aveyron, in het zuiden aan Tarn-et-Garonne, in het noordwesten aan de Dordogne en in het zuidwesten aan Lot-et-Garonne.
Als echter gekeken wordt naar de toeristische indeling, dan worden grote delen van de Lot tot de Dordogne-regio gerekend.
De grenzen van het departement Lot komen overeen met de grenzen van de vroegere landstreek Quercy, een groot kalksteenplateau waar de rivieren Dordogne, Célé en Lot doorheen slingeren. Op veel plaatsen hebben zij prachtige kloven uitgesleten.

Rivieren

Door het departement Lot stromen verschillende rivieren. De rivieren de Dordogne en de Lot, met talrijke zijrivieren zoals de Célé, Vers en Vert vloeien kriskras door het landschap.
Deze rivieren lopen van oost naar west, van het Centraal Massief naar de Atlantische kust. In het noordelijk deel van het departement Lot stroomt de Dordogne; in het zuiden de rivieren Célé en Lot.
Er tussen liggen ruige en uitgestrekte kalksteenplateaus, waaronder de hoogvlakte van Gramat. Deze hoogvlaktes van kalksteen met hier en daar een dorp en verder vooral veel bos en weilanden zijn gemiddeld 300 m hoog en noemt men causses.
 
De rivieren waren oorspronkelijk van groot belang voor het vervoer van goederen per boot. Omdat grote gedeelten langs de rivier erg woest zijn werden de boten, la Gabarre, op het eindpunt uit elkaar gehaald en met paard en wagen teruggebracht naar het vertrekpunt rivier opwaarts.

Landschap

Het departement Lot kent verschillende soorten landschappen:

 • In het noordoosten de Ségala, een streek met een heuvelachtig reliëf met toppen van 780 meter. Het is een gebied met een rijke flora en fauna en soms diepe kloven.
 • Het groene Limargue en de Causses zijn kalkstenen hoogvlaktes. Een groot deel hiervan is een officieel natuurpark.
 • De Quercy blanc, ten zuidwesten van Cahors, bestaat uit kleine agrarische valleien.
 • De zanderige, boomrijke Bourianestreek.
 • De schitterende vallei van de Lot; deze is het mooist tussen Cahors en Saint-Cirq-Lapopie.

 De belangrijkste steden in het departement Lot zijn de hoofdstad Cahors en Figeac.

De geschiedenis van de Lot

Het departement Lot toont de sporen van een lange geschiedenis. Overal zijn stille getuigen zoals prehistorische rotstekeningen en schilderingen, keltische grafmonumenten (dolmen), Gallische versterkingen, Romeinse kunst, middeleeuwse vestingstadjes (bastides), kloosters en kastelen.
Veel van de dorpen en steden stonden in de middeleeuwen, en lange tijd daarna, onder invloed van de drie belangrijkste families van de Quercy:

 • de familie Turenne
 • de familie Cardaillac
 • de familie Castelnau

Deze families bezaten niet alleen de belangrijkste kastelen, maar benoemden ook hun familieleden tot bisschoppen (van Cahors) en abten van de voornaamste kloosters.

Bastides in de Dordogne / Lot regio

De kenmerkende Franse bastides zijn vestingstadjes die in de middeleeuwen zijn gebouwd. Vooral bedoeld om de plattelandsbevolking aan te sporen zich in marktplaatsen te vestigen. Op beide oevers van de rivieren werden ze gebouwd als verdedigingsbolwerken tijdens de 100-jarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Steeds als een van beide partijen een gebied in handen kreeg bouwde men een klein versterkt stadje met een rechtlijnig stratenplan om het veroverde gebied te verdedigen.

Cahors

Cahors telt ongeveer 20.000 inwoners. Het oude gedeelte is gebouwd op een schiereiland, omringd door de rivier de Lot. Door de vele steegjes en mooie architectuur is er een aangename sfeer.
Deze oude hoofdstad van de Quercy speelde in de middeleeuwen een belangrijke rol door zijn levendige handel en universiteit.
 
De Valentrébrug is hét symbool van de stad en gebouwd in de 14e eeuw. Dit bouwwerk staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het is zo bijzonder omdat het voorzien is van drie 40 meter hoge vestingtorens. Hiermee is de brug uniek in de wereld! Vanaf de mooie oevers of vanaf het water kan de brug bewonderd worden.
 
Andere bezienswaardige plekken zijn:

 • de Vieille Ville met het Olivier-de-Magnyplein heeft mooie oude huizen
 • de Cathédrale Saint-Étienne met twee koepels, een mooie romaanse portaal en een gebeeldhouwd timpaan
 • het Musée Henri-Martin.
 • de vele gezellige winkelstraten

Streekproducten

De Lot is een regio waar men pruimen en walnoten teelt, met snuffelende varkens zwarte truffels zoekt, ganzenleverpastei (foie gras) maakt, uitstekend lamsvlees verkoopt (Label rouge), traditioneel vervaardigde geitekaas maakt (Rocamadour) en al 2000 jaar beroemde Cahorswijnen uit de druiven perst.

Cahorswijnen, internationaal bekend

De wijnstreek van de Cahors strekt zich uit over 3850 hectare en ligt voornamelijk in de Lotvallei en de kalkbevattende Causse. De Cahorswijn is één van de oudste wijnen van Frankrijk. Het is een karaktervolle rode wijn met een intense en krachtige smaak. Hoewel hij verfijnt bij het verouderen, kan deze wijn ook jong gedronken worden. Ideaal bij rood vlees, past de wijn van Cahors ook bij regionale specialiteiten zoals de foie gras, confits, lamsvlees van de Quercy, truffels en kazen van de Causses, zoals de Rocamadour.

Truffels

Truffels zijn een soort zwam die onder de grond groeit, vooral in de buurt van eiken, de zogenaamde truffeleiken. Deze onooglijke zwarte zwam is zo geurig dat hij de geparfumeerde ziel van de regio wordt genoemd. Het maximale gewicht van deze zwarte diamant, deze bijnaam is te danken aan de uitzonderlijk hoge prijs die ervoor moet worden betaald, is ongeveer 100 gram. De truffel wordt met behulp van varkens of honden opgespoord.
De beroemdste truffel markt wordt gehouden in Lalbenque (bij Cahors) van december t/m maart, elke dinsdagmiddag om 14.00 uur precies. Het heeft iets van een theatervoorstelling, want hier komen de grote jongens van de beste restaurants van Frankrijk (matadors worden ze spottend genoemd) truffels kopen van wereldvreemde boertjes en boerinnetjes die met hun tot de rand toe gevulde mandjes naast elkaar in een rij staan opgesteld.
Vóórdat de handel begint, worden de truffels bekeken, betast en op de hand gewogen. Er wordt iets opgeschreven, gemompeld en hier en daar een tevreden glimlachje getoond. Op het moment-suprême, om 14:00 uur precies, als de kerkklok slaat, worden de even tevoren gemaakte afspraken direct omgezet in daden en binnen een kwartier is de markt afgelopen. In steegjes en portieken vinden de daadwerkelijke transacties plaats. De inhoud van de mandjes wordt geruild tegen dikke pakken bankbiljetten en daarna drinken ze er met z’n allen een stevig glas prune (pruimenbrandewijn) op.

Rocamadour kaas

Deze kaas is een specialiteit van het dorp Rocamadour en van de Causses du Quercy. De Rocamadour, vaak in de vorm van een schijf, kan in verschillende rijpingsstadia gegeten worden. Of hij nu romig is met een subtiele smaak of wat droger en met een meer uitgesproken aroma, de Rocamadour smaakt in alle gevallen erg lekker. Het kan ook warm gegeten worden, bijvoorbeeld met een slaatje.
In de maand juni is in Rocamadour het kazenfeest, een gastronomisch evenement.

De Bleu des Causses

De kaassoort “Bleu des Causses”, vroeger Bleu van Aveyron genoemd, heeft een AOC en een AOP status toegekend gekregen. Deze kaas, gemaakt van rauwe koemelk, heeft, net als de Roquefort, blauwe aders. Het is een geliefd kaassoort met een lange traditie.
De Bleu des Causses wordt drie tot zes maanden gerijpt, heeft een natuurlijke korst, en een prachtige ivoorkleur met blauw-groene schimmelvlekken. Het is erg lekker in een salade of omelet, maar het is vooral na de maaltijd, met een stuk brood onder het genot van een glaasje Cahors of Marcillac wijn, dat zijn smaak volledig tot zijn recht komt.

Quercy lamsvlees

Het Quercy lamsvlees heeft, net als bepaalde wijnsoorten, een beschermde status gekregen voor een bepaald gebied. Het fokgebied is beperkt tot de Lot en enkele aangrenzende departementen.
Het lam wordt tussen de 60e en de 150e dag geslacht in Gramat, en moet tussen 12 en 21 kg wegen.
Het lam van de Quercy is al sinds 1770 geliefd vanwege het malse vlees met subtiele smaak. Dit roze vlees met mooi wit vet bezit zelfs een "Label Rouge" (agrarisch keurmerk dat staat voor kwaliteit uit Frankrijk). Heerlijk van de barbecue of bereid in de oven; wordt over het algemeen gedronken met een glaasje wijn uit de streek.
Ieder jaar in augustus organiseert het dorp Cressensac het “feest voor het Quercy-lam”. Dan is er weer de gelegenheid voor de plaatselijke bevolking en de toeristen om dit beroemde vlees te proeven!

Pescajoune

De pescajoune is een authentieke specialiteit uit de Quercy. Het is een soort dikke pannenkoek waarvan het deeg gemaakt is van tarwe- en boekweitmeel, met een scheutje pruimenbrandenwijn. Hier worden plakjes appel aan toegevoegd, en vervolgens in een pan met boter gebakken. In plaats van brandenwijn kan ook rum, oranjebloesem of vanille gebruikt worden. Er zijn varianten met peer of pruim. Heerlijk als toetje of voor bij de koffie, kan de pescajoune ook in blokjes gefrituurd worden.

Kanovaren

Voor veel toeristen zijn de rivieren een grote uitdaging om per kano of kayak te bekijken. Op veel locaties langs de rivier zijn deze te huur, om een dag- of trektocht te maken. Rustig peddelend langs steile rotswanden, kiezelsteenstranden langs de oevers in een bijna ongerepte natuur. Menig kanovaarder heeft hier de ijsvogel in levenden lijve zien vliegen en kastelen bewonderd vanaf het water. Het is het ontdekken van het gebied vanaf een heel andere zijde.
Vanaf de verhuurlocatie zijn diverse afstanden mogelijk waarbij vaak de keus kan worden gemaakt om vanaf een punt stroomafwaarts per minibus terug gebracht te worden of vanaf de locatie eerst naar een punt stroomopwaarts te worden gebracht.
Om wat rustiger de rivier te bevaren kunt u een vaartocht maken in een Gabarre stappen. De rivier kan ook prima per fiets of auto gevolgd worden.

Wandelen tijdens de vakantie in de Dordogne /Lot

De Dordogne/ Lot is een prima wandelgebied. Er zijn relatief vlakke gebieden en delen waar meer hoogteverschillen zijn, keuzes genoeg. Vanaf de hoger gelegen delen zijn er vaak schitterende uitzichten.
In de dorpen zijn vaak vanuit het centrum (“Le Bourg”: centrum van het dorp, dorpsplein) wandelroutes uitgezet (Petites Randonnées, Circuits) die langs de mooiere gedeeltes in de omgeving voeren en weer bij het beginpunt uitkomen. Daarnaast zijn er de Grande Randonnées, dit zijn de langere routes die ook van dorp naar dorp voeren. Vanuit het volgende dorp kan dan weer een andere Grand Randonnée worden gevolgd. De routes zijn vrij toegankelijk.

Les plus beaux villages – authentieke Franse dorpjes

Samen met het departement Aveyron en Dordogne heeft de Lot de meeste “plus beaux villages de France”. Dit zijn plaatsjes die eruit springen vanwege hun schoonheid en daarom op een speciale landelijke lijst zijn geplaatst. Veelal gerestaureerde middeleeuwse of versterkte dorpen die de oorspronkelijke authenticiteit bewaard hebben. St.-Cirq-Lapopie is de bekendste en heeft zelfs op nr 1 gestaan van de mooiste plaatsen in Frankrijk.

Bijzondere tuinen en parken

In de regio zijn diverse mooie parken en tuinen waarvan sommige bekroond zijn als Jardin remarquable (bijzondere tuin). Elk park en elke tuin heeft een eigen sfeer:

 • Les Jardins de la Butte in Gourdon
 • Les Senteurs du Quercy in Escamps
 • Jardin Médiéval in Cardaillac
 • Jardin Médiéval du Barry in Salviac
 • Le Jardin Bourian in Degagnac
 • Les Jardins Secrets in Cahors
 • Le Jardin des Cinq Sens in Capdenac
 • Le Jardin des Sens en Castelfranc
 • Espace Promenade Durable de la Clède in Gourdon

Markten

Een bezoek aan de markt (Le Marche) is bijzonder. Van zeer commerciële toeristische kramen tot de boer of boerin met eigen producten. De markt is voor de bewoners uit de omgeving een plaats om familie en vrienden te ontmoeten, de laatste nieuwtjes uit te wisselen en verse producten te kopen. Van eieren tot levende kippen en kuikens, schrik dus niet, verse groenten en fruit, vlees, olijven en kruiden, walnotenproducten, speciaal brood, verse geitenkaasjes, maar ook kleding, huishoudelijke waren en exotische waren. Het is een bonte verzameling van de bevolking, marktkraamhouders en toeristen. En als toerist krijgt u een warm gevoel, het is gezellig en er gebeurt veel.
Ook de brocante (foire) markten en vide-greniers, antiek en curiosa markt en rommelmarkten zijn ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Van alles en nog wat is er te vinden en altijd een gezellige drukte. Waar en wanneer wordt meestal via affiches of flyers achter de ruitenwisser bekend gemaakt. Het plaatselijke bureau van toerisme zal ook kunnen informeren. Afdingen is een gewoonte. Zelfs als u de taal niet beheerst kunt u met gebarentaal of met een velletje papier een heel eind komen. Vaak spelen op deze markten ook een artiesten of muziekgroepen die de sfeer alleen nog maar verhogen.

Fietsen in de Lot

Langs grote delen van de rivier kunt u prima fietsen, sinds 2009 is een traject officieel aangemerkt als fietsroute. De Véloroute vallée du Lot begint in Cahors en eindigt in Aiguillon. U fietst daarbij grotendeels over de gewone weg, die u dus deelt met auto’s, motors en overige wielrenners. De route is opgedeeld in 3 etappes, van Cahors naar Albas, van Albas naar Fumel en van Fumel naar Aiguillon.
Het stuk voor Cahors is vanwege de grotere hoogteverschillen wat lastiger te fietsen, maar zeker de moeite waard. U komt er langs een verbluffend mooi stadje als Saint-Cirq-Lapopie en kunt onder meer een deel over het oude in de rotsen uitgehakte jaagpad fietsen of wandelen.
Tijdens de fietstocht door het dal van de Lot passeert u tal van leuke dorpjes, kastelen en ander bijzonder cultureel erfgoed, zoals het vestingstadje Castelfranc, het havendorpje Grézels of Castelmoron met zijn mooie vakwerkhuizen. Bovendien doorkruist u het wijngebied AOC Cahors, waarvan u goed kunt profiteren door een lange fietsdag af te sluiten met een goed glas rode wijn uit de streek.

Zwemmen in de Dordogne / Lot

In de Dordogneregio kunt u vrijwel overal in de rivieren zwemmen: zoek tijdens uw tochten door de omgeving een leuk strandje en geniet van het koele water. Uiteraard wel goed op de stroming letten, die kan soms redelijk sterk zijn.
Naast de grote rivieren zijn er ook vele kleine beekjes en stroompjes: ideaal voor gezinnen met peuters en kleuters: zij kunnen heerlijk spelen met water en stenen en de ouders hoeven niet bang te zijn voor verdrinking. Ziet u ergens zo’n stroompje, volg deze dan een stukje en u komt zeker een mooi plekje tegen.

Terug naar het overzicht